Το ελαιόλαδο συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου θανάτου από άνοια, καρκίνο και καρδιαγγειακές ασθένειες

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τις μεταβλητές υγείας περίπου 100,000 ανθρώπων σε διάστημα τριάντα χρόνων. Σύμφωνα με τα πορίσματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιόλαδου είχαν τη λιγότερη θνητότητα από οποιοδήποτε αίτιο, καθώς και μικρότερη θνητότητα από συγκεκριμένες παθήσεις όπως Alzheimer’s, καρκίνος και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Σε συνοδευτικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στο ίδιο τεύχος, η επιδημιολόγος Dr. Susanna Larsson από το Πανεπιστήμιο της Ουπσάλα στη Σουηδία γράφει ότι: «Σε μια ανάλυση, οι συγγραφείς ανακάλυψαν 27% μείωση κινδύνου θανάτου λόγω άνοιας σε ανθρώπους με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου. Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη στρατηγικής πρόληψης τους Alzheimer’s και την αυξημένη θνητότητα που συνδέεται με τη συγκεκριμένη ασθένεια, αν το συγκεκριμένο εύρημα επαληθευτεί έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία».

Για να μαζέψει τα ευρήματα, η ομάδα μελέτησε τα δεδομένα υγείας 60,582 γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα Nurses’ Health Study και 31,801 ανδρών που έλαβαν μέρος στην Health Professionals Follow-up Study. Οι δύο έρευνες πραγματοποιούνταν από το 1990 μέχρι το 2018. Πέρα από τις μεταβλητές υγείας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο διατροφής ανά τέσσερα χρόνια.

Στα 28 χρόνια έρευνας, 36,856 συμμετέχοντες πέθαναν. Μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδου – περισσότερο από μισό κουτάλι της σούπας την ημέρα – η θνητότητα από οποιοδήποτε αίτιο ήταν 19% μικρότερη σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν τη μικρότερη ποσότητα ελαιόλαδου. Επίσης, είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 19% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές ασθένειες, 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές ασθένειες.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που αντικαθιστούσαν τρία τέταρτα του κουταλιού της σούπας μαργαρίνη, βούτυρο, μαγιονέζα και γαλακτοκομικά λίπη με ανάλογη ποσότητα ελαιόλαδου, είχαν 8% με 34% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο. Αυτό δεν παρατηρήθηκε με άλλα φυτικά έλαια.

Υπάρχουν βέβαια περιορισμοί στην έρευνα, όπως το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στα αποτελέσματα.

Στο κείμενό της η Larsson γράφει το εξής: «Η έρευνα αυτή και προηγούμενες έρευνες, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο παραμένουν διάφορα ερωτήματα. Οι συσχετισμοί είναι αιτιώδεις ή ψευδείς; Η κατανάλωση λαδιού προστατεύει μόνο από ορισμένες καρδιαγγειακές ασθένειες (όπως εγκεφαλικό και κολπική μαρμαρυγή) , ή και από άλλες ασθένειες και αιτίες θανάτου; Ποια είναι η ποσότητα ελαιόλαδου που είναι αναγκαία για την προστατευτική του δράση;»

Πηγή: The Diabetes Site

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα