Επταπλασιάστηκαν παγκοσμίως οι διαβητικοί μέσα σε 30 χρόνια

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Μέσα σε 30 χρόνια επταπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα πάσχει το 8 με 9% του πληθυσμού, αλλά το 4% δεν το γνωρίζει.
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Μέσα σε 30 χρόνια επταπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια.
Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.
Τα παραπάνω στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο», Ανδρέας Μελιδώνης, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).
Οπως αναφέρει, ο σακχαρώδης διαβήτης μαζί με τη παχυσαρκία είναι σήμερα οι μεγάλες παγκόσμιες μεταβολικές νόσοι. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.
Σε ότι αφορά την παχυσαρκία (γιατί η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι δίδυμες παγκόσμιες μεταβολικές επιδημίες) αν και το 2007 οι υπέρβαροι ήταν 1,6 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 400 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι το 2015 οι υπέρβαροι θα είναι 2,3 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 700 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η μέση κατανάλωση θερμίδων είναι 3. 700 θερμίδες (πηγή Π.Ο.Υ.) έναντι 3.100 τη δεκαετία του ΄70. Τα ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στις ηλικίες 8 – 10 ετών τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι 29% και των παχύσαρκων 13%.
Ο σύγχρονος «τοξικός» τρόπος ζωής, δηλαδή η κακή διατροφή (διατροφή σε ταχυφαγεία, υψηλή πρόσληψη λίπους και ζάχαρης, χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, αυξημένο μέγεθος μερίδων τροφής και ποτών), η μειωμένη ανάγκη σωματικής δραστηριότητας και το πολύπλευρο καθημερινό στρες, είναι αναμφισβήτητα η αφετηρία όλων των δεινών για τη μεταβολική υγεία μας.
«Η αντιμετώπιση όλων αυτών των τοξικών πτυχών αποτελούν τη καρδιά της πρόληψης του διαβήτη», τονίζει ο κ. Μελιδώνης.
Οι περισσότεροι πάσχοντες από διαβήτη (9 στους 10) έχoυv διαβήτη τύπoυ ΙΙ. Tα συμπτώματα στoν Διαβήτη τύπoυ 2 μπορεί vα είναι ήπια ή vα απoυσιάζoυν τελείως. Αποτελεί «ύπoυλη» μoρφή πάθησης αφoύ ένα στα δύο άτoμα παρoυσιάζoυv ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν γίνει η διάγvωση.
Σύμφωνα με τον κ. Μελιδώνη, είναι επιτακτική η αvάγκη vα ελέγχονται όλα τα άτoμα ηλικίας άνω των 45 ετών, κυρίως oι υπέρβαροι. Avαγκαίος είναι επίσης o τακτικός έλεγχος σε νεότερους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή ή έχουν συγγενή πρώτου βαθμoύ με Διαβήτη.
Επίσης, πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις οι γυναίκες με ιστορικό Διαβήτη Kύησης ή πoυ έχoυv γεννήσει παιδί με βάρος άνω τωv 4,5 κιλών, άτoμα με υπέρταση ή με διαταραχές τωv λιπιδίων και άτομα με πρoδιαβήτη.
Αναγνώρισε τα συμπτώματα του Διαβήτη:
· Συχνοουρία – Πολυουρία
· Πολυδιψία
· Πολυφαγία
· Απώλεια Βάρους
· Αδυναμία / Καταβολή
· Ελλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης
· Εμετοί και στομαχικός πόνο
· Μουδιάσματα στα άκρα
· Θολή όραση
· Συχνές λοιμώξεις
· Πληγές που αργούν να επουλωθούν
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ήπια ή και να απουσιάζουν τελείως στα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Πηγή: tovima

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μελέτη: τα εναλλακτικά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μια νέα μελέτη δημιουργεί σκεπτικισμό ως προς τα οφέλη ή τις παρενέργειες κάποιων γλυκαντικών