Κινητοποιήσεις πραγματοποιεί σήμερα ο Συλλόγος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ για τη μεταφορά της διαχείρισης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ

ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του κεντρικού κτηρίου του ΕΟΠΥΥ στην οδό Αποστόλου Παύλου, στο Μαρούσι, πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.  
Οι εργαζόμενοι του οργανισμού αντιδρούν στο άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διαχείριση των περισσότερων ψηφιακών αρμοδιοτήτων και κυρίως των ψηφιακών αρχείων των ασθενών θα περάσει στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε.  Πρόκειται για την εταιρία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία μεταξύ πολλών άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, είναι υπεύθυνη και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και με το νέο νομοσχέδιο θα έχει και τη διαχείριση του περίφημου Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των ασφαλισμένων.

Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Η αντίδραση των εργαζομένων έχει προκληθεί από τα ερωτηματικά που προκύπτουν σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων, μιας και η ΗΔΙΚΑ διαχειρίζεται τα δεδομένα της και τα εργαλειοποιεί σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής.  
Επιπλέον, ανησυχία επικρατεί και για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση στις διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και στις θέσεις εργασίας του Οργανισμού. 

Άλλη μια αλλαγή για τους ασφαλισμένους

Και ενώ οι εργαζόμενοι αντιδρούν, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ γίνονται μάρτυρες άλλης μιας αλλαγής, που αυτή τη φορά έχει στόχο τα προσωπικά τους δεδομένα. Ανά τα χρόνια έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές ως προς τις παροχές προς τους ασφαλισμένους, που έχουν φτάσει σήμερα να καλύπτουν μόνοι τους ένα τεράστιο μέρος του κόστους της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. 
Μιας και οι κινητοποιήσεις αφορούν την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για συντονισμένη αντίδραση ασφαλισμένων και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, ουδέποτε στο παρελθόν έχει γίνει κάποια κίνηση συμπαράστασης ή αλληλεγγύης από πλευρά των εργαζομένων του οργανισμού προς τους ασφαλισμένους, που έχουν δει τις παροχές τους να μειώνονται έως και να εξαφανίζονται.  
Είναι λογικό οι άνθρωποι αυτοί να αντιδρούν στην αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ και να φοβούνται για το μέλλον τους. Από την πλευρά μας όμως, πρόκειται για άλλη μια αλλαγή που θα γίνει χωρίς να ερωτηθούμε και χωρίς να έχουμε και κάποια δυνατότητα να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα.  

Glykouli.gr

Πηγές: ygeiamou, onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων με την νέα ηλεκτρονικά διαδικασία χορήγησης επιδόματος ασθενείας - ατυχήματος
Περισσότερα

Τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία χορήγησης επιδόματος ασθενείας – ατυχήματος

Τέλος στην ταλαιπωρία πολλών εργαζόμενων βάζει η αυτοματοποίηση της διαδικασίας χορήγησης του επιδόματος ασθενείας – ατυχήματος που αποφάσισαν…