Προτεραιότητα στον εμβολιασμό και ένταξη στις ευπαθείς ομάδες για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ζήτησε ο βουλευτής Γ. Μπαλάφας

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό και ένταξη στις ευπαθείς ομάδες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ζήτησε ο βουλευτής Γ. Μπαλάφας
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό και ένταξη στις ευπαθείς ομάδες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ζήτησε ο βουλευτής Γ. Μπαλάφας

Ερώτηση σχετικά με την προστασία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό, απεύθυνε στη Βουλή ο βουλευτής Γ. Μπαλάφας.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν τριπλάσια ποσοστά θνησιμότητας σε περίπτωση που νοσήσουν από τον covid-19, κάτι που έχει τεκμηριωθεί ιατρικά και έχει τονιστεί από φορείς όπως ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Από τις 22 Αυγούστου του 2020, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη ανήκουν στις ομάδες ενδιάμεσου κινδύνου για κίνδυνο μόλυνσης με κορωνοϊό και πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ένα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί και που έχουν απασχολήσει τη διαβητική κοινότητα από την αρχή σχεδόν του περσινού έτους, είναι ο «αρρύθμιστος διαβήτης». Για τη χρήση του συγκεκριμένου όρου έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις, τόσο από τους εκπροσώπους των ατόμων με διαβήτη, όσο και από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία.
Σύμφωνα με τον κύριο Μπαλάφα, τα κριτήρια που έχουν τεθεί, έχουν αποκλείσει από τα μέτρα προστασίας (δηλαδή την τηλεργασία και τη χορήγηση ειδικής άδειας) το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων με διαβήτη.
Ο κ. Μπαλάφας είπε: «Χρειάζεται άμεσα διαβούλευση με τους φορείς που εκπροσωπούν τους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη, ώστε να επιτευχθεί η συνεννόηση για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων.[…] Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στους εργαζόμενους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη συνολικά και χωρίς εξαιρέσεις τα προστατευτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην Π.Ν.Π στις 22.8.2020 για τη αντιμετώπιση των κινδύνων από Covid19.»
Ο βουλευτής επιπλέον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι του covid-19.
Στην ερώτηση του κ. Μπαλάφα, απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι τα κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες τα καθόρισε η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και ότι η πολιτεία δεν μπορεί να επέμβει στα πορίσματα των ειδικών.
Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για συζήτηση σχετικά με το θέμα (κάτι που δεν έχουμε διαπιστώσει από την μέχρι τώρα στάση της στα αιτήματα της διαβητικής κοινότητας σχετικά με την ένταξή τους στις ευπαθείς ομάδες) και ότι για να απαλειφθεί ο όρος «αρρύθμιστος διαβήτης» πρέπει να υπάρξει εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.
Glykouli.gr

Total
43
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μόνον τοις μετρητοίς τα αναλώσιμα του διαβήτη στο λεκανοπέδιο – Άρση της πίστωσης εφαρμόζουν από σήμερα οι φαρμακοποιοί

Του Βασίλη Βενιζέλου Βαθιά το χέρι στην τσέπη τους θα βάζουν από σήμερα οι διαβητικοί ασθενείς του λεκανοπεδίου!…

Ομαδική Ψυχολογική Παρέμβαση σε Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1

Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει και προτείνει το Συνδυαστικό Μοντέλο Ομαδικής Παρέμβασης (Conjunctive Group Therapy), σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (ΣΔ1), το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα πολυετούς εμπειρίας και γνώσης στη νόσο του ΣΔ1, σε νοσοκομειακό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας.

διαβητικό πόδι
Περισσότερα

Θεαματική επούλωση διαβητικού έλκους πέλματος και θεραπεία της φλεγμονής επιτεύχθηκε με θεραπευτική καινοτομία στο ΑΧΕΠΑ

Mια θεραπευτική καινοτομία στην επούλωση διαβητικού έλκους πέλματος ασθενούς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 επιτεύχθηκε στο Διαβητολογικό Κέντρο…