Ξεκινήστε μια καθημερινή ρουτίνα

daily-schedule-600
daily-schedule-600

Η καθημερινή ρουτίνα όπως η εργασία και το σχολείο δημιουργούν νέες προκλήσεις, καθώς κάποιες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να τις αντιμετωπίσουμε. Ακόμη και η αλλαγή των εποχών μπορεί να σημαίνει αλλαγές στον έλεγχο του διαβήτη. Και για να περιπλέξει τα πράγματα περαιτέρω, η ηλικία και το φύλο μπορεί να κάνουν το στόχο του ελέγχου και της ρύθμισης έναν κινούμενο στόχο. Παιδιά, ενήλικες, και ηλικιωμένοι, όλοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ανάγκες θεραπείας και ιδιαίτερα εμπόδια.
Το να διατηρείτε μια καθημερινή ρουτίνα στη φροντίδα του εαυτού σας, μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη και να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρές διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα.
Ξεκινώντας
Για να εφαρμοστεί μια ρουτίνα, όταν έχετε διαβήτη, το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ώστε να τους συνυπολογίσετε, στη διαμόρφωση της καθημερινής σας πρακτικής. Ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι:
– Η τροφή/ γεύματα
– Η σωματική δραστηριότητα
– Τα φάρμακα για το διαβήτη και / ή η ινσουλίνη
Η ασθένεια, το άγχος, τα επίπεδα ορμονών έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, πολλές φορές αυτοί οι παράγοντες δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν ή να ενσωματωθούν και να ληφθούν υπόψη στην καθημερινότητα.
Το δεύτερο βήμα για τη δημιουργία μιας ρουτίνας, όταν έχετε διαβήτη, είναι να αποκτήσετε μια εκτίμηση για το χρόνο και την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων αυτών παραγόντων.
Για παράδειγμα, η κατανόηση της δράσης και της -κατά προσέγγιση- έναρξης επίδρασης της ινσουλίνης την ώρα του γεύματος και της πέψης των διαφόρων θρεπτικών συστατικών μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την καλύτερη χρονική στιγμή για τη χορήγηση της ινσουλίνης.
Τι να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας

Βασικά συστατικά της διαχείρισης του διαβήτη είναι:
-Τα χρονοδιαγράμματα γευμάτων
-Τα χρονοδιαγράμματα σωματικής δραστηριότητας
-Τα χρονοδιαγράμματα ύπνου
Ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου ή της ινσουλίνης που παίρνετε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τη λήψη τους. Ορισμένοι τύποι ινσουλίνης και φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να συνδυάζονται με τα γεύματα, ενώ άλλοι πάλι όχι.
Μερικά σχήματα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο των γευμάτων από άλλα.
Κατά την επιλογή φάρμακου/προγράμματος ινσουλίνης, είναι καλύτερα να σκεφτείτε τις δικές τις ατομικές προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις προτιμήσεις σας, έτσι μπορείτε να βρείτε το πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό φάρμακο ή σχέδιο θεραπείας.
Η εφαρμογή μιας καθημερινής ρουτίνας θα πρέπει να διευκολύνει την ικανότητά σας να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας, ελέγχοντας και προλαμβάνοντας διακυμάνσεις υψηλών ή χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο έλεγχος μπορεί να αποβεί ευεργετικός για τη διαχείριση του διαβήτη σας.
Πηγή:
JOSLIN DIABETES CENTER

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα