Η νέα τάση της έρευνας σχετικά με την υγεία είναι η συλλογή δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

έρευνες μέσω social media
έρευνες μέσω social media

Τα social media, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή την τελευταία δεκαετία.  
Το συναρπαστικό σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι ότι τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διερεύνηση διαφόρων θεμάτων, όπως αυτά που απασχολούν όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα, οι καθημερινές αναρτήσεις μπορούν να γίνονται αντικείμενο “συναισθηματικής ανάλυσης” ώστε να καθοριστεί το πως ένας συγκεκριμένος πληθυσμός ανθρώπων αισθάνεται σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα. Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, οι ερευνητές εξήγησαν ότι: 

“Υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για έρευνες σχετικές με τη δημόσια υγεία που βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα η “παρακολούθηση μέσω πληροφοριών” (infoveillance) έχει αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη στον τομέα της υγείας. 

Από την πρακτική αυτή επωφελείται και η έρευνα σχετικά με το διαβήτη. Η παρακάτω έρευνα είναι ενδεικτική αυτής της κατάστασης. 

Η έρευνα 

Πρόσφατα, ερευνητές ξεκίνησαν μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τις τάσεις που ακολουθούν οι άνθρωποι με διαβήτη στην καθημερινή τους ζωή, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Instagram. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν δεδομένα ώστε να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με το που προτιμούν να τοποθετούν τις συσκευές συνεχούς μέτρησης γλυκόζης, καθώς και το πως αισθάνονται, ασθενείς που διαθέτουν μετρητή γλυκόζης Dexcom 
Συγκεκριμένα, έκαναν έρευνα χρησιμοποιώντας το “#dexcom” και αξιολόγησαν μια σειρά φωτογραφιών χρηστών του συγκεκριμένου συστήματος συνεχούς μέτρησης γλυκόζης. Έτσι έλαβαν πληροφορίες για το που προτιμούν οι χρήστες να τοποθετούν τον αισθητήρα. Επιπλέον, ανέλυσαν το περιεχόμενο αναρτήσεων ώστε να βγάλουν αποτελέσματα για το πως η χρήση ενός CGM επηρεάζει τη ζωή των ασθενών. Περίπου 3.000 αναρτήσεις ερευνήθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στο Journal of Medical Internet Research 

Τα αποτελέσματα της έρευνας 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι: 

“Η πλειοψηφία των φωτογραφιών έδειξε ότι οι χρήστες είχαν τοποθετήσει τον αισθητήρα σε σημείο που δεν προτείνεται από τον FDA, ενώ ήταν κατά πολύ μικρότερο το ποσοστό των χρηστών που το είχε τοποθετήσει σε εγκεκριμένο μέρος. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα likes και τα σχόλια που είχαν σχέση με την έγκριση από τον FDA.” 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, δεν υπήρχε διαφορά στην απόδοση του αισθητήρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί. 
Επιπλέον διέκριναν και άλλα σημαντικά θέματα βάσει της ανάλυσης του περιεχομένου των αναρτήσεων. 

  1. Οι αναρτήσεις σχετικά με τα συστήματα αυτά συχνά αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην ενθάρρυνση και στην υποστήριξη”. 
  2. Η χρήση της συσκευής μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. 
  3. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, που τους έχουν ανακαλύψει οι ασθενείς με τη χρήση της συσκευής, που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση της εμπειρίας. 
  4. Οι χρήστες συχνά συζητούν σχετικά με μη εγκεκριμένες χρήσεις του συστήματος συνεχούς μέτρησης γλυκόζης. 

Συμπεράσματα 

Αναμφίβολα, τα δεδομένα που συλλέγονται από τις αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, τέτοιου είδους έρευνες βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια. Οι ειδικοί κάνουν προσπάθεια για να προσδιορίσουν τους πιο κατάλληλους τρόπους να σχεδιάζουν έρευνες ώστε μπορούν να αναπτυχθούν σχολαστικές και παραγωγικές μεθόδοι. 

Πηγή: Diabetes Daily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα