Το επιτραπέζιο ρολόι που δείχνει το σάκχαρό μας είναι πολύ κοντά στο να βγει για το ευρύ κοινό!

blood sugar clock
blood sugar clock

Το ρολόι μέτρησης σακχάρου του αίματος, είναι η πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία που μας έρχεται από τη Γερμανία. Αν το βράδυ σας είναι δύσκολο να ελέγχετε την κατάσταση του σακχάρου σας γιατί πρέπει να ψάχνετε τους μετρητές σας μέσα στο σκοτάδι, το συγκεκριμένο ρολόι αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Το Zuize, μοιάζει με ένα τυπικό ξυπνητήρι και αναγράφει, με μεγάλα ευανάγνωστα νούμερα, ανά πάσα στιγμή την ώρα, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και την ένδειξη του αν ανεβαίνει ή κατεβαίνει.

Τι λέει ο κύριος κατασκευαστής

Ο Jens διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στην ηλικία των 14 ετών. Από τότε παρακολουθεί την εξέλιξη στη θεραπεία του διαβήτη τόσο στον φαρμακευτικό τομέα, με την παραγωγή ινσουλινών νέου τύπου, όσο και στον τομέα της τεχνολογίας που υποστηρίζει τη θεραπεία του διαβήτη. Πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιεί αντλία ινσουλίνης και αισθητήρα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, ο οποίος ελέγχει το σάκχαρο του αίματός του ανά 5 λεπτά. Τον περασμένο Φεβρουάριο διαμόρφωσε ένα κλειστό σύστημα ρύθμισης του σακχάρου (“the loop”) χρησιμοποιώντας το κινητό του. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό αφού όπως αναφέρει ο ίδιος

«Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μου πλέον δεν διαφέρουν πολύ από αυτά ενός ανθρώπου που δεν έχει διαβήτη. Δεν παθαίνω σοβαρές υπογλυκαιμίες και έχουν ελαττωθεί και οι ελαφριάς μορφής υπογλυκαιμίες. Επιπλέον, έχω αποκτήσει περισσότερη άνεση και ασφάλεια μιας και μπορώ να ελέγχω τα επίπεδα του σακχάρου μου ακόμη και με το κινητό μου».

Έχοντας ήδη λοιπόν φτάσει σε ένα τόσο καλό επίπεδο, ο Jens αποφάσισε να πάει την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα.

«Αν και το κλειστό σύστημα ρύθμισης του σακχάρου με κρατάει σε καλή κατάσταση τη νύχτα, καμιά φορά ξυπνούσα μέσα στη νύχτα και αναρωτιόμουν πόσο σάκχαρο να έχω. Έτσι, εφόσον δε φοράω το ρολόι μου τη νύχτα,  τύχαινε να πρέπει να ψάχνω το κινητό μου μέσα στο σκοτάδι και να πρέπει να δω την ένδειξη θολωμένος από τη νύστα. Θέλοντας να καλύψω και αυτό το μικρό κενό στην άνεση, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα μηχάνημα που θα έδειχνε την ώρα, το επίπεδο σακχάρου και το αν βρίσκεται σε ανοδική ή καθοδική πορεία με μεγάλα, ευανάγνωστα νούμερα».

Το προϊόν

Εμφανισιακά, πρόκειται για ένα τυπικό παραλληλόγραμο ρολόι με ξυπνητήρι, το οποίο όμως δεν διαθέτει κουμπιά. Η ρύθμιση γίνεται αποκλειστικά μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό που παρέχεται δωρεάν. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή διατίθεται για κινητά με λειτουργικό android, ωστόσο οι κατασκευαστές ελπίζουν σε δεύτερο επίπεδο να την αναπτύξουν και για το περιβάλλον της Apple. Μιας και το προϊόν βρίσκεται ακόμη στο kickstarter, αυτό θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση που θα λάβουν.
Η λειτουργία του προϊόντος βασίζεται στο σύστημα  Nightscout που επιτρέπει την αποθήκευση των μετρήσεων στο cloud ώστε να είναι διαθέσιμες σε οποιαδήποτε συσκευή και η αναφορά να γίνεται μέσω του διαδικτύου. Έτσι, το ρολόι λαμβάνει τα στοιχεία μέσω  μετρητή γλυκόζης και τα αποθηκεύει μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Το ρολόι έχει δυνατότητα να δείχνει την ώρα είτε σε μορφή 12ώρου, είτε σε μορφή 24ώρου και ρυθμίζεται στη ζώνη ώρας που βρίσκεστε. Η ενημέρωση της ώρας γίνεται μέσω διαδικτύου. Το χρώμα και η φωτεινότητα των αριθμών ρυθμίζεται μέσω της εφαρμογής, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας. Το λειτουργικό του ρολογιού θα αναβαθμίζεται μέσω διαδικτύου και θα υπάρχει τουλάχιστον μια επιλογή όσον αφορά το χρώμα των αριθμών.
Μιας και η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, η ομάδα δεν έχει καταλήξει στο τι υλικό θα χρησιμοποίησει για το εξωτερικό περίβλημα του ρολογιού. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό συσκευών που θα πουληθούν, ξεκινώντας από πλαστικό μέσω 3D εκτυπωτή για λίγα κομμάτια, ενώ θα προχωρήσουν σε πλαστικό εργοστασίου αν οι πωλήσεις ξεπεράσουν τα 100 κομμάτια. Είναι καλό να γνωρίζουμε, ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το πλαστικό μέσω 3D printer, οι χρήστες θα πρέπει να αποφεύγουν να το τοποθετήσουν σε σημείο που το χτυπάει απευθείας ο ήλιος, ή σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών κελσίου, άρα το ρολόι καλό είναι να μην τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο.
Η τροφοδοσία ρεύματος γίνεται μέσω μιας μικροθύρας USB των 5V, ενώ τα καλώδια και η παροχή ρεύματος δεν θα συμπεριλαμβάνονται με την αγορά του μηχανήματος.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ανάπτυξη του προϊόντος

Η ομάδα έχει τελειοποιήσει τα μηχανικά μέρη του ρολογιού, το οποίο διαθέτει κάρτα με μικροεπεξεργαστή, Bluetooth, WiFi και χρειάζεται μικρή κατανάλωση ενέργειας. Η οθόνη είναι TFT 2,8 ιντσών (περίπου 7 εκατοστά) και διαθέτει φωτοευαίσθητο LED (αισθητήρα φωτός) για να ρυθμίζει τη φωτεινότητα ανάλογα με το φως του περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή οι κατασκευαστές είναι σε θέση να διαβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και λαμβάνουν δεδομένα σχετικά με το αν η γλυκόζη βρίσκεται σε πορεία ανόδου ή καθόδου από το σύστημα Nightscout. Ο σχεδιασμός του περιβλήματος έχει τελειώσει ενώ βρίσκονται σε στάδιο που τελειοποιούν την εγκατάσταση της κάρτας μικροεπεξεργαστή και την τροφοδοσία του μηχανήματος μέσω θύρας USB.

Η Ομάδα

Το γραφείο της ομάδας βρίσκεται στο Ανόβερο της Γερμανίας. Τα μέλη είναι τα εξής:
Ο Jens είναι ο κύριος προγραμματιστής λογισμικού και πρόεδρος της εταιρίας, και διαθέτει πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών. Η Anna Lena είναι η δεύτερη προγραμματίστρια ενώ η Sonjia είναι η υπεύθυνη μάρκετινγκ.

Η Εταιρία

Η εταιρία ονομάζεται “ibis-IT” και λειτουργεί από το 2011, ενώ ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού αλλά και στην κατασκευή μικρών μηχανικών προϊόντων. Αυτή τη στιγμή αλλάζουν τη νομική της μορφή ενώ το νέο προϊόν αναπτύσσεται με τη νέα μορφή της εταιρείας.
Τέλος, οι προγραμματιστές προειδοποιούν ότι το μηχάνημα δεν είναι ιατρικό και ότι δε συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που διέπουν τα ιατρικά μηχανήματα, οπότε και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία τους σύμφωνα με την ένδειξη της οθόνης.
Πηγή: indiegogo

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Συμμετοχή σε έρευνα με τίτλο «Άγχος γονέων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1: Διερεύνηση της σπουδαιότητας της φροντίδας που προσφέρει ο σχολικός νοσηλευτής»
Περισσότερα

Συμμετοχή σε έρευνα με τίτλο «Άγχος γονέων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1: Διερεύνηση της σπουδαιότητας της φροντίδας που προσφέρει ο σχολικός νοσηλευτής»

Η Βαλκάνη Ευδοξία διεξάγει έρευνα με τίτλο «Άγχος γονέων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1: Διερεύνηση της σπουδαιότητας…