Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Διαιτολόγοι και Φυσιοθεραπευτές ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά γυμναστήρια

συμπληρώματα διατροφής
συμπληρώματα διατροφής

Σειρά αντιδράσεων από τους φορείς υγείας έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που προβλέπει ότι ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές αθλητικές σχολές «επιτρέπεται να πωλούν βιταμίνες, σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής τα οποία είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ».
Πρόκειται για το άρθρο 74 «Πρόσθετες υπηρεσίες – συστέγαση» που αποτελούσε μέρος μιας σειράς μέτρων του ΟΟΣΑ στα πλαίσια της προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά. 
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και για τα σημεία που επιτρέπουν «υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας,» και «υπηρεσίες φυσιοθεραπείας ή κινησιοθεραπείας, εφόσον απασχολούν φυσικοθεραπευτή που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και είναι εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών»
Την εφαρμογή του νομοσχεδίου είχαν ζητήσει οι «θεσμοί» στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, προκειμένου η Ελληνική Νομοθεσία να εναρμονιστεί με αυτήν που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση «για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής», ενώ οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας είχαν υπογράψει σχετική κοινή απόφαση από το Σεπτέμβριο του 2017.

Φαρμακοποιοί

Πρώτος αντέδρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δια στόματος του προέδρου Κυριάκου Θεοδοσιάδη δηλώνοντας ότι:

«Η αδιανόητη αυτή διάταξη θέτει σε κίνδυνο την Υγεία όλων των αθλουμένων και κυρίως των εφήβων, αφού η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών θα γίνεται χωρίς την συμβουλή, την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος. Οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες. Οι βιταμίνες, τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής σχετίζονται άμεσα με την υγεία των πολιτών και δεν νοείται η διάθεση τους μόνο με εμπορικούς όρους».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος είχε εκφράσει το φόβο του ότι:

«Δίνεται η δυνατότητα στους γυμναστές ή προπονητές να διακινούν χωρίς κανένα έλεγχο ή επιστημονική τεκμηρίωση και ιατρική παρακολούθηση, συμπληρώματα. Επιπλέον η διάταξη μπορεί να αποτελέσει την βιτρίνα για την δυνατότητα διακίνησης αναβολικών που θα ονομάζονται συμπληρώματα διατροφής».

Φυσιοθεραπευτές

Στη διαμαρτυρία ήρθε να προστεθεί η φωνή των φυσιοθεραπευτών αφού σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στα γυμναστήρια να παρέχουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας – κινησιοθεραπείας, με την προϋπόθεση ότι θα απασχολούν φυσιοθεραπευτή που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.

Διαιτολόγοι

Αντιδρούν όμως και οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι ως προς τη δυνατότητα που δίνεται στα γυμναστήρια να παρέχουν υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας εφόσον διαθέτουν διατροφολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος, πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και ειδίκευση στην αθλητική διατροφή.
Σύμφωνα με την Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας,

«Οι διατάξεις αυτές διαλύουν κάθε έννοια ελέγχου και νομιμότητας σε ότι αφορά υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας. Παραδίδουν την υγεία των πολιτών στα χέρια επιχειρηματιών και εγκαταλείπουν στην τύχη τους όλους τους καταναλωτές χωρίς καμία απολύτως προστασία».

Γιατροί

Η πιο πρόσφατη αντίδραση είναι αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), αφού όπως αναφέρει

«ανοίγει την πόρτα στην ανεξέλεγκτη διακίνηση σκευασμάτων διατροφής χωρίς προηγούμενο ιατρικό έλεγχο ή την αναγκαία ιατρική παρακολούθηση». Και ότι  «κάθε ιατρική πράξη και παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά εντός πιστοποιημένων και αδειοδοτημένων χώρων».

 Πως απαντά το Υπουργείο

 Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ήδη από την πρώτη αντίδραση των Φαρμακοποιών δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το νοσμοσχέδιο αφού

«η ανησυχία που έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, είναι απολύτως εύλογη και ήδη είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης η οποία προβλέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας,

«για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και, ακριβώς γι΄ αυτό, η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη».

Πηγή: onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα