Διαβητικό πόδι και πρόληψη – τι να προσέχετε

Διαβητικό πόδι: Ποιες είναι οι εξετάσεις που μπορούν να το προλάβουν – Τι να προσέχετε

Σωστή ρύθμιση, στοχευμένες εξετάσεις και καθημερινή φροντίδα, ο κίνδυνος για εμφάνιση επιπλοκών στα πόδια (Διαβητικό πόδι) μπορεί να εξαλειφθεί.

Οι πάσχοντες συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν στα πόδια. Έτσι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόληψη ώστε να μπορούν να προλάβουν όλες τις δυσάρεστες εξελίξεις (Διαβητικό πόδι). Η σωστή κλινική εξέταση είναι η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει αλλά εξίσου σημαντική είναι και η φροντίδα των ποδιών από τον ίδιο τον πάσχοντα, ο οποίος οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένες συμβουλές και να χρησιμοποιεί πιστοποιημένα προϊόντα περιποίησης.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο εξέτασης για το Διαβητικό πόδι

Η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο εξέτασης για το Διαβητικό πόδι το οποίο περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση και παροχή συμβουλών για την προστασία των ποδιών.

Με τη λήψη σωστού ιστορικού (διάρκεια της πάθησης, ρύθμιση των τιμών σακχάρου, ύπαρξη επιπλοκών, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία) μπορούν να αξιολογηθούν πιο σωστά τα συμπτώματα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

Η φυσική εξέταση του πάσχοντα οφείλει να γίνεται τουλάχιστον ανά 6/μηνο από τον γιατρό που παρακολουθεί τον Διαβήτη (Ενδοκρινολόγο ή Διαβητολόγο) και περιλαμβάνει δερματολογική εξέταση (χρωματισμό ποδιού, παρουσία κάλων, πληγών, σχισμών, διαβρώσεων, δυστροφίες νυχιών, ύπαρξη παρωνυχίδων, αλλαγές στο χρώμα του ποδιού, απώλεια τριχών, παρουσία μυκήτων), νευρολογική εξέταση (Ipswich Touch Test (IpTT), μυοσκελετική εξέταση (δυσκολίες στην καμπτικότητα των δακτύλων, αλλαγές στο σχήμα τους, οίδημα, αίσθημα καύσου) και αγγειακή εξέταση (ψηλάφιση και αίσθηση σφυγμών).

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει οδηγίες προστασίας αλλά και αποκατάστασης των κάτω άκρων:

Καθημερινός έλεγχος για ενδείξεις που πρέπει να αναφερθούν στον θεράποντα Ιατρό

Σωστός καθαρισμός με όχι πολύ ζεστό νερό (το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας περίπου 37ο C, είναι το καταλληλότερο), μαλακό ουδέτερο σαπούνι (όχι αντισηπτικά, ούτε  Betadine)  και στέγνωμα των ποδιών (κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα που παραμένει η υγρασία)

Κατάλληλα παπούτσια: Ανατομικά, ελαφριά παπούτσια με χοντρό πάτο που δεν σφίγγουν κανένα σημείο του ποδιού (σε καμία περίπτωση ο πάσχοντας δεν πρέπει να περπατάει ξυπόλητος)

Χρήση καλτσών χωρίς εσωτερικές ραφές, βαμβακερές ή ακόμα και ειδικές κάλτσες (μεγάλη προσοχή οι κάλτσες να μην σφίγγουν την περιοχή του αστραγάλου ή της γάμπας)

Χρήση πιστοποιημένων προϊόντων που να έχουν ένδειξη ότι είναι για Διαβητικούς: Η κρέμα ποδιών μπορεί να προλάβει ξηροδερμία, κνησμό, κάλους και σκληρύνσεις, καταστάσεις που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για έλκη, μικροτραυματισμούς, κνησμό και μύκητες. Η σωστή ενυδάτωση άλλωστε δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Η κρέμα Diabetel MD 10% είναι συγχρόνως ενυδατική και μαλακτική, προσφέρει προστασία και θρεπτικές ουσίες στο ξηρό και εύθραυστο δέρμα των ποδιών, ενώ αποκαθιστά την ελαστικότητα και την υδρολιπιδική ισορροπία χάρη στα απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 (να μην χρησιμοποιείται ανάμεσα στην περιοχή των δακτύλων).

*Σας προτείνουμε πριν την επάλειψη της κρέμας, να προηγηθεί ποδόλουτρο με το Diabetel Foot Bath, το οποίο θα καθαρίσει και θα μαλακώσει σε βάθος τα πόδια. Ένα απαλό καθαριστικό υγρό, ειδικά σχεδιασμένο για ποδόλουτρο, προστατεύει και φροντίζει το δέρμα των ποδιών, δίχως να το ερεθίζει και να το ξηραίνει καθώς περιέχει μοναδικό συνδυασμό από επιλεγμένα εκχυλίσματα φαρμακευτικών βοτάνων (θυμάρι, φασκόμηλο, μέλια ινδική) και triclosan.

Φροντίδα νυχιών: Το κόψιμο των νυχιών πρέπει να γίνεται σε ευθεία με το δέρμα γραμμή με τη χρήση νυχοκόπτη. Είναι καλύτερα να γίνεται μετά το ντους ή ένα ποδόλουτρο, ενώ το σχήμα πρέπει να διατηρείται τετράγωνο. Φυσικά απαγορεύεται η χρήση ψαλιδιού ενώ είναι καλύτερα τα νύχια να μην κόβονται πολύ κοντά στο δέρμα τόσο για λόγους υγείας (αποφυγή ερεθισμών και μυκητιάσεων) όσο και για αισθητικούς λόγους (κάνει το πόδι να φαίνεται γυμνό). Σε περίπτωση που δυσκολίας καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο κέντρο περιποίησης με εξειδικευμένο προσωπικό.

-Σε περίπτωση που υπάρχει κάλος ή σκλήρυνση στο πέλμα, δεν αφαιρείται ΠΟΤΕ με ξυραφάκι, ψαλίδι ή αυτοκόλλητα του εμπορίου. Η χρήση ελαφρόπετρας επιτρέπεται αρκεί να γίνει σε καλά μουλιασμένο δέρμα, με μαλακές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις και όχι για πολύ ώρα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκαύματος

*Αν ο πάσχοντας ανακαλύψει οτιδήποτε δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι του, δεν προσπαθεί να το θεραπεύσει μόνος του αλλά ενημερώνει άμεσα το Διαβητολόγο ή το Διαβητολογικό Ιατρείο που τον παρακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: Διαβητικό Πόδι: Η πιο συχνή αιτία νοσηλείας για τους πάσχοντες από Διαβήτη

Σπιτική λεμονάδα με στέβια: Εύκολη homemade δροσιά με τα βασικότερα tips!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
προσωπικότητα και διαβήτης
Περισσότερα

Η αρνητική συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο πεσιμισμός, ο αρνητισμός και η εχθρική συμπεριφορά στις γυναίκες, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.…
γονείς, διαβήτης, τύπου 1, σχολείο, ψυχολογία, σακχαρώδης, υπογλυκαιμία, υπεργυλκαιμία, ινσουλίνη
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ζει με το διαβήτη στην καθημερινότητα του και χωρίς να στερείται τίποτα

Σίγουρα φοβάστε τις επιπλοκές για τις οποίες έχετε ακούσει, τις πιθανές δυσκολίες στη λήψη της ινσουλίνης, την υπογλυκαιμία……