Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο ζωής ανθρώπων με καρκίνο

Η βιταμίνη D μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο ζωής ανθρώπων με καρκίνο
Η βιταμίνη D μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο ζωής ανθρώπων με καρκίνο

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση κλινικών δοκιμών η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο ζωής σε ανθρώπους με καρκίνο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Michigan (MSU) ανέλυσαν δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες έρευνες που σύγκριναν την πορεία της υγείας ανθρώπων που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D με αυτή ανθρώπων που έλαβαν εικονική ουσία τα τελευταία 3 χρόνια.
Στην ανάλυση συμπεριέλαβαν μόνο μελέτες που παρακολούθησαν για 4 χρόνια την πορεία της υγείας ανθρώπων που είχαν ιστορικό καρκίνου. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που παρακολούθησε ήταν 79,055 και η μέση ηλικία ήταν τα 68 έτη ενώ το 78% ήταν γυναίκες.
Το πόρισμα της ανάλυσης ήταν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν τα συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D δεν σχετίστηκε με την πρόληψη του καρκίνου.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο τον Ιούνιο του 2019.

Καρκίνος και βιταμίνη D

Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι το αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού κυττάρων.
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου κατά τη χώνεψη και διατηρεί σταθερά τα επίπεδά του στο αίμα κατά το σχηματισμό των κοκάλων. Επιπλέον, η βιταμίνη D ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την φλεγμονή. Αυτό το πετυχαίνει με τη ρύθμιση των γονιδίων που ελέγχουν την διαφοροποίηση, το διαχωρισμό και τον θάνατο των κυττάρων.

Ερωτήσεις που χρειάζονται περισσότερη έρευνα

Όλο και περισσότερες έρευνες εξετάζουν κατά πόσο η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D προλαμβάνει την οστεοπόρωση, τη καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.
Αν και τα πορίσματα της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να εξερευνήσουν, όπως ποια είναι η σωστή δόση και τα θεμιτά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα.
Επιπλέον, πρέπει να ερευνηθεί πόσα χρόνια μπορεί να κερδίσουν οι άνθρωποι με καρκίνο παίρνοντας βιταμίνη D και πως λειτουργεί ο μηχανισμός.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προτείνουν σε άλλους γιατρούς να χορηγούν βιταμίνη D σε ασθενείς με καρκίνο.
Πηγή: Medical News Today

Total
29
Shares
Σχετικά άρθρα