Μεγαλώνοντας παιδιά που έχουν υγιή σχέση με τη διατροφή και το βάρος τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Παχυσαρκίας – 4 Μαρτίου

Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια και ως ασθένεια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι πιεστικές συνθήκες της πανδημίας έχουν παίξει έναν δραματικό ρόλο και στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παχυσαρκίας πληροφορούμαστε για ένα σοβαρό ζήτημα.


Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πολυπαραγοντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει παιδιά κι εφήβους. Παχύσαρκα θεωρούνται τα παιδιά που έχουν βάρος πάνω από το κανονικό για την ηλικία και το ύψος τους.


Η παιδική παχυσαρκία είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση ή η χοληστερίνη. Η ισορροπημένη διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η επαφή με τη φύση, η ενασχόληση με τον αθλητισμό αλλά και ο ρόλος των γονιών ως καλό παράδειγμα ως προς τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.


Προσοχή στην κατανάλωση γλυκών αλλά και τροφών ή ποτών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, στο πρόχειρο φαγητό, στα σνακ που δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή και στην υπερκατανάλωση έτοιμων φαγητών ή εξαιρετικά παχυντικών. Φροντίστε να υπάρχουν καθημερινά επιλογές στα παιδιά ως προς τα λαχανικά και τα φρούτα.
Σε γενικές γραμμές οι νέες κατευθυντήριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να έχουν ομαλή ανάπτυξη, κανονική ρουτίνα ύπνου είναι: Λιγότερος χρόνος σε οθόνες, περισσότερη επαφή με τους γονείς και περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια σε tablet, ενώ τα άτομα ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερο από μία ώρα οθόνης την ημέρα.

Η αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο με τους γονείς ή τους ανθρώπους που τα φροντίζουν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Η ανάγνωση βιβλίων ή ιστοριών στα παιδιά, το να παίζουν μαζί τους παιχνίδια και η σωματική δραστηριότητα θεωρείται πολύ πιο σημαντική από την ώρα της οθόνης. Καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να ρυθμίζονται και οι ώρες ανάπαυσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές, τα παιδιά άνω του ενός και κάτω των πέντε ετών πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια και να απασχολούνται τουλάχιστον τρεις ώρες στο παιχνίδι. Δεν πρέπει να συγκρατούνται σε καροτσάκι ή να μένουν σε παιδικά καθίσματα για περισσότερο από μία ώρα.

Τα μωρά, κάτω του ενός έτους να που ακόμα δεν περπατούν θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα μπρούμυτα, με την κοιλιά τους δηλαδή να βρίσκεται στο πάτωμα.

Κάτω των πέντε ετών δεν θα πρέπει να μένουν έως αργά ξύπνιοι με τους γονείς τους. Αντίθετα, θα πρέπει να έχουν πολύ καλό ύπνο με κανονικές ώρες και ρυθμισμένες ώρες που θα ξυπνούν.

Τα παιδιά κάτω από ενός έτους πρέπει να κοιμούνται για 14-17 ώρες την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας ενός έως δύο ετών θα πρέπει να έχουν 11-14 ώρες καλής ποιότητας ύπνο, ενώ τα παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών θα πρέπει να έχουν 10-13 ώρες.

Τα άτομα κάτω του ενός θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα και τα παιδιά κάτω των πέντε θα πρέπει να έχουν 180 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και κάθε οικογένεια έχει δικό της πρόγραμμα και συνήθειες, αλλά οι οδηγίες έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν του γονείς να καθιερώσουν έναν ενεργητικό και κινητικό τρόπο ζωής στα παιδιά όσο γίνεται από τη βρεφική και την νηπιακή τους ηλικία, κυρίως με σκοπό να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα παχυσαρκίας μεγαλώνοντας.

Μεγαλώνοντας παιδιά που έχουν υγιή σχέση με τη διατροφή και το βάρος τους – Childit – Τα πάντα για το παιδί

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
γονείς, διαβήτης, τύπου 1, σχολείο, ψυχολογία, σακχαρώδης, υπογλυκαιμία, υπεργυλκαιμία, ινσουλίνη
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ζει με το διαβήτη στην καθημερινότητα του και χωρίς να στερείται τίποτα

Σίγουρα φοβάστε τις επιπλοκές για τις οποίες έχετε ακούσει, τις πιθανές δυσκολίες στη λήψη της ινσουλίνης, την υπογλυκαιμία……