Η γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα λιπιδίων στην ηλικία των 50 σας μπορεί να προβλέψουν τι πιθανότητες έχετε αργότερα για Αλτσχάιμερ

Δύο βασικοί παράγοντες για άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και λιπιδίων (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) στα 50 σας μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης -ειδικά με χειρότερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα- συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση και άνοια. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, η εμφάνιση τόσο πολύ υψηλών όσο και πολύ χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια. Αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι για τα άτομα με διαβήτη, ο στόχος για καλό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του κινδύνου για άνοια στο μέλλον. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα μέτρα για τον τρόπο ζωής που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για άνοια, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής με βάση τα φυτά, της κατανάλωσης αρκετών φυτικών ινών, της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού με μέτρο και της αρκετής σωματικής δραστηριότητας.

Για την τελευταία ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 4.932 συμμετέχοντες στη μελέτη Framingham Heart Study, μια μεγάλη μακροπρόθεσμη μελέτη που εξετάζει συμπεριφορές που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία και άλλα αποτελέσματα υγείας. Ως μέρος αυτής της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας περίπου κάθε τέσσερα χρόνια για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και είχαν αποτελέσματα που σχετίζονται με την υγεία – συμπεριλαμβανομένων πιθανών περιπτώσεων νόσου Αλτσχάιμερ – που αξιολογήθηκαν για μια μέση διάρκεια 38 ετών, έως ότου σταμάτησαν να συμμετέχουν στη μελέτη ή πέθαναν, όπως σημειώνεται σε άρθρο για την τελευταία έρευνα στο HealthDay.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το τα επίπεδα γλυκόζης ή λιπιδίων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, την κατάσταση καπνίσματος ή τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, μια μέτρηση του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπόψη το ύψος) σε διάφορα στάδια της ζωής συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αργότερα. Κατά την εξέταση αυτών των πιθανών συνδέσεων, οι ερευνητές ασχολήθηκαν με περαιτέρω κριτήρια όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων – παράγοντες που έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Πραγματοποίησαν αυτήν την ανάλυση σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες για τις αρχικές μετρήσεις — 35-50, 51-60 και 61-70.

Η HDL χοληστερόλη και η γλυκόζη του αίματος συνδέονται με μελλοντικό κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 15 mg/dl στη χοληστερόλη HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή «καλή») τόσο κατά την πρώιμη όσο και στη μέση ενήλικη ζωή συνδέθηκε με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στη ζωή. Αυτή η αύξηση της HDL χοληστερόλης στις ηλικίες 35-50 συνδέθηκε με 15,4% χαμηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και στις ηλικίες 51-60 συνδέθηκε με 17,9% χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι στις ηλικίες 51-60, μια αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κατά 15 mg/dl συνδέθηκε με 14,5% αύξηση του κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε όλη τη ζωή. Δεν βρέθηκαν άλλες σημαντικές σχέσεις με τη νόσο του Αλτσχάιμερ από τις άλλες μετρήσεις υγείας σε καμία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η προσεκτική διαχείριση της χοληστερόλης και της γλυκόζης που ξεκινά από την πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο [της νόσου του Αλτσχάιμερ]», κατέληξαν οι ερευνητές. Σημείωσαν επίσης ότι τόσο τα επίπεδα λιπιδίων όσο και γλυκόζης στο αίμα – αλλά ιδιαίτερα τα επίπεδα γλυκόζης – κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή ή τη μέση ενήλικη ζωή μπορεί να συνδέονται με άλλες μορφές άνοιας εκτός από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά απαιτούνται μελέτες που περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων από την τρέχουσα μελέτη.

Διαβάστε ακόμα: Η υπογλυκαιμία αυξάνει την πιθανότητα άνοιας στους ηλικιωμένους – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Διαβήτης και άνοια – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πώς η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να προφυλάξει από την άνοια – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η βιταμίνη Κ μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Νόσος του Αλτσχάιμερ : Σημαντικά συμπτώματα και συμβουλές πρόληψης! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
128
Shares
Σχετικά άρθρα
Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;
Περισσότερα

Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και…