Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει την ανάπτυξη και τη μετάσταση του πιο επιθετικού τύπου καρκίνου του μαστού

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει την ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει την ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή Tulane στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα γονίδιο που προκαλεί ραγδαία ανάπτυξη σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, και κυριότερα, βρήκαν τρόπο να καταστείλουν τη λειτουργία του αποτρέποντας την εμφάνιση του καρκίνου. Τα αποτελέσματα από τις μελέτες στα ζώα ήταν τόσο θετικά, που η ομάδα των ερευνητών δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Scientific Reports και προσπαθεί να πάρει έγκριση από τον FDA για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Reza Izadpanah, εξέτασε τον ρόλο που παίζουν δύο γονίδια, στην εμφάνιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (TNBC). Αυτή η μορφή καρκίνου του μαστού θεωρείται ως η πιο επιθετική και συνοδεύεται από κακή πρόγνωση σχετικά με τη θεραπεία και την επιβίωση. Η ομάδα του Izadpanah ανακάλυψε έναν αναστολέα του γονιδίου TRAF3IP2 που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την ανάπτυξη και την εξάπλωση (μετάσταση) του TNBC σε μοντέλα ποντικών που είναι πολύ κοντά στα ανθρώπινα.
Σε παράλληλες μελέτες, οι ερευνητικές ομάδες εξέτασαν τι συμβαίνει όταν διακόπτεται η λειτουργία δύο γονιδίων – του TRAF3IP2 και του Rab27a – που είναι γνωστό ότι παίζουν ενεργό ρόλο στην έκκριση ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν τον σχηματισμό όγκων. Η καταστολή της λειτουργίας τους οδήγησε σε υποχώρηση τόσο της ανάπτυξης των όγκων όσο και της μετάστασής τους σε άλλα όργανα. Ο Izadpanah λέει ότι όταν διακόπηκε η λειτουργία του Rab27a ο όγκος σταμάτησε να αναπτύσσεται αλλά υπήρχε ακόμη ένας μικρός αριθμός καρκινικών κυττάρων που μεταδίδονταν σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν ωστόσο «έσβησαν» το γονίδιο TRAF3IP2 δεν βρήκαν ίχνη μετάστασης του αρχικού όγκου για ένα χρόνο μετά τη θεραπεία. Επιπλέον, με τη καταστολή της λειτουργίας του γονιδίου TRAF3IP2 δεν σταμάτησε μόνο η ανάπτυξη του όγκου, αλλά και υπήρξε και συρρίκνωση σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.
«Τα πορίσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι και τα δύο γονίδια παίζουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου του μαστού» λέει ο Izadpanah. «Παρόλο που η κασταστολή της λειτουργίας του Rab27a καθυστερεί την ανάπτυξη του όγκου, δεν εμποδίζει την «μικρομετάσταση» δηλαδή την εξάπλωση ελάχιστων ποσοτήτων καρκινικών κυττάρων. Αντίθετα, με την καταστολή του TRAF3IP2 εμποδίζεται η ανάπτυξη και η εξάπλωση του όγκου, ενώ συρρικνώνονται οι ήδη υπάρχοντες όγκοι και εμποδίζεται η μετάσταση. Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι το TRAF3IP2 μπορεί να αποτελέσει στόχο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας μεταξύ ερευνητών και ιατρών» είπε ο Izadpanah. Μέλη της ομάδας αποτελούν οι Eckhard Alt, David Jansen, Abigail Chaffin, Stephen Braun, Aaron Dumont, Ricardo Mostany και ο Matthew Burow από το Πανεπιστήμιο του Tulane. Με την ομάδα συνεργάστηκε ο Dr. Bysani Chandrasekar από το Πανεπιστήμιο του Missouri ο οποίος ανακάλυψε ότι με την καταστολή του TRAF3IP2 μπορεί να σταματήσει η εξάπλωση του γλοιοβλαστώματος, ενός θανατηφόρου καρκίνου του εγκεφάλου για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για θεραπεία. Η ομάδα τώρα προσπαθεί να πάρει έγκριση από τον FDA και ελπίζει σύντομα να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές.
Πηγή: Science Daily

Total
4
Shares
Σχετικά άρθρα
10-signs-gluten
Περισσότερα

10 σημάδια – ένδειξη δυσανεξίας στη γλουτένη

Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα και σε διαφορετική ένταση στο κάθε άτομο, ενώ δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται όλα ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο. Δείτε ποια συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι – ένδειξη, ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.

Σήμα κινδύνου για την καρδιακή ανεπάρκεια

Σήμα κινδύνου για την επικίνδυνη αύξηση της επίπτωσης της καρδιακής ανεπάρκειας με ταυτόχρονη μείωση του μέσου όρου ηλικίας, εκπέμπει η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας.