Ιδρώτας και διαβήτης και η μεταξύ τους σύνδεση

Πώς ο διαβήτης σας κάνει να ιδρώνετε;

Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική λειτουργία του σώματος που εμφανίζεται ως απόκριση στην αύξηση της θερμοκρασίας του. Αν και δεν είναι ακριβώς ευχάριστο (και μερικές φορές μπορεί να είναι ακόμη και εντελώς ντροπιαστικό), η εφίδρωση είναι ο τρόπος του σώματος να δροσίζεται. Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από άλλους και υπάρχουν άνθρωποι που δεν ιδρώνουν καθόλου. Ο διαβήτης μπορεί να δυσκολέψει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο σε συγκεκριμένες στιγμές και τι μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσει να ιδρώνετε πιο «φυσιολογικά».

Γιατί ιδρώνουμε

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι συνεντεύξεις για δουλειά, η άσκηση, οι πυρετοί, τα πικάντικα φαγητά, τα πρώτα ραντεβού, η δημόσια ομιλία… όλα αυτά τα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση, από υγρές παλάμες έως βρεγμένες μασχάλες έως ρυάκια υγρασίας που κυλούν στο πρόσωπό σας. Μπορεί να φαίνεται μάλλον άσχημο το να ιδρώνεις, και μερικές φορές ο ιδρώτας δεν μυρίζει τόσο ωραία (επομένως, αποσμητικό). Αλλά η εφίδρωση είναι φυσιολογική και υπάρχει ένας λόγος: μας βοηθά να παραμένουμε ψύχραιμοι, ή μάλλον, σε κανονική θερμοκρασία.

Η τυπική θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου 36.6. Εάν η εσωτερική σας θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ πάνω από αυτό, ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο δίνει σήμα στους ιδρωτοποιούς αδένες σας, που ονομάζονται εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, να «ψύχουν» παράγοντας ιδρώτα. Οι εκκρινείς αδένες (από τους οποίους υπάρχουν μερικά εκατομμύρια) βρίσκονται σε όλο το σώμα και είναι υπεύθυνοι για την εφίδρωση. Ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα, το οποίο απομακρύνει τη θερμότητα, κάνοντας σας να νιώθετε πιο δροσεροί.

Γιατί ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση. Υπάρχουν τρεις τύποι υπερβολικής εφίδρωσης:

• Υπεριδρωσία, που είναι ουσιαστικά η υπερβολική εφίδρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ολόκληρο το σώμα, αλλά τείνει να εμφανίζεται στις μασχάλες, στην πλάτη και στα χέρια.

• Γευστική υπεριδρωσία, που είναι η εφίδρωση που εμφανίζεται γύρω από το φαγητό. Εάν έχετε την τάση να ιδρώνετε στο πρόσωπο, το κεφάλι ή τον λαιμό σας κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό, μπορεί να έχετε γευστική εφίδρωση. Αυτός ο τύπος εφίδρωσης παρατηρείται γενικά σε κάποιον που έχει διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνδέεται με περιφερική νευροπάθεια, νεφρική νόσο και άλλες καταστάσεις που μπορούν να διαταράξουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

• Νυχτερινή εφίδρωση, που είναι υπερβολική εφίδρωση που συμβαίνει τη νύχτα. Μπορεί να μουσκέψει τις πιτζάμες και τα σεντόνια σας και έχει την τάση να σας ξυπνάει. Μπορεί να εμφανιστούν νυχτερινές εφιδρώσεις λόγω υπογλυκαιμίας ή χαμηλών σακχάρων στο αίμα.

Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι η υπερβολική εφίδρωση που μπορεί να εμφανιστεί για λόγους άλλους από τον ζεστό καιρό ή την πολλή άσκηση. Η πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία συμβαίνει επειδή τα υπερδραστήρια νεύρα σηματοδοτούν τους ιδρωτοποιούς αδένες να κάνουν αυτό που θέλουν, ακόμα κι αν η θερμοκρασία είναι δροσερή. Το άγχος, η νευρικότητα και το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Οι παλάμες των χεριών, τα πέλματα των ποδιών και μερικές φορές το πρόσωπο επηρεάζονται, αν και ολόκληρο το σώμα μπορεί επίσης να ιδρώσει.

Η υπεριδρωσία που εμφανίζεται σε κάποιον που έχει διαβήτη μπορεί να σχετίζεται με νευρική βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση, τα νεύρα που ρυθμίζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες είναι συνεχώς ενεργά, γεγονός που εξηγεί τη συνεχή εφίδρωση.

Γευστική υπεριδρωσία

Ονομάζεται επίσης σύνδρομο Frey, η γευστική εφίδρωση εμφανίζεται όταν τρώτε ή πίνετε οποιοδήποτε είδος ροφήματος ή φαγητού (συμπεριλαμβανομένου του παγωτού!). Μερικές φορές η γευστική εφίδρωση συμβαίνει μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραύμα στους παρωτιδικούς αδένες, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι σιελογόνοι αδένες του σώματος, σύμφωνα με την International Hyperhidrosis Society. Αυτή η βλάβη οδηγεί σε εφίδρωση και έξαψη του προσώπου.

Αλλά η γευστική εφίδρωση μπορεί να συμβεί για άλλους λόγους, όπως ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον, οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι και ο έρπητας ζωστήρας. Εφίδρωση και ερυθρότητα μπορεί να εμφανιστούν όταν ένα άτομο τρώει, βλέπει, σκέφτεται ή ακόμα και μιλάει για φαγητό. Στην περίπτωση του διαβήτη, αυτός ο τύπος εφίδρωσης μπορεί να παρατηρηθεί σε μακροχρόνιο διαβήτη και σε συνδυασμό με νεφρική νόσο, περιφερική νευροπάθεια και αυτόνομη νευροπάθεια.

Νυχτερινή εφίδρωση

Η νυχτερινή εφίδρωση (ή εφίδρωση) μπορεί να εμφανιστεί λόγω υπογλυκαιμίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα χρησιμοποιεί υδατάνθρακες που έχετε φάει για να επισκευάσει και να αποκαταστήσει. Εάν δεν είχατε αρκετούς υδατάνθρακες, έχετε πάρει πάρα πολλή ινσουλίνη ή έχετε κάνει περισσότερη από το συνηθισμένο άσκηση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να πέσουν και αυτό μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση.

Τα χαμηλά σάκχαρα στο αίμα μπορούν να ενεργοποιήσουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ιδρώτα. Η αδρεναλίνη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του στρες, είναι μια άλλη πιθανή αιτία εφίδρωσης.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε το σάκχαρό σας εάν ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν είναι χαμηλότερο από 70 mg/dl ή τον στόχο που προτείνει ο γιατρός σας, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε με μια πηγή υδατανθράκων. Η συνεχής υπογλυκαιμία τη νύχτα θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό σας για να αλλάξει πιθανώς το σχέδιο θεραπείας του διαβήτη.

Λάβετε υπόψη ότι οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να προκύψουν από παθήσεις εκτός του διαβήτη και περιλαμβάνουν:

  • Εξάψεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
  • Θέματα θυρεοειδούς
  • Έμφραγμα
  • Μόλυνση
  • Μερικοί τύποι καρκίνου
  • Διαταραχές του νευρικού συστήματος
  • Αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης

Η θεραπεία και η διαχείριση της υπερβολικής εφίδρωσης εξαρτάται από την αιτία και το μέγεθός της. Ακολουθούν συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης ή ελέγχου της εφίδρωσης:

  • Συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά που περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο.
  • Συνταγογραφούμενες κρέμες που περιέχουν γλυκοπυρρολάτη, η οποία μπορεί να βοηθήσει με τη γευστική εφίδρωση.
  • Φάρμακα που εμποδίζουν τα νεύρα που ονομάζονται αντιχολινεργικά. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροστομία, προβλήματα ουροδόχου κύστης και θολή όραση.
  • Αντικαταθλιπτικά.
  • Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, που μπλοκάρουν προσωρινά τα νεύρα που προκαλούν εφίδρωση.
  • Θεραπεία μικροκυμάτων, η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια μικροκυμάτων για να καταστρέψει τους ιδρωτοποιούς αδένες.
  • Αφαίρεση ιδρωτοποιού.
  • Χειρουργείο νεύρων.

Μην παραβλέπετε θεραπείες για τον τρόπο ζωής που μπορεί να είναι χρήσιμες, όπως:

  • Πίνοντας τακτικά νερό.
  • Μη συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά.
  • Στυπτικά που περιέχουν ταννικό οξύ.
  • Τακτικό μπάνιο.
  • Παπούτσια από φυσικά υλικά και κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία.
  • Να αλλάζετε συχνά κάλτσες και να στεγνώνετε τα πόδια σας κάθε φορά που τις αλλάζετε.
  • Ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει, φτιαγμένο από φυσικές ίνες.
  • Ενδύματα ενεργών ενδυμάτων από υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία.
  • Τεχνικές χαλάρωσης.

Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η οποία περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, φάρμακα και παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος.

Total
102
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ερευνητές μελετούν νέο τρόπο επούλωσης των διαβητικών πληγών ενεργοποιώντας «κρυφό» μηχανισμό στο σώμα

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα αναζητούν τρόπους για να θεραπεύσουν τις πληγές χρησιμοποιώντας μια θεραπευτική πρωτεΐνη