Η ΕΣΑΜΕΑ κατέθεσε προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Η ΕΣΑΜΕΑ κατέθεσε προτάσεις σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Η ΕΣΑΜΕΑ κατέθεσε προτάσεις σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Με επιστολή της, με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με θέμα: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε τις προτάσεις της, οι οποίες υποβλήθηκαν και ηλεκτρονικά στις 29.10.2020 στον διαδικτυακό τόπο www.opegov.gr
Η ΕΣΑμεΑ προτείνει αλλαγές και προσθήκες κατά άρθρο, για παράδειγμα:

Άρθρο 2. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία

Τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, να προωθούν την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να συνάδουν με τη σύγχρονη δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, όπως αυτή έχει κατοχυρωθεί από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (βλ. ν.4074/2012).
Τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ νέας γενιάς, τα οποία θα απευθύνονται σε όλους τους ανήλικους και ενήλικους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών τρίτων χωρών (ανήλικων και ενήλικων) με αναπηρία, πρέπει να επεκταθούν σε κάθε Δήμο της χώρας, να διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότησή τους και να ακολουθείται από αυτά το μοντέλο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και της δημιουργικής απασχόλησης, η οποία θα είναι συμπληρωματική της σχολικής εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει αλληλουχία της δημόσιας εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ, να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές προσβασιμότητας σε αυτά, τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους γονείς/κηδεμόνες αυτών αλλά και για εργαζόμενους σε αυτά και σε αντίθετη περίπτωση να μην δίνεται άδεια λειτουργίας, καθώς και να γίνει έλεγχος προσβασιμότητας σε αυτά που ήδη λειτουργούν. Επίσης πρέπει να αναφέρονται ρητά οι αρχές που διέπουν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους, οι οποίες να συμπεριληφθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο ώστε να τεθούν σε διαβούλευση.
Ταυτόχρονα κατέθεσε και επιπλέον προτάσεις να εισαχθούν ως άρθρα:
1. Πλήρης αποσύνδεση της αναπηρικής σύνταξης από το επίδομα του ΟΠΕΚΑ. Να μην γίνεται διακοπή του επιδόματος στα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα τέκνα, στα οποία χορηγείται το επίδομα βαριάς αναπηρίας, όταν σε περίπτωση θανάτου των γονέων τους, τους χορηγηθεί σύνταξη μεγαλύτερη από το ποσό του προνοιακού επιδόματος. Η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών.
2. Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία και επέκτασή τους στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και του πολιτικού προσωπικού, οι οποίοι έχουν στην οικογένειά τους άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
3. Επέκταση της εξαίρεσης από την περικοπή σύνταξης λόγω απασχόλησης συνταξιούχων με αναπηρία που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του ν. 612/1977 σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας λαμβάνοντας υπόψη τις μειωμένες συντάξεις που παίρνουν, καθώς και την εξαίρεσή τους από τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4670/2020, σύμφωνα με τις οποίες καταβάλλονται μειωμένες οι συντάξεις σε ποσοστό 30% των συνταξιούχων που αναλαμβάνουν εργασία.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή εδώ.
Πηγή: ΕΣΑΜΕΑ

Total
42
Shares
Σχετικά άρθρα