Τα πρώτα ποδήλατα για άτομα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη Τα πρώτα ποδήλατα για άτομα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη
Μια νέα πρωτοβουλία υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο πλαίσιο του έργου CHANGE, που θα ωφελήσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, σε λίγες μέρες,... Τα πρώτα ποδήλατα για άτομα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Μια νέα πρωτοβουλία υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο πλαίσιο του έργου CHANGE, που θα ωφελήσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, σε λίγες μέρες, η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει δύο ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα για άτομα με αναπηρία, τα οποία θα είναι κοινόχρηστα και θα διατίθενται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Στα ποδήλατα θα μπορούν να επιβαίνουν δύο άτομα. 

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιάννης Πολίτης που παρουσίασε όλες τις δράσεις του έργου, σε εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Πύργο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, δήλωσε:

«Είναι μια πρωτοβουλία που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου CHANGE με στόχο να ενισχύσει το ρόλο των μετακινήσεων με ποδήλατα κοινής χρήσης στα αστικά κέντρα» και πρόσθεσε:

«Φιλοδοξούμε, μέχρι τέλος του μήνα, να έχουμε φέρει στη Θεσσαλονίκη τα δύο ποδήλατα ώστε ομάδες που νιώθουν αποκλεισμένες, να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο του ποδηλάτου. Τα δύο ειδικά σχεδιασμένα οχήματα, κόστους περίπου 4000 ευρώ το καθένα, θα διατεθούν δωρεάν, για ένα χρονικό διάστημα, σε ομοσπονδίες ΑΜΕΑ προκειμένου να διαχειρισθούν τη χρήση τους από μέλη τους».

Υπολογίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αναπτυχθούν και άλλες, ανάλογες πρωτοβουλίες ανταποδοτικού χαρακτήρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του έργου CHANGE, που είναι να επιλέγεται το ποδήλατο κοινής χρήσης για τις μετακινήσεις των πολιτών στις αστικές περιοχές.

«Ήδη, είμαστε σε επαφή με δήμους προκειμένου να παροτρύνουμε τους εργαζόμενους να κινούνται από την οικία στην εργασία τους με ενοικιαζόμενα ποδήλατα, λαμβάνοντας ένα κουπόνι 5 ευρώ, το οποίο θα εξαργυρώνουν με επιπλέον χρόνο, στην εταιρία ενοικίασης», τόνισε ο κ. Πολίτης προσθέτοντας ότι, θα δοθούν σχετικά κουπόνια σε 1000 εργαζόμενους.

Παράλληλα, το ίδιο ανταποδοτικό σύστημα θα εφαρμοστεί και στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα ενημερώνονται με φυλλάδια που θα υπάρχουν στο αεροδρόμιο και στα ξενοδοχεία και τα οποία θα τους παροτρύνουν να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα για να επισκέπτονται τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι παραπάνω δράσεις του έργου CHANGΕ, έχουν σαν στόχο να συμβάλλουν στην προώθηση και ενδυνάμωση της αγοράς διαμοιρασμού (sharing economy market) των ποδηλάτων κοινής χρήσης.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση

 

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares