ΗΔΙΚΑ: Το 10% του πληθυσμού της χώρας ακολουθεί αγωγή για Σακχαρώδη Διαβήτη

ΗΔΙΚΑ: Το 10% του πληθυσμού της χώρας ακολουθεί αγωγή για Σακχαρώδη Διαβήτη
ΗΔΙΚΑ: Το 10% του πληθυσμού της χώρας ακολουθεί αγωγή για Σακχαρώδη Διαβήτη

Η ΗΔΙΚΑ μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), παραχώρησε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από Διαβήτη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 1.074.411 άνθρωποι έχουν ενταχθεί σε ένα τουλάχιστον θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδους Διαβήτη, δηλαδή το 10% περίπου του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση 2% σε σχέση με το 2020.
Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι παρουσιάζεται στα περιστατικά εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη Κύησης, η οποία αγγίζει το 26%, ενώ ο δείκτης αυτός μπορεί να προμηνύει μελλοντική αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Η αύξηση των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 σε σχέση με το 2020 κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η αύξηση αγγίζει το 2% σε σχέση με το 2020. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες διαβήτη. Η αύξηση περιστατικών νεογνικού Διαβήτη αγγίζει το 24%, οι άλλοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζουν αύξηση 18%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση ξεπερνά το 22%.
Αναλυτικά, για το 2021, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη διαμορφώνεται ως εξής:

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 (Ινσουλινοεξαρτώμενος): 48.688
  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: 1.030.226
  • Άλλοι Τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη: 23.490
  • Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: 15.264
  • Νεογνικός Σακχαρώδης Διαβήτης: 37
  • Ινσουλινοπενία Μετά Από Ιατρικές Πράξεις: 821

Η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της επισημαίνει ότι: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14-5-2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κλειδωθεί και συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Τα ανωτέρω αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν για μία ακόμη φορά τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, που θα στοχεύουν τόσο στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικότερου πληθυσμού για την ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

Total
26
Shares
Σχετικά άρθρα
diabetes-symptoms-1100
Περισσότερα

Διαβήτης: Τα πρόωρα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν!

Ο διαβήτης είναι μία πάθηση του μεταβολισμού των τροφών, λόγω μερικής ή πλήρους έλλειψης μίας σημαντικής ορμόνης που…
Περισσότερα

Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβητική νεφρική νόσο

Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, το υψηλότερο σωματικό βάρος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβητική νεφρική νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.