Αντιμέτωπη με την αναλγησία του Υπουργείου Υγείας έχει έρθει μια απεγνωσμένη μητέρα διαβητικού παιδιού που ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, τον κύριο Κικίλια. Η Νίκη Μποτόνη, μητέρα ενός εντεκάχρονου αγοριού, από εχθές προσπαθεί να εξασφαλίσει λίγη ώρα μαζί του, για να του εξηγήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να θεωρήσει συνταγή για τα αναλώσιμα της αντλίας ινσουλίνης του γιου της.
Η απάντηση που έλαβε από το γραφείο του Υπουργού ήταν ότι “ασχολήθηκαν πολύ μαζί της και να μην τους ενοχλεί”.
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο ελεγκτής ιατρός στον οποίο απευθύνθηκε, αρνήθηκε να της θεωρήσει τη συνταγή για τα αναλώσιμα της αντλίας ινσουλίνης που χρησιμοποιεί ο 11χρονος γιος της.
Πρόκειται για μια διαδικασία που η ίδια έχει κάνει στο παρελθόν χωρίς προβλήματα, ωστόσο τις δύο τελευταίες φορές που έχει απευθυνθεί στο συγκεκριμένο γιατρό, της έχει αρνηθεί να σφραγίσει τη συνταγή, λέγοντάς της ότι το αναλώσιμο υλικό του διαβήτη δεν χρειάζεται θεώρηση.
Ωστόσο, φαίνεται να μην υπολογίζει το γεγονός ότι τα αναλώσιμα της αντλίας ινσουλίνης αποτελούν διαφορετική κατηγορία, που η συνταγογράφησή τους ακολουθεί διαφορετικό πρωτόκολλο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 4898 Β’ / 01.11.2018, αυτό που ισχύει για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το εξής.
ΙΙ. Συσκευές έγχυσης φαρμάκων και διατροφικών διαλυμάτων:
α) η αντλία έγχυσης ινσουλίνης αποζημιώνεται στον πάροχο μετά από προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης από πιστοποιημένο διαβητολογικό κέντρο ή διαβητολογικό ιατρείο δημοσίου νοσοκομείου ή ιδιωτικού τομέα, η οποία φέρει την υπογραφή του θεράποντος ιατρού και θεώρηση από ελεγκτές γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων ή Κ.Υ. απ’ όπου εξεδόθη η ιατρική γνωμάτευση. Χορηγείται χωρίς συμμετοχή και έπειτα από έγκριση του Α.Υ.Σ. Στη γνωμάτευση αναγράφονται έως τρεις τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του τελευταίου έτους. Αντικατάσταση της αντλίας εγκρίνεται σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς της από μακροχρόνια χρήση ή μετά την παρέλευση 5ετίας και εφόσον πιστοποιείται η δυσλειτουργία της έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Α.Υ.Σ.
Το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που αφορά στη λειτουργία της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης περιλαμβάνει τα κάτωθι που αποζημιώνονται ξεχωριστά:
-καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης έως 15 τεμάχια μηνιαίως
-δεξαμενές έως 15 τεμάχια μηνιαίως ανάλογα με τις μονάδες ινσουλίνης
-αισθητήρες μέτρησης γλυκόζης, συνδεδεμένοι ή μη με την αντλία, έως 5 τεμάχια μηνιαίως
-μπαταρίες για τη λειτουργία της αντλίας έως 4 μηνιαίως, ανάλογα με το μοντέλο της αντλίας
Η κυρία Μποτόνη, έχει αναφέρει τον ιατρό στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ο οποίος όμως τον έχει αθωώσει. Μην μπορώντας να βρει λύση για να εκτελέσει τη συνταγή για τα αναλώσιμα της αντλίας ζητά συνάντηση με τον κύριο Κικίλια, ο οποίος όμως… δε σηκώνει το τηλέφωνο.
Αρνούμενη να το βάλει κάτω, δημοσιοποίησε το πρόβλημά της γράφοντας σχετικό post στη διαδικτυακή ομάδα “Συνήγορος των ΑμεΑ”, ζητώντας βοήθεια προκειμένου να εισακουστεί από τους υπεύθυνους που αρνούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημά της.
Εμείς από την πλευρά μας, κοινοποιούμε το αίτημά της ελπίζοντας να κινητοποιηθούν οι Σύλλογοι και οι Φορείς που αντιπροσωπεύουν τα άτομα με διαβήτη, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία της ίδιας και η αδιαφορία από μέρους του συστήματος.
Glykouli.gr