Το κλειδί για τη σωστή διαχείριση του διαβήτη είναι να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας όσο πιο κοντά στις φυσιολογικές τιμές μέσα από τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές, την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη θεραπεία με χορήγηση ινσουλίνης. Η αποφυγή των αυξομειώσεων στο σάκχαρό σας θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα και θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο από τις επιπλοκές του διαβήτη. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι τα επίπεδα σακχάρου βρίσκονται στα επίπεδα που έχετε θέσει ως στόχο, είναι να τα μετράτε καθημερινά και να κάνετε συχνά εξετάσεις A1c (μέσος όρος τιμών σακχάρου ενός τριμήνου). Ποιες είναι οι τιμές που πρέπει να προσέξετε όταν εξετάζετε το σάκχαρο; Παρόλο που οι προσωπικοί σας στόχοι μπορεί να διαφέρουν από κάποιον άλλο, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που συστήνουν οι ειδικοί διαβητολόγοι.
Η Αμερικάνικη Εταιρεία Κλινικής Ενδοκρινολογίας (American Association of Clinical Endocrinologists, AACE) προτείνει τους ακόλουθους στόχους εξέτασης του σακχάρου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 και 2:
· Προγευματική* μέτρηση (νηστείας, ή που προηγείται γεύματος) <110 mg/dl (6.1 mmol/l)
· Μεταγευματική* μέτρηση μετά το πέρας δυο ωρών (από την αρχή του γεύματος) <140 mg/dl (7.8 mmol/l)
· A1c (μέσος όρος τιμών σακχάρου ενός τριμήνου), 6.5% ή χαμηλότερος.
Η Αμερικανική Εταιρεία για το Διαβήτη (American Diabetes Association, ADA) συστήνει κάπως διαφορετικούς στόχους:
Προγευματική* μέτρηση, 70-130 mg/dl (3.9-7.2 mmol/l)
Μεταγευματική* μέτρηση, (1-2 ωρών), <180 mg/dl (<10.0 mmol/l)
· A1c (μέσος όρος τιμών σακχάρου ενός τριμήνου), 7% ή χαμηλότερος.
Οι παραπάνω τιμές σακχάρου δεν ισχύουν για όλους και κατά συνέπεια οι προσωπικοί σας στόχοι μπορεί να κυμαίνονται σε υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές. Συνεργαστείτε με την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί για να καθορίσετε τις τιμές του σακχάρου που θα θέσετε ως στόχο βασιζόμενοι στο ατομικό σας ιστορικό και στις απαιτήσεις του τρόπου ζωής σας.
*Σημείωση: Οι τιμές των μετρήσεων ισχύουν για το πλάσμα του αίματος · οι τιμές του αίματος στο σύνολό τους θα πρέπει να είναι περίπου 15% χαμηλότερες.
Σχετικά άρθρα
Έρευνα συνδέει διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο
Η πιθανότητα καρκίνου μπορεί να είναι υψηλότερη μία δεκαετία πριν και τρεις μήνες μετά τη διάγνωση του τύπου…
Mπορεί το ψυγείο σας να κάνει ζημιά στην ινσουλίνη;
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δείχνει ότι τα ψυγεία και οι καθημερινές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας…
“Hangry”, ή αλλιώς η θυμωμένη πείνα!
Έχετε ποτέ αισθανθεί εκνευρισμένοι όταν πεινάτε πολύ; Τότε μάλλον βιώνετε κι εσείς βιώσει το συναίσθημα της «θυμωμένης πείνας», «hanger»: το συνδυασμό, δηλαδή, πείνας (hunger) και θυμού (anger)!
Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί φέτος το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας
Για πρώτη φορά το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 5-9 Σεπτεμβρίου. Η ετήσια διοργάνωση…