Κίνδυνος διαβήτη με δύο πρόχειρα γεύματα την εβδομάδα

Δύο πρόχειρα γεύματα την εβδομάδα είναι αρκετά για να αυξηθεί ο κίνδυνος διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Δύο πρόχειρα γεύματα την εβδομάδα είναι αρκετά για να αυξηθεί ο κίνδυνος διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι νεαροί ενήλικες που τρώνε δύο φορές την εβδομάδα σε fast-food είναι πιθανό να διαθέτουν «κρυφά» προβλήματα υγείας, όπως το αυξημένο σάκχαρο και η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη – μία διαταραχή που αποτελεί προάγγελο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Μάλιστα οι νεαρές γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη αυτών των προβλημάτων.
Τα ευρήματα αυτά – γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN) – υποδηλώνουν πως οι νεαροί εργαζόμενοι που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν και τρώνε συνεχώς σε ταχυφαγεία, υπονομεύουν την υγεία τους.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και δύο άλλων αυστραλιανών επιστημονικών οργανισμών, οι οποίοι μελέτησαν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 1.896 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 26 έως 36 ετών.
Το περίπου 40% των ανδρών και το 20% των γυναικών έτρωγαν σε ταχυφαγείο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων η μέτρηση των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα τους. Τα υψηλά επίπεδα και των δύο σημαίνουν πως το σώμα οδεύει προς ή βρίσκεται ήδη στον διαβήτη.
Οι εθελόντριες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε fastfood, είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα σακχάρου σε σύγκριση με όσες έτρωγαν μία φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα.
Είχαν επίσης υψηλότερη ινσουλίνη και υψηλότερη αντοχή στην ινσουλίνη.
Παρότι ανάλογες αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στους άντρες, ήταν χαμηλότερες απ’ ό,τι στις γυναίκες – για λόγους τους οποίους οι ερευνητές προς το παρόν δεν μπορούν να ερμηνεύσουν.
Ο τύπου 2 διαβήτης συσχετίζεται με την παχυσαρκία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πηγή: http://www.tanea.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
vrwmi
Περισσότερα

Βρώμη, το πιο πλήρες και αγνό γεύμα κατά όλων των σύγχρονων παθήσεων

Η βρώμη είναι ένα είδος δημητριακού που πολλοί έχουν εντάξει στη διατροφή τους καθώς θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει τις ποσότητες της «κακής» χοληστερίνης (HDL) στο αίμα.

Μαστίχα, η θαυματουργή

Η μαστίχα θεωρείται ένα προϊόν με πραγματικά θαυμαστά χαρακτηριστικά για την ιατρική, τη ζαχαροπλαστική, την ορθοδοντική κ.ά. Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

stress
Περισσότερα

Ρίξτε το στρες και απομακρύνετε το διαβήτη

Το χρόνιο στρες, είναι ένας ακόμα σημαντικός προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες. Οι στρεσσογόνες εμπειρίες και καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το διαβήτη, τόσο στην εμφάνιση του όσο και την επιδείνωση του.