Κοσμήματα με…. περιβαλλοντική συνείδηση, από την Αντριάνα Καραντινού

κόσμημα σακούλα

Με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη γη και το περιβάλλον, κατασκευάζει κοσμήματα η Αντριάνα Καραντινού.
Έχοντας μάθει την τέχνη της κατασκευής κοσμημάτων από τον πατέρα της, η Αντριάνα αποφάσισε να κάνει πριν λίγα χρόνια μια τολμηρή κίνηση, ξεκινώντας μια επιχείρηση με οικολογικό προσανατολισμό και δημιουργώντας κοσμήματα με θέμα τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος. 
Τα πρωτότυπα σχέδια στόχο έχουν να αποτήσουν φόρο τιμής στα στοιχεία της φύσης και να αφυπνίσουν σε όλους την ανάγκη για ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.
Αυτό που κάποτε ήταν ρομαντικό και αόριστο, σήμερα είναι απαραίτητο, μιας και τα αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στη γη είναι πλέον ορατά και πλήττουν κάθε χρόνο ολόενα μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Οι αντιδράσεις παγκόσμια δεν είναι λίγες.
Θυμίζουμε ότι το 2019 οικολογικές οργανώσεις διοργάνωσαν ανοιχτή διαμαρτυρία προς τους βουλευτές τους στο κέντρο του Λονδίνου, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την ΕΕ, με σκοπό τον μετασχηματισμό της σε μια κλιματικά ουδέτερη, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, που θα διαθέτει μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία.
Συναντήσαμε τις αναρτήσεις της στα μέσα δικτύωσης, και μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι μια νέα κοπέλα αποφάσισε να δώσει περιβαλλοντική κατεύθυνση σε μια τέχνη όπως είναι αυτή του κοσμήματος, όπως και το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες που ενέχει ένα νέο εγχείρημα, η Αντριάνα αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη μιας επιχείρισης που σέβεται και αγαπά το περιβάλλον. 
Έτσι μιλήσαμε μαζί της για τη δουλειά της, τους στόχους και τις ελπίδες της για το μέλλον.
Η Ανρδιάνα Καραντινού

1. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το κόσμημα;

Ουσιαστικά ασχολούμαι από 18 χρονών που ξεκίνησα να δουλεύω στο εργαστήριο του πατέρα μου, πριν από 28 περίπου χρόνια. Είχα κάνει ένα μικρό διάλειμμα το 2009 που έκλεισα το τότε εργαστήριό μου λόγω κρίσης, αλλά δεν εγκατέλειψα τελείως το χώρο. Αφού πέθανε ο πατέρας μου, την ίδια χρονιά, επισκεπτόμουν παλιούς συναδέλφους μου και φίλους στα εργαστήριά τους και τους χάζευα ενώ δουλεύανε. Παρακολουθούσα τα τεκταινόμενα… Δεν ένοιωσα μάλλον ποτέ έτοιμη να ρίξω μαύρη πέτρα πίσω μου… Πριν από 4 χρόνια αποφάσισα να το ξαναπιάσω πλέον πιο σοβαρά και πιο προσαρμοσμένα στις καινούργιες ανάγκες της αγοράς, αξιολογώντας και τις νέες τεχνολογίες που για πολλά χρόνια περιφρονούσα. Έτσι, άνοιξα νέο εργαστήριο το Σεπτέμρβη του 2019… Είναι άλλωστε η τέχνη που μου έμαθε ο πατέρας μου με τον οποίο δούλεψα 7 ολόκληρα χρόνια…

2. Τα κοσμήματά σου είναι εμπνευσμένα από τη φύση, κάποια από αυτά μάλιστα περνούν ένα δυνατό μήνυμα κατά της χρήσης πλαστικών. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή τη θεματολογία;

Για πολλά χρόνια ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει στην κοινωνία. Όμως σ’ εμένα αρέσει να απασχολώ τα χέρια μου, να κεντρίζω τη φαντασία μου και γενικά να δημιουργώ. Για να βρω λοιπόν επάγγελμα που να τα συνδυάζει όλα ήταν κομμάτι δύσκολο. Οτιδήποτε άλλο δοκίμασα την περίοδο που έκλεισα το εργαστήριο δεν με ενθουσίαζε και ένοιωθα πραγματικά δυστυχισμένη που δεν μπορούσα να αξιοποιήσω αυτά που ήξερα κι αγαπούσα να κάνω…
Όταν λοιπόν είπα “θα το ξαναπιάσω”, αποφάσισα να το κάνω όπως ακριβώς ήθελα να γίνει. Είπα “Θα σχεδιάζω δικά μου κοσμήματα, δε θα ξαναδουλέψω φασόν, και τα σχέδια που θα κάνω θα είναι πάντα πράγματα που θα φορούσα κι εγώ η ίδια”. Η φύση είναι πραγματικά η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για μένα. Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου υπάρχει ομορφιά. Αρκεί να θες να τη δεις… Είναι φορές που συγκινούμαι από εικόνες που βλέπω… Υπάρχει τόση ποικιλία και τέτοιος πλούτος χρωμάτων, σχημάτων κι μορφών που μια ολόκληρη ζωή δε θα έφτανε για κανέναν μας να τα ανακαλύψουμε στο σύνολό τους.

Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου υπάρχει ομορφιά. Αρκεί να θες να τη δεις…

Σε μια εποχή, λοιπόν, που η φύση κι ο πλανήτης μας απειλείται από την ανθρώπινη ανευθυνότητα κι αδιαφορία, ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής κατά κάποιο τρόπο σε αυτήν μέσω αντικειμένων που χρησιμοποιούνται ως επί τω πλείστον για να καλύψουν την ματαιοδοξία μας… μιας κι από αυτήν υπάρχει σε αφθονία στις μέρες μας! Η “πλαστική σακούλα” από τη σειρά urban images με το μήνυμα “stop using me ” (σταμάτα να με χρησιμοποιείς) προέκυψε σαν ιδέα για γούρι τη χρονιά που αποφασίσανε να βάλουνε περιβαλλοντικό φόρο στις πλαστικές σακούλες στα μαγαζιά. Το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρεί ότι αυτό είναι αρκετό, κι εξακολουθεί στα σούπερμαρκετ να ζητά σακούλα είναι κάτι που με ξεπερνά…

3. Είναι μια τολμηρή κίνηση να ξεκινάς μια δική σου δουλειά με μια πρωτότυπη θεματολογία στις συνθήκες που επικρατούν. Τι σε ώθησε να το κάνεις;

Για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι στις μέρες μας είναι τολμηρό να ξεκινάς μια δική σου δουλειά ανεξαρτήτου θεματολογίας εξαιτίας ακριβώς των συνθηκών που επικρατούν!
Με ώθησε, όπως προείπα, η ανάγκη να προσφέρω κάτι… Αν κάποιος φορώντας ένα από τα φτερά μου αρχίσει να παρατηρεί την κομψότητα κι ομορφιά των μικρών φτερωτών μας φίλων, έχει για μια στιγμή αφυπνιστεί. Αν δουν αρκετοί άνθρωποι την “πλαστική σακούλα” καρφίτσα ή το μενταγιόν ίσως τους βάλει λίγο σε σκέψεις…
Δεν έχω ψευδαισθήσεις, δεν πρόκειται να προκαλέσω επανάσταση, αλλά τέλος πάντων κάτι λίγο μπορεί να γίνει. Άλλωστε έχω σκοπό όταν ανοίξουν κάποια στιγμή οι δουλειές μέρος των εσόδων να διατίθεται σε οργανισμούς περιβαλλοντολογικούς. Σκέφτομαι μάλιστα να πλησιάσω και κάποιους από αυτούς και να προτείνω να φτιάξω κάποια κομμάτια που θα μπορούν να τα πουλάνε για να έχουν μια πηγή εσόδων επιπλέον, εκτός από τις δωρεές. Απλά θέλει λίγο μελέτη…
Η σπείρα

4. Τι αντίκτυπο ελπίζεις ότι θα έχει η τέχνη σου;

Τι να πω… Ελπίζω ότι ελπίζει κάθε καλλιτέχνης φαντάζομαι… Πρακτικά όμως ελπίζω να μπορώ να βγάζω αρκετά χρήματα ώστε να μπορώ να συνεισφέρω οικονομικά σε αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή και που πραγματικά προσφέρουν έργο, σιωπηλά…
Θα ήθελα κάποια στιγμή τα κοσμήματά μου και το brand name μου, k. ad. handmade jewellery from Greece, να οδηγούν συνειρμικά τον άλλο στο ότι είναι μια επιχείρηση ευαισθητοποιημένη και σε θέματα οικολογίας. Στο εξωτερικό οι καταναλωτές, βάσει στατιστικών, τείνουν όλο περισσότερο να στρέφονται προς μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν οικολογική συνείδηση (environmentally friendly). Εδώ είμαστε ακόμα πίσω σε αυτά, δυστυχώς.

5. Ποιες αρχές ακολουθείς ως προς την κατασκευή και συσκευασία των κοσμημάτων;

Προσπαθώ, όπου αυτό είναι εφικτό, να χρησιμοποιώ ανακυκλωμένο ασήμι. Το ασήμι που χρησιμοποιώ είναι 925º. Οι επιμεταλλώσεις που κάνω είναι υποαλλεργικές (επιχρύσωση κι επιροδίωση) καθώς και μια νέα μέθοδο που ονομάζεται νανοκεραμική.
Ο πέτρες που χρησιμοποιώ είναι από πιστοποιημένους εμπόρους κι έχουν αγοραστεί κι επεξεργαστεί νόμιμα. Στον χώρο μου, όπου είναι εφικτό, χρησιμοποιώ χημικά μη τοξικά κι επικίνδυνα στο περιβάλλον, και φυσικά ανακυκλώνω. Οι συσκευασίες μου είναι από ανακυκλωμένο και ανακυκλώσιμο χαρτόνι, αντί για εκτύπωση στις συσκευασίες χρησιμοποιώ σφραγίδες κι έτσι κάθε κουτί τυπώνεται στο χέρι ένα ένα. Το εσωτερικό ακόμα δεν είναι από υλικό φιλικό στο περιβάλλον αλλά είναι κάτι που το δουλεύω και σύντομα τα κουτιά θα είναι 100% οικολογικά!

6. Είναι εφικτό να διατηρείς οικολογική συνείδηση στην επιχείρησή σου;

Νομίζω ότι είναι. Το λάθος που κάνει πολύς κόσμος είναι ότι, επειδή ΔΕΝ μπορεί να είναι τελείως οικολογικός ο τρόπος παραγωγής, λένε γιατί να μπουν καν στη διαδικασία… Αυτός όμως είναι ένας πολύ κοντόφθαλμος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης. Η δική μου προσέγγιση είναι ότι καλύτερα να υπάρχουν πολλοί ατελώς οικολογικά συνειδητοποιημένοι πολίτες παρά λίγοι φανατικά οικολόγοι. Με μικρές πράξεις κι αλλαγές συνηθειών το αντίκτυπο παγκοσμίως μπορεί να είναι σημαντικό όταν κινητοποιηθούν μαζικά οι πληθυσμοί. Το δυσάρεστο είναι ότι είναι μεγάλη η μερίδα των ανθρώπων που δεν θεωρεί την περιβαλλοντολογική κρίση, πραγματική κρίση. Τη θεωρούν απλά μια ενόχληση, ή ένα καπρίτσιο των νέων, μια μόδα που θα περάσει. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η επιβίωση των παιδιών τους κυριολεκτικά κρίνεται και κρέμεται από τις δικές τους πράξεις κι αποφάσεις.

Με μικρές πράξεις κι αλλαγές συνηθειών το αντίκτυπο παγκοσμίως μπορεί να είναι σημαντικό όταν κινητοποιηθούν μαζικά οι πληθυσμοί.

7. Πως βλέπεις την περιβαλλοντική συνείδηση στην Ελλάδα;

Με μεγάλη μου λύπη θα πρέπει να πω σχεδόν ανύπαρκτη!
Σίγουρα είναι καλύτερα απ’ ότι ήταν πριν από 10 χρόνια, αλλά κατά τη γνώμη μου είμαστε ακόμα έτη φωτός πίσω..
Επειδή πραγματικά αγαπώ αυτήν τη χώρα και τη φυσική της ομορφιά, νοιώθω ότι υπάρχει ένας γενικός “ωχαδελφισμός” σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Και δε μιλάω καν για πράγματα εξειδικευμένα όπως η ανακύκλωση! Υπάρχει ακόμα κόσμος που πετάει σακούλες με σκουπίδια από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους γιατί βαριούνται να κατέβουν κάτω να τα πετάξουν, ή από το παράθυρο του εν κινήσει αυτοκινήτου τους. Αφήνουν χρησιμοποιημένες μπαταρίες αυτοκινήτων, ψυγεία, κουζίνες, στρώματα – για να ονοματίσω μερικά – όπου να’ ναι. Και από την άλλη, το χάλι στις παραλίες, με τις γόπες κι τα σακουλάκια και πλαστικά κύπελα του καφέ… Για το αυθαίρετο κόψιμο δέντρων και την αλόγιστη χρήση νερού. Και φυσικά το αγαπημένο μου, πλαστικές σακούλες για τα πάντα!!!
Αυτό που με στενοχωρεί και θυμώνει είναι που δεν φτάνει που δεν κάνουν αυτό που θα έπρεπε οι ίδιοι, αλλά χλευάζουν αυτούς που τα κάνουν!!!

 

8. Πιστεύεις ότι υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον;

Ειλικρινά δεν ξέρω… Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια ριζική και μαζική αλλαγή, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι ενώ τα περιθώρια στενεύουν, σε πολιτικό ειδικά επίπεδο τα κράτη δεν είναι διατεθειμένα να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα…
Από την άλλη, αυτό με πεισμώνει ακόμα περισσότερο και με κάνει να θέλω να προσπαθώ πιο πολύ, μπας και μέσω του παραδειγματισμού ευαισθητοποιηθούν τουλάχιστον οι άνθρωποι γύρω μου κι εκείνοι με τη σειρά τους επηρεάσουν άλλους κ.ο.κ. Και αυτό είναι που λέω και σε όποιον θέλει να ακούσει: “Κάνε ό,τι μπορείς, αλλά κάνε έστω κάτι”.

9. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Πριν χτυπήσει η κρίση του COVID είχα σκοπό να πάρω μέρος σε εκθέσεις τοπικές και διεθνείς για να γίνω πιο ορατή σε καταστήματα κοσμημάτων και παράλληλα να δημιουργήσω κι να εδραιώσω σχέσεις με πελάτες λιανικής, κυρίως μέσω του Eshop μου αλλά και με φυσική παρουσία στο χώρο μου.
Τώρα όλα πρέπει να στηριχτούν καθαρά σε διαδικτυακή παρουσία η οποία θέλει άλλη προσέγγιση. Εγώ δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη προτίμηση στη χρήση του internet για να κάνω τη δουλειά μου και η αλήθεια είναι ότι δε χρειαζόταν. Αυτός ήταν κι ένας από τους σοβαρότερους ίσως λόγους που αναγκάστηκα να κλείσω την επιχείρησή μου το 2009. Δεν προσάρμοσα τη δουλειά μου – γιατί δεν έβλεπα – στις δυνατότητες που προσέφερε ο χώρος κι έμεινα πίσω… Σήμερα, άλλες επιχειρήσεις που μπήκαν στο παιχνίδι νωρίτερα έχουν ένα ισχυρό προβάδισμα με αποτέλεσμα τα lockdown να επηρέασαν ελάχιστα τις πωλήσεις τους ή και το αντίθετο, να τις αύξησαν.
Οπότε ήμουν αναγκασμένη να μάθω μέσα σε αυτούς τους δύσκολους μήνες να ασχοληθώ με την προώθηση της δουλειάς μου, το στήσιμο του site μου μόνη μου – λόγω έλλειψης πόρων – κλπ, χωρίς να έχω πρότερη εμπειρία. Έχω παρακολουθήσει άπειρα online σεμινάρια για marketing κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς!!!
Όσο για σχέδια άλλα, όπως προανέφερα, θα ήθελα να βρω έναν τρόπο συνεργασίας με περιβαλλοντολογικές οργανώσεις όπου θα μπορούσαμε αμφότεροι να βγούμε κερδισμένοι. Θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσω σε σημείο να μπορώ να προσλάβω νέους ανθρώπους κάποια στιγμή που να θέλουν να μάθουν τη δουλειά και να μοιράζονται κι αυτοί το όραμά μου και να νοιώθουν ότι βρίσκονται σ’ έναν χώρο που καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και της επιτρέπει ν’ ανθίσει προσφέροντας παράλληλα, έστω και λίγο, κάποιο κοινωνικό έργο.

10. Πως μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα κοσμήματά σου;

Προς το παρόν μέσω του site μου http://kadhandmadejewellery.com/ μπορεί κανείς να δει τα προϊόντα μου και να παραγγείλει είτε με Email στο retailkadjewellery@gmail.com για λιανική και στο wholesalekadjewellery@gmail.com για χονδρική. Επίσης με προσωπικό μήνυμα στο Facebook στη σελίδα μου k.ad. handmade jewellery from Greece, ή στο Instagram στο προφίλ μου @adrianakarantinos. Σύντομα θα είναι και το Eshop διαθέσιμο στο παραπάνω site, στο αντίστοιχο πεδίο.
Glykouli.gr

Total
45
Shares
Σχετικά άρθρα