ΕΣΑΜΕΑ: Χάνουν ένα εξάμηνο οι φοιτητές με σοβαρές παθήσεις

επιστολή της εσαμεα στο υπουργείο παιδείας για το μηχανογραφικών των παιδιών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
επιστολή της εσαμεα στο υπουργείο παιδείας για το μηχανογραφικών των παιδιών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις

Την άμεση παρέμβασή της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ζητά με επιστολή της η ΕΣΑΜΕΑ, προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος για την υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.   
Το ίδιο θέμα έθιξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου. 
Η δημοσίευση της εν λόγω εγκυκλίου έχει ήδη αργήσει, με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες να χάνουν το πρώτο εξάμηνο.  
Επειδή γνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς έχουν αγωνία για το μηχανογραφικό, σας παραθέτουμε το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΣΑΜΕΑ. 

Διακρίσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα: Οι φοιτητές με αναπηρία χάνουν ένα εξάμηνο! 

Την άμεση παρέμβασή της ώστε άμεσα να εκδοθεί η εγκύκλιος για την υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητά με επείγουσα επιστολή της η ΕΣΑμεΑ από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως. Παράλληλα ζητά  την οριστική επίλυση του εν λόγω ζητήματος, ώστε στα επόμενα έτη, η έκδοση της εγκυκλίου να γίνεται έγκαιρα, πριν την έναρξη του διδακτικού έτους, προκειμένου όλοι οι φοιτητές να ξεκινούν το έτος τους ταυτόχρονα και να μην υπάρχουν επιτυχόντες δύο ταχυτήτων. 
Όπως είναι γνωστό, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 35 του Ν.3794/2009, σύμφωνα με τις οποίες ορίζεται η διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, χωρίς εξετάσεις, εκδίδεται κάθε χρόνο εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας με θέμα την υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή των προαναφερόμενων υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  
Ακόμη και σήμερα η εν λόγω εγκύκλιος για το έτος 2019 δεν έχει δημοσιευθεί, γεγονός που σημαίνει την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των υποψηφίων που θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να χάσουν οι επιτυχόντες το πρώτο εξάμηνο διδασκαλίας. 
Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, όπου στο άρθρο 24 «Εκπαίδευση» αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση, σε ίση βάση με τους άλλους, στις κοινότητες στις οποίες ζουν και θα λαμβάνουν την υποστήριξη που απαιτείται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος για να διευκολύνουν την αποτελεσματική τους εκπαίδευση.     

Πηγή: ΕΣΑΜΕΑ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Το Guardian 4 και η αναβαθμισμένη πένα InPen της Medtronic έρχονται να απλοποιήσουν τη διαχείριση του διαβήτη για ανθρώπους που ακολουθούν σχήμα πολλαπλών ενέσεων
Περισσότερα

Το Guardian 4 και η αναβαθμισμένη πένα InPen της Medtronic έρχονται να απλοποιήσουν τη διαχείριση του διαβήτη για ανθρώπους που ακολουθούν σχήμα πολλαπλών ενέσεων

Δύο συσκευές του διαβήτη από τη Medtronic – ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης που καταργεί την ανάγκη για…
Διαβήτης τύπου 1 - παράγοντας από βρεφική ηλικία
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 1: Ο παράγοντας από τη βρεφική ηλικία που σχετίζεται με την εμφάνισή του

Διαβήτης τύπου 1: Ενώ τα αυτοαντισώματα είναι οι παραδοσιακοί δείκτες για την ανάπτυξή του, οι ερευνητές εκτόπισαν μικροβιακούς…