Συμβουλές για γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη γρίπη

Συμβουλές για γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη γρίπη.
Συμβουλές για γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη γρίπη.

Μιας και η γρίπη έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, σας μεταφέρουμε μεταφρασμένη της συνέντευξη της παιδιάτρου Dr. Ari Brown που δημοσιεύτηκε στο A Sweet Life και στην οποία η γιατρός δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση της γρίπης σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του απλού κρυώματος και ποιά της γρίπης;

Τα πρώτα συμπτώματα του ιού του κρυολογήματος είναι ρινική καταρροή, ερεθισμένος λαιμός, βήχας και ίσως πυρετός. Η καταρροή και ο βήχας μπορεί να επιδεινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και να κρατήσουν για 7-10 μέρες. Αν παρουσιαστεί πυρετός, συνήθως κρατά για 3 με 4 ημέρες.
Ο ιός της γρίπης συνήθως έχει πολύ πιο έντονα συμπτώματα στην αρχή, με υψηλό πυρετό (συνήθως πάνω από 38,8), ρίγη, πονοκέφαλο, πόνο στο σώμα και αίσθηση ότι θέλει κανείς να μπει κάτω από τα σκεπάσματα και να ξεκουραστεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει εμετός, στην αρχή όμως τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι πόνος στο κεφάλι και το σώμα. Η καταρροή, ο βήχας και ο πονόλαιμος συνήθως εμφανίζονται λίγο αργότερα, μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Ο πυρετός και τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν ακόμη και μια εβδομάδα.

Πως μπορούν να καταλάβουν οι γονείς πότε πρέπει να κάνουν στο παιδί τους εξέταση για γρίπη;

Επειδή ο ιός της γρίπης έχει συμπτώματα άμεσα (μέσα σε 48 ώρες), ενδέχεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιϊκά φάρμακα ώστε να μειωθεί η ένταση και η διάρκεια της ασθένειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας μέσα στις πρώτες 48 ώρες.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να μην μεταδίδεται η γρίπη;

Για να αποφύγετε την εξάπλωση της γρίπης στην οικογένεια ή την κοινότητά σας, προτείνω τα εξής:

  • Κάνετε κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης. Η αποτελεσματικότητά του δεν είναι πάντα η ίδια, όμως βοηθά να μειωθούν οι πιθανότητες να κολλήσετε γρίπη.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε οινοπνευματούχο τζελ για τα χέρια.
  • Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας! Θα σας έκανε εντύπωση να μάθετε πόσο συχνά οι άνθρωποι τρίβουν τα μάτια και τη μύτη τους, και πόσο συχνά τα παιδιά βάζουν τα χέρια τους στο στόμα. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπετε στα μικρόβια να εισχωρήσουν στο σώμα και να δημιουργήσουν μόλυνση.
  • Απολυμαίνετε τις επιφάνειες με κάποιο αξιόπιστο καθαριστικό. Τα μικρόβια μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως μπορούν να ζήσουν για πολλές ώρες σε σκληρές επιφάνειες όπως τα παιχνίδια, τα πόμολα, τους πάγκους και τα καροτσάκια στα σουπερ μάρκετ.

Η γλυκόζη συχνά ανεβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας. Η γρίπη προκαλεί μεταβολές στη γλυκόζη; Πότε ο γονιός ενός παιδιού με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να αναζητήσει επειγόντως ιατρική φροντίδα;

Οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μεταβάλλεται η πρόσληψη τροφής και υγρών, γι’ αυτό, όποτε παιδιά με διαβήτη έχουν κάποια σοβαρή λοίμωξη, η κατάσταση πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

Ποια άλλα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1; Υπάρχουν άλλα συμπτώματα για τα οποία οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια ακόμη και αν η γλυκόζη βρίσκεται εντός των ορίων;

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, που απαιτεί πρόσληψη υγρών, και πονόλαιμο. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην όρεξη για φαγητό και για πρόσληψη υγρών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν και για τα οποία θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού είναι μειωμένη ούρηση (αν κάνει περισσότερες από 8 ώρες), δυσκολία στην αναπνοή, ρηχή αναπνοή, σύγχυση ή αποπροσανατολισμός.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ανακουφίσουν το παιδί τους όταν έχει γρίπη, χωρίς να ανέβει περισσότερο η γλυκόζη του;

Καλό είναι το παιδί να τρώει και να πίνει υγρά κανονικά, μιας και είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα οι ηλεκτρολύτες και τα υγρά όταν το παιδί έχει υψηλό πυρετό. Για περισσότερες συμβουλές, προτείνω οι γονείς να συμβουλευτούν ειδικό.

Υπάρχουν φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, ή άλλες προμήθειες που πρέπει να έχει πρόχειρα ένας γονιός παιδιού με διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης; Θα πρέπει οι γονείς να χρησιμοποιούν κάποια προϊόντα που βοηθούν στα συμπτώματα αν το παιδί τους έχει επιβεβαιωμένα γρίπη;

Οι γονείς μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση της γρίπης χρησιμοποιώντας υγρά μαντηλάκια (εγώ σκουπίζω το γραφείο μου με υγρά μαντηλάκια καθημερινά πριν φύγω από τη δουλειά). Η απολύμανση των επιφανειών είναι σημαντική για την πρόληψη της γρίπης και των ιώσεων.
Επιπλέον, τα αντιπυρετικά και τα αναλγητικά βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως ο σωματικός πόνος, ο πονοκέφαλος και ο πυρετός. Επίσης βοηθούν πολύ οι ρινικές πλύσεις, οι υγραντήρες και το ζεστό μπάνιο με ατμούς.
Πηγή: A sweet life

Total
9
Shares
Σχετικά άρθρα
Καλοκαιρινές διακοπές και Διαβήτης: όλα όσα πρέπει να ξέρετε! - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές και Διαβήτης: όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Τι πρέπει να αποφεύγουμε, να γνωρίζουμε, και να έχουμε μαζί μας, ώστε να μη μας βγουν ξινές οι διακοπές; Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το συνδυασμό "διακοπές και διαβήτης" !
Περισσότερα

Αντιφλεγμονώδες μόριο ενδέχεται να αποτρέπει την απώλεια όρασης από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η απώλεια όρασης που είναι αποτέλεσμα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αποτραπεί με τη βελτιωμένη εκδοχή ενός αντιφλεγμονώδους…