Το 10% των πολιτών της χώρας έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρέδωσε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία διαβάζουμε ότι 1.050.635 άτομα ακολουθούν αυτή τη στιγμή θεραπεία για το διαβήτη.
Σε σύγκριση με τους αριθμούς του 2019, το 2020 παρατηρούνται τα εξής.
- Ο αριθμός πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη γενικά αυξήθηκε κατά 8%.
- Η συχνότητα εμφάνισης Διαβήτη Κύησης αυξήθηκε κατά 25%!
- Ο αριθμός των ανθρώπων που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε κατά 5%.
- 1% περισσότερες διαγνώσεις Διαβήτη τύπου 1.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη διαμορφώνεται για το έτος 2020 ως εξής:
- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (Ινσουλινοεξαρτώμενος): 47.782
- Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: 981.747
- Άλλοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη: 19.273
- Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: 11.308
- Νεογνικός Σακχαρώδης Διαβήτης: 28
- Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 638
Η ΗΔΙΚΑ αναφέρει ότι «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι «Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14-5-2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κλειδωθεί και συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.»
Και σχολιάζει ότι μέσω των αριθμών αυτών αποτυπώνεται η ραγδαία εξάπλωση του διαβήτη στη χώρα μας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία, τόσο για την πρόληψη του διαβήτη, όσο και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Πηγή: glykos planitis