Η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Γνωρίζουμε πλέον ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Συνδέεται με μακροζωία, καλή υγεία του εντέρου, ακόμη και με καλύτερη διάθεση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Experimental Gerolontology, άλλο ένα όφελος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι ότι βοηθά στην καλύτερη γνωστική λειτουργία στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μελέτη της επίδρασης των διατροφικών συνηθειών

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ήθελαν να παρατηρήσουν αν η διατροφή συνδέεται με τη διαδικασία της σκέψης και της υγείας του εγκεφάλου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 500 ανθρώπους άνω των 79 ετών (χωρίς γνωστικά προβλήματα). Τα άτομα αυτά, απάντησαν σε μια έρευνα σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη μνήμη τους, με την επίλυση προβλημάτων και την ταχύτητα της σκέψης τους. Τριακόσιοι πενήντα από τους συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική τομογραφία, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αξιολογήσουν τη δομή του εγκεφάλου τους.

Τι βρήκαν

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, όσοι στις μεγαλύτερες ηλικίες ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρήσουν τη διαύγειά τους. Συγκεκριμένα, «καταναλώνοντας περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, και ελαττώνοντας τις ποσότητες κόκκινου κρέατος, λαμβάνουμε περισσότερα από τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής», γράφει μια εκ των συγγραφέων της έρευνας, η ερευνήτρια Janie Corley, Ph.D., σημειώνοντας ότι αυτά φαίνεται να είναι τα πιο σημαντική σημεία που συνδέονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι η Μεσογειακή διατροφή δεν συντέλεσε στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά έκανε τη διαφορά στη λειτουργία της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.
«Στο δείγμα που εξετάσαμε, ο θετικός συσχετισμός Μεσογειακής διατροφής και των δεξιοτήτων της σκέψης, δεν εξηγείται με μια υγιέστερη εγκεφαλική δομή, όπως θα περίμενε κανείς», εξηγεί η Corley και προσθέτει ότι: «Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα δομικά ή λειτουργικά στοιχεία του εγκεφάλου που συνδέονται με αυτού του είδους τη διατροφή, ή η λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου».

Τι κρατάμε

Η διατήρηση της διαύγειας στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι κάτι που όλοι επιδιώκουμε, και σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, οι αρχές της Μεσογειακής δίαιτας, μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να το επιτύχουμε αυτό. Ευτυχώς, είναι ιδιαίτερα εύκολο να προσπαθήσουμε, καταναλώνοντας υγιεινά λιπαρά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και άπαχες πηγές πρωτεΐνης.
Πηγή: Mindbodygreen.com

Total
34
Shares
Σχετικά άρθρα
pagwto
Περισσότερα

Παγωτό και διαβήτης

Tο παγωτό είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκίσματα που προσφέρουν ωφέλημα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ από μικρούς και μεγάλους. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά του παγωτού;

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές.