Μήλα και βατόμουρα προλαμβάνουν τον διαβήτη

Η κατανάλωση περισσότερων βατόμουρων, μήλων και αχλαδιών, μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.
berry
berry

Η κατανάλωση περισσότερων βατόμουρων, μήλων και αχλαδιών, μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.
Τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν φλαβονοειδή, που έρευνες έχουν προκαταρκτικά συσχετίσει με οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή καρκίνου.
Ο An Pan, του Harvard School of Public Health, υπογραμμίζει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες βατόμουρων ή μήλων είχαν την τάση για χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη 2. Τα ευρήματα υποδεικνύουν σχέση, πρόσθεσε, αλλά δεν αποδεικνύουν ότι τα φρούτα, μόνον, εμποδίζουν τον διαβήτη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 200.000 αντρών και γυναικών για διάστημα έως 24 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν ορισμένες τροφές και ροφήματα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 12.600 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με διαβήτη.
Όσοι κατανάλωναν τα λιγότερα βατόμουρα ανέφεραν μικρότερη κατανάλωση από μια μερίδα τον μήνα, ενώ όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες την εβδομάδα.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν βατόμουρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν. Άνθρωποι που κατανάλωναν 5 ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα είχαν επίσης 23% χαμηλότερο κίνδυνο.
Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι ορισμένα φλαβονοειδή, ιδιαίτερα υψηλά σε αυτά τα φρούτα, μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις δυνητικά ωφέλιμες επιδράσεις στον κίνδυνο διαβήτη.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι ανακάλυψε σταθερά αποτελέσματα στις 3 ομάδες, ότι τα μήλα και τα βατόμουρα είναι ωφέλιμα για τον διαβήτη 2. Αυτό εμφανίστηκε αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ’American Journal of Clinical Nutrition.’
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Grapefruit_and_cross_section_edit
Περισσότερα

«Όπλο» κατά του διαβήτη το γκρέιπ φρουτ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε το γκρέιπ – φρουτ στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας. Πέρα του ότι περιέχει λίγες θερμίδες, αποτελεί εξαιρετική πηγή της βιταμίνης C, καλή πηγή διαιτητικών ινών εμπεριέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Α και Β αλλά και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.