Νέες οδηγίες δίνουν έμφαση στη διατροφή για την επούλωση του έλκους των ποδιών

Ο σημαντικός ρόλος των διατροφικών συνηθειών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού

Οι νέες οδηγίες από την American Limb Preservation Society τονίζουν τον ρόλο της διατροφής στην επούλωση των ελκών των ποδιών σε άτομα με διαβήτη – συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της λήψης αρκετών συνολικών θερμίδων, αρκετής ποσότητας νερού, πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C.

Τα διαβητικά έλκη ποδιών – πληγές στα πόδια που δεν επουλώνονται σωστά – είναι μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες εάν δεν ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η επούλωσή τους. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν λοίμωξη, η οποία μπορεί να απαιτήσει ακρωτηριασμό των δακτύλων των ποδιών ή ενός ποδιού, εάν γίνει αρκετά διαδεδομένη. Τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε κάποια πρόοδος στη φροντίδα για τα έλκη των ποδιών, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τοπικού φαρμάκου που αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό για την επούλωση από την τυπική θεραπεία των απορροφητικών επιδέσμων. Μια θεραπεία που βασίζεται σε βλαστοκύτταρα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην επούλωση των επίμονων ελκών του ποδιού και ενδεχομένως στην πρόληψη των ακρωτηριασμών.

Διατροφή για την επούλωση του έλκους των ποδιών

Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες οδηγίες δεν εστιάζουν σε θεραπείες αιχμής, αλλά στο πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την επούλωση των πληγών – προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Εκτός από τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και τη σωματική δραστηριότητα, η διατροφή είναι ένας τομέας όπου τα άτομα με διαβητικό έλκος ποδιού μπορούν να λάβουν μέτρα από μόνα τους για να βοηθήσουν στην προώθηση της επούλωσης και στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. Οι οδηγίες σημειώνουν ότι τα έλκη ποδιών σε άτομα με διαβήτη τείνουν να συνδέονται με διαβητική περιφερική νευροπάθεια (νευρική βλάβη στα άκρα λόγω υψηλής έκθεσης σε γλυκόζη) και περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD, περιορισμένη ροή αίματος στα άκρα). Περίπου το 34% των ατόμων με διαβήτη αναμένεται να αναπτύξουν έλκος ποδιού κάποια στιγμή και περίπου το 15% έως 25% των ελκών του ποδιού σε άτομα με διαβήτη καταλήγουν να απαιτούν ακρωτηριασμό.

Ταυτόχρονα, η έκθεση σημειώνει ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με διαβητικό έλκος ποδιού αντιμετωπίζουν μέτριο έως σοβαρό υποσιτισμό — και ότι ο υποσιτισμός συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ακρωτηριασμού σε άτομα με έλκη στα πόδια. Αυτό σημαίνει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο ακρωτηριασμού, αν και η έλλειψη αυστηρών μελετών για αυτό το θέμα – ή ακόμα και οποιουδήποτε τυπικού ορισμού του υποσιτισμού – σημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να δημιουργηθούν ευρέως ακολουθούμενες συστάσεις για τον έλεγχο και τη θεραπεία διατροφικών ελλείψεων σε άτομα με έλκη στα πόδια.

Ωστόσο, οι οδηγίες σημειώνουν μερικούς σημαντικούς διατροφικούς παράγοντες στην επούλωση των πληγών — ενώ ενθαρρύνουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων κάθε ατόμου. Τα τρία πιο σημαντικά βήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετές συνολικές θερμίδες, πρωτεΐνες και υγρά. Όσον αφορά τις συνολικές θερμίδες, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 30-35 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ζυγίζει 68 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 2.040-2.380 θερμίδες κάθε μέρα. Για την πρωτεΐνη, η σύσταση είναι 1,25-1,5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα ή 85-102 γραμμάρια για κάποιον που ζυγίζει 150 κιλά. Για την πρόσληψη υγρών, η σύσταση είναι τουλάχιστον 1 χιλιοστόλιτρο κάθε μέρα για κάθε θερμίδα που καταναλώνετε — επομένως εάν καταναλώνετε 2.040-2.380 θερμίδες, αυτό σημαίνει ότι πίνετε τουλάχιστον 8,5-9,9 φλιτζάνια υγρών.

Άλλοι σημαντικοί διατροφικοί παράγοντες για την επούλωση του έλκους, σημειώνουν οι οδηγίες, περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων υγιεινών ακόρεστων λιπαρών και λιγότερων κορεσμένων λιπαρών, την κατανάλωση λιγότερων από 3.400 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα και την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Εάν χρειάζεται, οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν από του στόματος συμπληρώματα διατροφής – όπως χάπια βιταμινών ή έτοιμα σνακ-ροφήματα – για να διασφαλίσουν την επαρκή πρόσληψη οποιουδήποτε διατροφικού συστατικού που μπορεί να τους λείπει.

Ενώ η παρακολούθηση για την αντιμετώπιση τυχόν διατροφικών ελλείψεων σε άτομα με έλκη στα πόδια απαιτεί χρόνο και χρήμα, οι κατευθυντήριες γραμμές σημειώνουν ότι αυτό το κόστος είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι για προηγμένες θεραπευτικές επιλογές ή ακρωτηριασμούς. Εάν μελλοντικές μελέτες δείξουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ακρωτηριασμών, οι ασφαλιστικοί πάροχοι ενδέχεται να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση και την εξασφάλισή τους.

Total
46
Shares
Σχετικά άρθρα
Χάνσελ και Γκρέτελ: κυνηγοί μαγισσών
Περισσότερα

Χάνσελ και Γκρέτελ: κυνηγοί μαγισσών, ή πως ο διαβητικός Χάνσελ και η αδελφή του, έσωσαν το χωριό από την κακιά μάγισσα.

Μιας και είναι Γιορτές και το πνεύμα των Χριστουγέννων ταιριάζει με τα παραμύθια, ας μιλήσουμε και για την…
Νέο επίθεμα ινσουλίνης θα μπορούσε να αντικαταστήσει αντλίες, συστήματα συνεχούς καταμέτρησης γλυκόζης και ενέσεις ινσουλίνης
Περισσότερα

Νέο επίθεμα ινσουλίνης θα μπορούσε να αντικαταστήσει αντλίες, συστήματα συνεχούς καταμέτρησης γλυκόζης και ενέσεις ινσουλίνης

Κινέζοι ερευνητές κατασκεύασαν «έξυπνο» επίθεμα ινσουλίνης που απελευθερώνει ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τα επίπεδα…