Ποιος είναι ο πράσινος χυμός που μειώνει «σημαντικά» το σάκχαρο στο αίμα μέσα σε 120 λεπτά

Το πικρό πεπόνι ή bitter ground δεν βοηθάει απλώς στην απώλεια βάρους αλλά και στον έλεγχο του σακχάρου

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απειλούν να κατακλύσουν τον οργανισμό. Ευτυχώς, μπορείτε να ρυθμίσετε το σάκχαρο στο αίμα λαμβάνοντας υγιεινές διατροφικές αποφάσεις. Ένας σκούρο πράσινος χυμός έχει αποδειχθεί ότι παράγει αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα εντός 2 ωρών από τη λήψη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα χρειάζεται να διατηρεί μια υγιή ισορροπία του σακχάρου στο αίμα – τον κύριο τύπο σακχάρου που βρίσκεται στο αίμα. Η ανατροπή αυτής της ισορροπίας μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, πρέπει να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται ως απάντηση στο φαγητό, επομένως ο στόχος είναι να επιβραδύνει την άνοδο λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα. Ποιος είναι σκούρος πράσινος χυμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μέσων επιπέδων σακχάρου στο αίμα δύο ώρες μετά την πρόσληψη τροφής;

Η μελέτη διεξήχθη για να δει την επίδραση του χυμού πικρού πεπονιού (Momordica charantia- Bitter Melon/Bitter Gourd) στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των καθιστικών διαβητικών τύπου 2.

Φρέσκος εκχυλισμένος συμπυκνωμένος χυμός πικρού πεπονιού (75 g) δόθηκε ως συμπλήρωμα καθημερινά για 90 ημέρες το πρωί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «σημαντική μείωση στα μέσα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας και μετά το γεύμα», παρατηρήθηκε στην ομάδα.

Η μέση νηστεία μετρά τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από μια οκτάωρη νηστεία και η γλυκόζη αίματος μετά το γεύμα υπολογίζει το μέσο σάκχαρο στο αίμα δύο ώρες μετά το φαγητό.

Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν υποδεικνύουν «θετικό αντίκτυπο του συμπληρώματος», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα οφέλη από την κατανάλωση χυμού πικρού πεπονιού δεν σταμάτησαν εκεί.

Και για τα δύο φύλα, παρατηρήθηκαν μειώσεις στο βάρος, στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στην αναλογία μέσης προς ισχίο (WHR). Η βελτίωση των δεικτών βάρους είναι πρωταρχικής σημασίας για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επομένως αυτά τα αποτελέσματα είναι ευπρόσδεκτα.

«Συνάγεται το συμπέρασμα ότι το συμπλήρωμα χυμού πικρού πεπονιού για μια περίοδο 90 ημερών επέφερε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα νηστείας και μετά το γεύμα σε διαβητικούς τύπου 2», κατέληξαν οι ερευνητές.

Δράσεις

Αντιδιαβητική: Το πικρό πεπόνι με τα κύρια συστατικά του, τη χαραντίνη και τη μομορδισίνη, υποστηρίζει τα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ενισχύει την περιφερική χρήση της γλυκόζης και αυξάνει τα επίπεδα των πρωτεϊνών στον ορό του αίματος. Αυξάνει επίσης την απορρόφηση της γλυκόζης και την οξείδωση των λιπαρών οξέων και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. 

Ινσουλινομιμητική: Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Το πικρό πεπόνι, με δράση παρόμοια της ινσουλίνης και αυξάνοντας την έκκριση αυτής, βοηθάει στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κατέχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών.

Ηπατοπροστατευτική: Το εκχύλισμα του φρούτου αποδείχθηκε ότι αυξάνει σημαντικά τα ενεργά ηπατικά ένζυμα S-τρανσφεράση της γλουταθειόνης, υπεροξειδάση της γλουταθειόνης και καταλάση.

Υπολιπιδαιμική: Τα συστατικά του πικρού πεπονιού βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Το φρούτο και οι σπόροι του μειώνουν αποδεδειγμένα τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων τόσο σε παρουσία όσο και σε απουσία διαιτητικής χοληστερόλης.

Αντιψωριακή: Το πικρό πεπόνι παρεμποδίζει την δράση του ενζύμου γουανυλική κυκλάση, πράγμα το οποίο μπορεί να ωφελεί τους ασθενείς που υποφέρουν από ψωρίαση.

Αν και δεν θα σου είναι εύκολο να βρεις φρέσκο πικρό πεπόνι, μπορείς να το εντοπίσεις ως φυτικό συμπλήρωμα στα φαρμακεία, ως αποξηραμένο βότανο ή σε μορφή σκόνης για ρόφημα.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
pagwto
Περισσότερα

Παγωτό και διαβήτης

Tο παγωτό είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκίσματα που προσφέρουν ωφέλημα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ από μικρούς και μεγάλους. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά του παγωτού;

Περισσότερα

Διατροφικές προτάσεις στην πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη

Τα γεύματα και ροφήματα με βάση τη σόγια αποτελούν μια παραδοσιακή ευρέως διαδομένη συνήθης διατροφή σε πολλούς ασιατικούς πληθυσμούς. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την μεγάλη συνεισφορά της διατροφής με σόγια σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων