Ο ΕΟΠΥΥ και η «καυτή πατάτα» της Αρχειοθήκης Α.Ε.

Ο ΕΟΠΥΥ και η «καυτή πατάτα» της Αρχειοθήκης Α.Ε.
Ο ΕΟΠΥΥ και η «καυτή πατάτα» της Αρχειοθήκης Α.Ε.

Προβληματικός υπήρξε ο χειρισμός της ανάθεσης φύλαξης και οργάνωσης του αρχειακού υλικού του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με άρθρο του κ. Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης του medlabnews.gr, στις 30 Ιουνίου έληξε η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με την εταιρία Αρχειοθήκη Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται την παραλαβή των μηνιαίων υποβολών των παρόχων που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια μέριμνα ώστε να ανατεθεί κάπου η διεκπαιρέωση της εργασίας αυτής.
Η σύμβαση μεταξύ της Αρχειοθήκης Α.Ε. και του ΕΟΠΥΥ είχε υπογραφεί από τον προηγούμενο πρόεδρο του οργανισμού το 2016, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο εκκαθάρισης της Πεύκης από κούτες με παραπεμπτικά πολλών ετών.
Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ αντιμετώπισε το θέμα σαν «καυτή πατάτα», αφού η ευθύνη για τη διαχείριση αρχικά δόθηκε, με καθυστέρηση, από τον πρόεδρο του οργανισμού στην αντιπρόεδρο, η οποία με τη σειρά της το ανέθεσε στον οικονομικό Διευθυντή.
Λόγω του ύψους του ποσού που θα έπρεπε να δαπανηθεί, χρειαζόταν να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση, διαδικασία που ξεκίνησε μεν τον περασμένο Οκτώβριο, όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σαν αποτέλεσμα, και προκειμένου να μην βρεθούν ακάλυπτοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ και να γυρίσουν οι εποχές που η πληρωμή των παραστατικών θα πραγματοποιούταν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφασίστηκε η ανανέωση του συμβολαίου με την Αρχειοθήκη Α.Ε. για το υπέρογκο ποσό των 300.000 ευρώ. 

Ανάγκη για εκσυγχρόνιση

Τους τελευταίους μήνες, οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εκσυγχρονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, φέρνοντας διαδικασίες όπως η άυλη συνταγογράφηση και η δυνατότητα ολοκλήρωσης εργασιών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, εξέλιξη που ο κόσμος έχει δεχθεί θετικά μιας και σε πολλές περιπτώσεις βάζει τέλος στην ταλαιπωρία και την αναμονή. 
Από αυτήν την εξέλιξη φαίνεται να απουσιάζει η αρχειοθέτηση και η οργάνωση των παραστατικών και παραπεμπτικών των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, κάτι που θα μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα με την συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να διατηρείται ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο να μπορούν οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ να διαχειρίζονται, θα ήταν κάτι που θα γλίτωνε στον οργανισμό χρόνο, χρήμα και χώρο. Μιας και οι πάροχοι έχουν αναγκαστεί εδώ και χρόνια να ψηφιοποιούν τα παραπεμπτικά και τα τιμολόγια, το μόνο που λείπει είναι η δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Με αυτή λοιπόν την ερώτηση κλείνει και ο κ. Γιατζίδης το άρθρο του και με αυτή θα κλείσουμε κι εμείς: «Μήπως θα ήταν καλύτερα αντί να χάνουν χρόνο με το ποιος αναλαμβάνει τι στον ΕΟΠΥΥ να γινόταν κάποια συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ Κ. Πιερρακάκη προκειμένου να μπουν και τόσο σοβαρές διαδικασίες στην ψηφιοποίησή τους γλιτώνοντας τον Οργανισμό με ένα τεράστιο έξοδο αλλά και επιταχύνοντας τις διαδικασίες πληρωμής των παρόχων;»
Πηγή: Medlabnews.gr
 
 

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη
Περισσότερα

Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη

Επιστολή προς την Υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου απέστειλε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προκειμένου να ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν…