Ποιά είναι η σχέση Σακχαρώδους Διαβήτη και Στοματικής Υγείας;

 Tα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αυξανόμενες επιστημονικές μαρτυρίες, υποστηρίζεται μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας και διαφόρων νοσημάτων γενικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Είναι γεγονός, ότι η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικής υγείας και της ευεξίας του ατόμου. Tα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με συνεχώς αυξανόμενες επιστημονικές μαρτυρίες, υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας και διαφόρων νοσημάτων γενικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Ποιές οι εκδηλώσεις του Σακχαρώδους Διαβήτη στη Στοματική Κοιλότητα;

Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, ο ανεπαρκής γλυκαιμικός έλεγχος έχει αντίκτυπο σε πολλά σημεία, περιλαμβανομένης και της στοματικής υγείας. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν τάση για ανάπτυξη στοματικών επιπλοκών, όπως:
· ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα,
· ξηροστομία (προβλήματα με τη ροή του σάλιου),
· τερηδόνα,
· λοιμώξεις από μύκητες,
· υπερτροφία παρωτίδας,
· αίσθημα καύσου στο στόμα.
Γιατί ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα Στοματικής Υγείας;
Η αύξηση στη συγκέντρωση γλυκόζης στη στοματική κοιλότητα λόγω παρατεταμένης υπεργλυκαιμίας, καθώς και η μειωμένη ροή σάλιου λόγω αγγειακών αλλαγών, μπορεί να συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και τον αυξημένο σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Συγκεντρωτικά, ο διαβήτης δημιουργεί ειδικές συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μιας σειράς προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη Στοματική Υγεία;
Ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι ο θεμελιώδης τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές του. Ενώ, παράλληλα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των διαφόρων νόσων του στόματος, θα πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστα σημεία της διαχείρισης του διαβήτη. Επομένως, είναι αναγκαίες οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή:
· βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με απλή φθοριούχο οδοντόκρεμα (1450 ppm φθορίου) ή με οδοντόκρεμα υψηλής συγκέντρωσης φθορίου (5000 ppm φθορίου),
· μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή/και βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων,
· χρήση στοματικού διαλύματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα