Πως η λουτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών

Πως η λουτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών
Πως η λουτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών

Όλοι οι διαβητικοί γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν την υγεία των ματιών τους και να κάνουν ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές, και μία από αυτές είναι στα μάτια.
Από τα πρώτα ραντεβού, ο ενδοκρινολόγος υπογραμμίζει τη σημασία της υγείας των ματιών και μπορεί να προτείνει την λήψη συμπληρωμάτων όπως η λουτεΐνη. Πόσα όμως γνωρίζουμε γι’ αυτήν την ουσία;

Τι είναι η λουτεΐνη

Η λουτεΐνη ανήκει στα καροτενοειδή, μια ομάδα ενώσεων που σχετίζονται με την βιταμίνη Α και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προστατεύουν από κάποια είδη καρκίνου, από καρδιακές νόσους και από την εκφύλιση της όρασης. Η λουτεΐνη περιέχεται σε τρόφιμα, καθώς και σε διατροφικά συμπληρώματα.
Πρόκειται για μια χρωστική ουσία που συναντάμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως η κολοκύθα, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα μάνγκο, το καλαμπόκι, οι τομάτες και το σπανάκι. Η λουτεΐνη είναι αντιοξειδωτικό, και βοηθά την καταπολέμιση των επιπτώσεων των ελευθέρων ριζών, καθώς διατηρεί τα κύτταρα υγιή και προστατεύει από τις ασθένειες.

η λουτεΐνη στα τρόφιμα
η λουτεΐνη στα τρόφιμα

Τι ρόλο παίζει η λουτεΐνη

Η λουτεΐνη βρίσκεται σε όλο μας το σώμα, ιδιαίτερα στα μάτια. Μπορούμε να την εντοπίσουμε στους οφθαλμούς, ιδιαίτερα στον αμφιβληστροειδή. Παίζει σημαντικό ρόλο στην οπτική ευκρίνεια και ακρίβεια. Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται μέσω της ακτινοβολίας UV.
Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλόντας διάφορες μολυσματικές και εκφυλιστικές ασθένειες. Η βλάβη στον ευαίσθητο ιστό της ωχράς κηλίδας που βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με έμφαση στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου, αλλά και στην καθυστέρηση της εξέλιξής της αφότου εμφανισθεί.

Πού αλλού έχει ευεργητική δράση η λουτεΐνη;

Εκτός από την προστασία των ματιών και της όρασης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η λουτεΐνη φαίνεται να έχει ευεργετική δράση έναντι της αθηρογένεσης, βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδη διαβήτη, δρα κατά του έλκους και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ σε συνδυασμό με την ζεαξανθίνη, τις φαινόλες και τις βιταμίνες Ε και C, εμφανίζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας την δημιουργία ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.
Πηγές: theorganicdiabetic.org, mednutrition

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα