Τρίτη 16/4: Kατά του Μισαναπηρισμού:  Η φωνή των ΑμεΑ πριν τις εκλογές. Τρίτη 16/4: Kατά του Μισαναπηρισμού:  Η φωνή των ΑμεΑ πριν τις εκλογές.
Στην Ελλάδα ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, αποτελώντας ένα 10% του συνολικού πληθυσμού. Την τελευταία πενταετία πολλά... Τρίτη 16/4: Kατά του Μισαναπηρισμού:  Η φωνή των ΑμεΑ πριν τις εκλογές.

Στην Ελλάδα ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, αποτελώντας ένα 10% του συνολικού πληθυσμού. Την τελευταία πενταετία πολλά έχουν αλλάξει στην κοινωνική και στην επιδοματική πολιτική σε σχέση με τα ΑμεΑ. Σε αυτές ακριβώς τις αλλαγές αναφέρεται η Γιώτα Καραγιάννη όταν μιλά για «μισαναπηρισμό» στο βιβλίο της «Η αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης». Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αξιοπρέπειας, τον εξευτελισμό και την αμφισβήτηση – και πολλές φορές την εσκεμμένη υποτίμηση – της αναπηρίας των προαναφερθέντων ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα κράτος μηδενικής πρόνοιας και προοδευτικά αυξανόμενης αδιαφορίας. Στην συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κατά του Μισαναπηρισμού», ήρθε η ώρα να δοθεί φωνή σε αυτή την αφανή αλλά τεράστια κοινωνική ομάδα, η οποία ίσως και να έχει βουλιάξει όσο καμία άλλη λόγω της κρίσης. 

Με την υποστήριξη του Glykouli.gr το αφιέρωμα “Κατά του μισαναπηρισμού” θα λάβει χώρα την Τρίτη, 16 Απριλίου και ώρα 19:00, στα πλαίσια του Outview Film Festival. Το Festival θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Αθήνα, σε ένα χώρο προσβάσιμο σε ΑμεΑ. 

Το αφιέρωμα θα προοιμιάσει η ταινία Love, Scott” που θα προβληθεί στην αίθουσα Β, στις 17:30. 

Μια τυπική νυχτερινή έξοδος στις 12 Οκτωβρίου 2013 μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον γκέι μουσικό Scott Jones, όταν από το πουθενά δέχτηκε βάναυση επίθεση με μαχαίρι έξω από ένα κλαμπ, η οποία τον άφησε ανάπηρο. Ο Shane Matheson, ο άνθρωπος που έκανε την αποτρόπαια πράξη, βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για μια δεκαετία. Το Καναδικό δικαστικό σύστημα όμως δεν πείστηκε ποτέ πως αυτό ήταν ένα έγκλημα μίσους. 

Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν άνθρωποι γνωστοί για την ενεργό δράση τους στην διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ 

Οι Καλεσμένοι του Πάνελ είναι:

Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: Ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ιδρύτρια της ΜΚΟ «Λάρα» για την εκπαίδευση σκύλων-οδηγών για τυφλούς.

Παναγιώτης Δημητράς: Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Παναγιώτα Καραγιάννη: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και συγγραφές του βιβλίου «Η αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης».

Ελένη Μπαρμπαλιά: Πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας, ΣΥ.ΔΑ.

Ανδρέας Μπαρδάκης: Ακτιβιστής, γνωστός ως «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

Αντώνης Ρέλλας: Σκηνοθέτης – ανάπηρος ακτιβιστής. Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

 

 

Με την Υποστήριξη

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares