Νέα μεθοδολογία που βασίζεται στους βιοδείκτες δίνει ελπίδες για έγκαιρη πρόβλεψη του διαβήτη

βιοδείκτες
βιοδείκτες

Ερευνητική ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου προτείνει την εφαρμογή μιας καινούργιας ερευνητικής μεθοδολογίας υπολογιστικών βιοδεικτών που βασίζεται στη συνολική χαρτογράφηση των βιοδεικτών για συγκεκριμένες νόσους, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και για το διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφαρμογή της ενδείκνυται για νόσους, η εξέλιξη των οποίων βασίζεται σε μεγάλο πλήθος βιοδεικτών.

Η καλπάζουσα παγκοσμίως επιδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ένας τους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο σήμερα ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ένας στους δύο διαβητικούς, δηλαδή 212 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, είναι αδιάγνωστοι. Στην Ελλάδα το ποσοστό των αδιάγνωστων διαβητικών αγγίζει το 12% του πληθυσμού.
Από τα παραπάνω, προκύπτει πως η αναγνώριση νέων βιοδεικτών (biomarkers), για την αντιμετώπιση της νόσου είναι περισσότερο από αναγκαία.

Τι είναι οι βιοδείκτες

Βιοδείκτες είναι μετρήσιμοι δείκτες κάποιας βιολογικής κατάστασης. Για παράδειγμα βιοδείκτη αποτελεί η αρτηριακή πίεση, ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση η γλυκοποιημένη αιμοσφαιρίνη, η φρουκτοζαμίνη, η γλυκοποιημένη αλβουμίνη, οι βιοδείκτες σιέλου ή καρδιαγγειακοί, κ.ά. Οι υπολογιστικοί βιοδείκτες μπορούν να μετρηθούν ώστε να βγει ένα συμπέρασμα σχετικά με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
Έλληνες ερευνητές, κατανοώντας αυτή την ανάγκη, προχωρούν ένα ακόμη βήμα παραπέρα προκειμένου να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη του προδιαβήτη και την επακόλουθη εξέλιξη του διαβήτη. Η έρευνά τους συνίσταται στο να μελετούν συνδυαστικά τους ήδη υπάρχοντες βιοδείκτες.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο, έχουν ήδη προτείνει την εφαρμογή μιας καινούργιας ερευνητικής μεθοδολογίας υπολογιστικών βιοδεικτών που βασίζεται στη συνολική χαρτογράφηση των βιοδεικτών για συγκεκριμένες νόσους, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και για το διαβήτη.

Συνοπτικά τα στάδια της προτεινόμενης ερευνητικής μεθοδολογίας είναι:

  • η ταυτοποίηση του συνόλου όλων των εμπλεκόμενων βιοδεικτών
  • η ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων που τους συνδυάζουν
  • η δημιουργία ενός μαθηματικού μοντέλου και
  • η μελέτη της τελικής λύσης ή προσέγγισης της εξέλιξης της νόσου.

«Το success story του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι μπορούμε με βάση αυτή τη μεθοδολογία να παραγάγουμε δεδομένα υψλής κλίμακας», εξηγεί ο Καθηγητής Π. Βλάμος που ηγείται του εργαστηρίου και συνεχίζει: «δημιουργούμε το υπολογιστικό μοντέλο που προσομοιώνει το βιολογικό μηχανισμό της νόσου και προχωρούμε στην πρόγνωση της εξέλιξής της με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια. Με άλλα λόγια, δε μελετάμε μεμονωμένους βιοδείκτες, αλλά χαρακτηριστικές ιδιότητες των συνόλων βιοδεικτών», καταλήγει.
Η καινοτόμα αυτή προσέγγιση μελέτης του διαβήτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Καθηγητή Π. Βλάμο την προηγούμενη βδομάδα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ήταν προσκεκλημένος ομιλητής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εφαρμογή της ενδείκνυται για νόσους, η εξέλιξη των οποίων βασίζεται σε μεγάλο πλήθος βιοδεικτών.

Πηγή: eaete.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
συμπληρώματα διατροφής
Περισσότερα

Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Διαιτολόγοι και Φυσιοθεραπευτές ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά γυμναστήρια

Σειρά αντιδράσεων από τους φορείς υγείας έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που προβλέπει ότι ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές αθλητικές…