Καναδοί ερευνητές θεραπεύουν διαβητικά ποντίκια με κύτταρα που παρασκευάζουν από το αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2

Καναδοί ερευνητές γιατρεύουν διαβητικά ποντίκια με κύτταρα που παρασκευάζουν από το αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2
Καναδοί ερευνητές γιατρεύουν διαβητικά ποντίκια με κύτταρα που παρασκευάζουν από το αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μέθοδο θεραπείας του διαβήτη, την οποία έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία σε ποντίκια και ελπίζουν να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν και σε ανθρώπους.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. James Shapiro, εδώ και μήνες θεραπεύει με επιτυχία διαβητικά ποντίκια, και τώρα προσπαθεί να περάσει σε δοκιμές σε ανθρώπους.
Πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία μπορούν να κατασκευάζονται νησίδια του παγκρέατος από το αίμα του ασθενούς.
Ο Dr. Shapiro, εμφανίστηκε σε δελτίο ειδήσεων στην καναδική τηλεόραση και δήλωσε ότι: «Εδώ και λίγους μήνες, είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε με ακρίβεια κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, από το αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε διαβητικά ποντίκια και αναστρέφουμε τη νόσο σε βαθμό που θεωρείται ότι τα ποντίκια έχουν θεραπευθεί.»
Ο Dr. Shapiro είναι από τους ερευνητές που εργάζονται σταθερά με στόχο την εύρεση θεραπείας για το διαβήτη, καθώς ήταν αυτός που πριν 20 χρόνια ανακάλυψε μια επέμβαση που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων, μέσω της μεταμόσχευσης νησιδίων από δότες οργάνων. Η επέμβαση αυτή είναι γνωστή ως Edmonton Protocol.
Ωστόσο, σε αυτές τις επεμβάσεις, ο οργανισμός καμιά φορά απορρίπτει τα κύτταρα, και για να αποφευχθεί αυτό, ο ασθενής χρειάζεται να ακολουθήσει βαριά αγωγή με σημαντικές παρενέργειες. Με τη νέα διαδικασία δεν χρειάζεται τέτοιου είδους αγωγή.
Ο Dr. Shapiro είπε ότι: «Αν τα κύτταρα είναι δικά τους, ο οργανισμός των ασθενών δεν θα τα απορρίπτει. Βεβαίως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, και δοκιμές σε ασθενείς, ώστε να αποδειχθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, και ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική.»
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
58
Shares
Σχετικά άρθρα
Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού
Περισσότερα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά την Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού με 6 γενναίες γυναίκες

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τις Μάγια Τσόκλη, Ρέα Βιτάλη, Μαρία Πολύζου, Έλενα Μπουζαλά, Ολυμπία Κρασαγάκη και Δανάη Σιώζιου για την Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού