22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 19η Camera Zizanio θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο και την Αμαλιάδα από 30... 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 19η Camera Zizanio θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο και την Αμαλιάδα από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλες προβολές και εκδηλώσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις του νομού Ηλείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Αθήνα και αλλού από 23 Νοεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου. [Συνεχής πληροφόρηση για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο www.olympiafestival.gr και στο facebook και για την Camera zizanio στο camerazizanio.net και στο facebook].

22ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Ταινίες

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 22ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 85 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 59 χώρες. Το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ (KIDS & DOCS) αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έχει έδρα την Αμαλιάδα. Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Εξυπακούεται ότι αποκλείονται ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ.

Βραβεία

Στα Τμήματα Μυθοπλασίας & Animation, βραβεία απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και η Ελληνική Κριτική Επιτροπή των Παιδιών. Στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ (KIDS & DOCS) βραβεία απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών. Ειδικά βραβεία απονέμουν η Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου-ECFA (στις κατηγορίες feature, short και doc, οι δε βραβευθείσες ταινίες μπαίνουν αυτομάτως στη λίστα για τα ετήσια ευρωπαϊκά βραβεία της ECFA), η Βουλή των Ελλήνων (Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (“#ThisIsEU – Ευρωπαϊκές αξίες”), η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου-ΠEKK και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας-ΟΚΛΕ.

Αφιερώματα

Πέντε αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 100 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, παρουσιάζονται σε 15 περιφερειακές αίθουσες:

 • 2019. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Δεκατέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες, πέντε εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, συστήνουν στο ενήλικο κοινό τη γενιά που έρχεται, μέσα από ευαίσθητες προσεγγίσεις ζητημάτων που την απασχολούν.
 • Zoom in European Children’s Films. Επισκόπηση της πρόσφατης ευρωπαϊκής παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά και νέους. Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον κλπ.
 • Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation. Επιλογή 26 ευρωπαϊκών ταινιών κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής, μέσα από τις οποίες κάνουν την εμφάνισή τους οι νέες τάσεις στο περιεχόμενο και κυρίως στις τεχνικές του animation.
 • Jannik Hastrup: Ο Δανός μάγος του κινουμένου σχεδίου. Πέντε αντιπροσωπευτικές ταινίες μεγάλου μήκους του σπουδαίου αυτού σκηνοθέτη, μεταγλωττισμένες στα ελληνικά.
 • Carte Blanche. Τη φετινή Λευκή Κάρτα παραλαμβάνει η κριτικός και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου Ιφιγένεια Καλαντζή, η οποία επιλέγει και παρουσιάζει στο κοινό του Φεστιβάλ τρεις αγαπημένες της ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
 • #EUandME: Πέντε ταινίες που δημιουργήθηκαν από νεοεμφανιζόμενους νέους σκηνοθέτες στο πλαίσιο της εκστρατείας #EUandME. Οι πέντε σκηνοθέτες είναι νικητές του διαγωνισμού #EUandME για νέους δημιουργούς, ο οποίος προσέφερε στους Ευρωπαίους ηλικίας 17-35 ετών τη δυνατότητα να σκηνοθετήσουν, χάρη σε επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ταινία μικρού μήκους υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών.

Ειδικές προβολές

 • “Ρεμπέτικο”, του Κώστα Φέρρη, τιμωμένου προσώπου του 22ου Φεστιβάλ.
 • “SUPA MODO” του Λικάριον Γουινάινα, εναρκτήρια ταινία του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο περσινό, 21ο Φεστιβάλ, και έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από πενήντα διεθνή βραβεία.
 • “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες”, της Μαριάννας Οικονόμου, ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2020. Εναρκτήρια ταινία του Kids & Docs στην Αμαλιάδα.
 • “Τα ματόκλαδά σου λάμπουν”, του Κώστα Φέρρη. Τιμητική προβολή στην τελετή έναρξης της πρώτης ταινίας του τιμώμενου σκηνοθέτη.
 • “Ασύμμετρη απειλή”, του Αντώνη Ντούσια. Τιμητική προβολή στην τελετή έναρξης της βραβευμένης ταινίας στη Δράμα (2019).

Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab

Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι εκπαιδεύονται στην παρουσίαση ιδεών για ταινίες. Στο τέλος του εργαστηρίου, παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινιών για παιδιά και νέους. Παράλληλα, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου. Οι δύο καλύτερες ιδέες που θα βραβευτούν, θα χρηματοδοτηθούν με 3.000€ (χορηγοί βραβείων: ΕΡΤ 3.000€ και ΕΚΚ 3.000€), ενώ δωρεάν υπηρεσίες για την παραγωγή των ταινιών τους θα παράσχουν οι εταιρείες STEfilm, Authorwave και Neaniko Plano.

Olympia “Flash Forward”/Today’s Talents, Tomorrow’s Hopes

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει στο κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, ταλαντούχους ευρωπαίους νέους επαγγελματίες (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίες κλπ), οι οποίοι με τις πρώτες τους δουλειές έχουν ξεχωρίσει κι αποτελούν στον τομέα τους ελπίδα για το μέλλον.

19η Camera Zizanio

Ταινίες

Παράλληλα με το 22ο Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται η 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, η οποία προβάλλει κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα (Ελληνικό, Ευρωπαϊκό, Διεθνές) και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (έως 12 ετών, 13 – 16 και 17 – 20). Φέτος υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 ταινίες, δείγμα της αποδοχής που έχει η Camera Zizanio διεθνώς, από τις οποίες τελικά θα παρουσιαστούν περίπου 130 ελληνικές, 120 ευρωπαϊκές και 30 από χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας.

Βραβεία

Για κάθε ένα από τα τρία διαγωνιστικά τμήματα, οι κριτικές επιτροπές της Camera Zizanio απονέμουν τρία βραβεία σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Πλέον αυτών, δίδονται και τα εξής ανεξάρτητα βραβεία:

 • Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση.
 • Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού σε ταινία που προβάλλει/αναδεικνύει/υπερασπίζεται τα Δικαιώματα του Παιδιού.
 • Βραβεία Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ. Τρεις υποτροφίες για σπουδές Κινηματογράφου στην κατηγορία 17+ του Ελληνικού Τμήματος.
 • Βραβεία Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΤΟ. Τρεις υποτροφίες για σπουδές Κινηματογράφου στην κατηγορία 17+ του Ελληνικού Τμήματος.
 • Βραβείο Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Μια υποτροφία για σπουδές Κινηματογράφου στην κατηγορία 17+ του Ελληνικού Τμήματος.
 • Βραβείο Νίκος Καβουκίδης. Προσφορά κινηματογραφικού εξοπλισμού (κάμερες, φώτα, ήχος κλπ.) και της απαραίτητης βοήθειας για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους.

School Cinema

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο κινηματογραφικό σχολείο, με εκατοντάδες παιδιά και νέους να συμμετέχουν στα κινηματογραφικά εργαστήρια και να δημιουργούν ταινίες. Παράλληλα οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου, ενώ σε νέους καλλιτέχνες παρέχεται ειδική τεχνογνωσία σε ζητήματα κινηματογράφησης ταινιών για παιδιά.

Κινηματογραφικά εργαστήρια

Εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας (σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένου σχεδίου κλπ.) για μαθητές και φοιτητές. Από τα πιο δημοφιλή είναι:

Mythos Project, πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας, με τη συμμετοχή 100-120 νέων από περίπου 15 ευρωπαϊκές χώρες. Λειτουργεί φέτος για 9η συνεχόμενη χρονιά. Είναι το μακροβιότερο κινηματογραφικό εργαστήριο στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου.

Zizanimation, εργαστήριο κινουμένου σχεδίου, που έχει γράψει ιστορία στο Φεστιβάλ Ολυμπίας καθώς λειτουργεί επί 14 συνεχή χρόνια κι έχει εκπαιδεύσει μια μεγάλη ομάδα νεαρών δημιουργών.

Daily News, εργαστήριο που αποτυπώνει σ’ ένα καθημερινό πεντάλεπτο τη δραστηριότητα του Φεστιβάλ.

ZizanioNews, εργαστήριο δημοσιογραφίας για τη δραστηριότητα του Φεστιβάλ, με κείμενα παιδιών που δημοσιεύονται στην τοπική εφημερίδα “Πρωινή” και στο https://zizanionews.wordpress.com, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που βγαίνουν ζωντανά στον αέρα από τις τοπικές συχνότητες της ΕΡΤ Πύργου 102,4 FM και του VOX FM 103,3 και βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και συμπεριλαμβάνονται στην εκπομπή του Φεστιβάλ στην ΕΡΤ.

Σεμινάρια

Θέματα γύρω από την τέχνη και την τεχνική του κινηματογράφου από επαγγελματίες και ειδικούς του σινεμά και των νέων μέσων. Απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υλοποιήσουν κινηματογραφικά προγράμματα στα σχολεία με τους μαθητές τους.

Οδηγοί μελέτης ταινιών

Παρουσίαση του διαδραστικού Οδηγού Μελέτης της ταινίας Supa Modo και προβολές σύγχρονων ευρωπαϊκών ταινιών, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προγράμματος «Μαθήματα με φως στο σκοτάδι» / «Courses of Light in the Dark».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο

Ταινίες που δημιούργησαν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών, που οργάνωσαν το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Cine Φως στα κελιά των κρατουμένων

Εκδήλωση για την αναγκαιότητα δράσεων πολιτισμού στα Καταστήματα Κράτησης με τη συμμετοχή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Μέριμνας για τη Νεολαία της Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Αγ. Στεφάνου κ.α. Προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που γυρίστηκε με τη συνεργασία των κρατουμένων στον Αγ. Στέφανο από το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θερινά Μαθήματα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης» και του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Tre Maison Dasan” της Denali Tiller, USA, 2018.

Φοιτητιβίσματα

Παρουσίαση του διεπιστημονικού προγράμματος «Διάπλασις» που συντονίζει η Βουλή Τηλεόραση και προβολή αντιπροσωπευτικών ταινιών, παραγωγής 2019, που γύρισαν φοιτητές/τριες των τμημάτων Οπτικοακουστικών Σπουδών & Επικοινωνίας των ΑΕΙ της χώρας.

“Το θέμα είναι τώρα τι λες” – H ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη

Παρουσίαση της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με πλήθος τεκμηρίων (χειρόγραφα, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, ποιήματα κ.ά.) που αναδεικνύουν το έργο και τον βίο ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές.

Οι παιδικές μνήμες στην ποίηση του Ηλία Γκρη

Πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας του Λεωνίδα Δρογκάρη “Επί τα ίχνη: o ποιητής Ηλίας Γκρης”, 2019, 13’. Θα συζητήσουν με τον ποιητή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σταματόπουλος και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου.

40 χρόνια Αιγόκερως

Το Φεστιβάλ τιμά τις εκδόσεις Αιγόκερως για την έρευνα και τις εκδόσεις εκατοντάδων βιβλίων του για τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Τιμώμενο πρόσωπο

Τιμώμενο πρόσωπο του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ο Κώστας Φέρρης, σκηνοθέτης με τρία διεθνή και περισσότερα από τριάντα εθνικά βραβεία για τις ταινίες του, γνωστός επίσης δάσκαλος του κινηματογράφου με πλούσιο θεωρητικό έργο, καθώς και παραγωγός μουσικών έργων.

Επίσης

 • Προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδoς βραβευμένων ταινιών όλων των Τμημάτων του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio.
 • Προβολές επιλεγμένων ταινιών σε διάφορες πόλεις της επαρχίας (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κόρινθος, Καλαμάτα, Σύρος, Τήνος κλπ). o Σχολείο και Τέχνη του Λόγου.
 • Επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία της Ηλείας και συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Δράσεις θεατρικού αυτοσχεδιασμού σε δημοτικά σχολεία. o Αφηγήσεις παραμυθιών, από την Αγνή Στρουμπούλη.
 • Γνωριμία με τη γη της Ολυμπίας. Οι επισκέπτες του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 19ης Camera Zizanio ξεναγούνται σε μουσεία, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, γνωρίζουν τον τόπο και τα μνημεία, συναντούν ανθρώπους, μαθαίνουν τον τρόπο ζωής τους, απολαμβάνουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.
Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares