Νέο πολυνομοσχέδιο θα καταθέσει στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας με ρυθμίσεις για πολλούς τομείς της Υγείας.
Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε βαριά ασθενείς να λαμβάνουν άμεσα ακριβά φάρμακα που δεν πωλούνται στην Ελλάδα, ενώ γίνεται ακόμη πιο αυστηρή η συνταγογράφηση φαρμάκων, και θεσμοθετείται ο Ατομικός Φάκελος Υγείας που θα περιέχει όλα τα στοιχεία σχετικά με την υγεία του ασθενούς.
Επιπλέον προβλέπεται δημιουργία ειδικών χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών και Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας προκειμένου να ενισχυθούν οι ανάλογες δράσεις στη χώρα μας.
Την τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου δημοσιεύει σήμερα σε άρθρο του Έθνος. Σημαντικά σημεία που αξίζει να αναφέρουμε είναι η καθιέρωση του Ατομικού Φάκελου Υγείας, οι αλλαγές στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, και η κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ατομικός φάκελος υγείας.
Όλοι οι ασθενείς θα αποκτήσουν ατομικό φάκελο υγείας, τον οποίο θα δημιουργεί ο εκάστοτε οικογενειακός γιατρός. Εφόσον ο φάκελος δημιουργηθεί θα είναι διαθέσιμος να χρησιμοποιηθεί από όλους τους εξουσιοδοτημένους γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να καταχωρούν τις εξετάσεις και τα φάρμακα που συνταγογραφούν. Καθώς ο φάκελος θα περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα των ασθενών, θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί ως προς το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτούς, αλλά και υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε με σκοπό το προσωπικό του όφελος.
Αντίθετα, το Υπουργείο Υγείας έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία έναντι αμοιβής, εφόσον τα παραχωρήσει ως στατιστικά στοιχεία και εφόσον δεν υπάρχει περίπτωση να προσδιοριστεί ο εκάστοτε ασθενής.
Συνταγογράφηση
Πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο στο οποίο θα συνταγογραφούν οι γιατροί, μιας και το 60% των φαρμάκων που θα χορηγούν θα πρέπει να είναι γενόσημα. Παράλληλα θα είναι πιο δύσκολο να παρακάμψουν τις οδηγίες χορήγησης φαρμάκων, δηλαδή τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης. Οι έλεγχοι θα αγγίξουν και τους φαρμακοποιούς προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται προώθηση συγκεκριμένων φαρμάκων.
Οι πάσχοντες από βαριά ασθένεια θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα αμέσως μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού. Σε περίπτωση που το φάρμακο εκ των υστέρων δεν εγκριθεί από επιτροπή, δεν θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
ΚΕΕΛΠΝΟ
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έρχεται να αντικαταστήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με περισσότερες θέσεις εργασίας που θα προβλέπουν σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Το άρθρο αναλυτικά μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Πηγή: Έθνος