Δέκα top διατροφικές επιλογές για μεταβολισμό σε πλήρη εγρήγορση

Τι να τρως τακτικά για να κάψεις περισσότερο λίπος και να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου σε φόρμα
Τι να τρως τακτικά για να κάψεις περισσότερο λίπος και να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου σε φόρμα

Η μεταβολική λειτουργία του οργανισμού μας επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως η φυσική δραστηριότητα ή ορισμένες παθήσεις, σχετίζεται όμως αρκετά και με τις ίδιες μας τις διατροφικές επιλογές. Να λοιπόν 10 τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για υψηλές καύσεις και μεταβολισμό σε φόρμα.

Φακές

Η κατανάλωση φακής και άλλων οσπρίων, όπως φασόλι και μπιζέλι, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου. Οι φακές μπορούν επίσης να αυξήσουν το μεταβολισμό, επειδή είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, περιέχουν καλές ποσότητες φυτικών ινών.

Μπρόκολο

Η γλυκοραφανίνη στο μπρόκολο βοηθά στο συντονισμό του μεταβολισμού, στη μείωση των επιπέδων λίπους στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας.

Αβγό

Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά σε ιδανική επιλογή για άτομα που θέλουν να επιταχύνουν το μεταβολισμό τους.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, ενώ ενισχύσει το μεταβολισμό μας. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι περιέχει καλές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μαζί με βασικά λιπαρά Ω3, αντιοξειδωτικά και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν το σώμα μας να κάψει περισσότερο λίπος, καθώς απαιτούν επιπλέον προσπάθεια από αυτό για να αφομοιωθούν σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά.

Πιπεριές τσίλι

Τα πικάντικα γεύματα που περιέχουν φρέσκες ή αποξηραμένες πιπεριές τσίλι μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό μας και την αίσθηση πληρότητας. Η ουσία της καψαϊκίνης που αυτές περιέχουν συμβάλλει στη διαχείριση βάρους αυξάνοντας την ταχύτητα με την οποία το σώμα καίει λίπος και μειώνοντας την όρεξη.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και των επιπέδων γλυκόζης νηστείας, αυξάνοντας παράλληλα την υψηλή πυκνότητα λιποπρωτεΐνης (HDL) ή «καλής» χοληστερίνης. Καταναλώστε άφοβα ως μπαχαρικό ή ρόφημα.

Πιπέρι

Μαζί με τα έλαια και την ταννίνη των πιπερόσπορων, η πιπερίνη προωθεί την παραγωγή πεπτικών ενζύμων και δραστηριοποιεί με αυτό τον τρόπο το στομάχι, το έντερο και τον μεταβολισμό μας.

Πράσινο τσάι

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (GTE) μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό του λίπους τόσο σε ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συστήνεται επίσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που πρέπει να μειώσουν το σωματικό βάρος τους.

Καφές

Η πρόσληψη καφεΐνης διαθέτει διεγερτική επίδραση στις ενεργειακές δαπάνες και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο μεταβολισμό. Σημειώνεται ωστόσο ότι η προσθήκη κρέμας ή ζάχαρης θα λειτουργήσει ενάντια στις ευεργετικές επιδράσεις της καφεΐνης στο μεταβολισμό και το σώμα μας.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
δίαιτα
Περισσότερα

Αμερικανική μελέτη  ανακαλύπτει πώς οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες μπορούν να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2

Νέες έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγχθεί με δίαιτα, αλλά μπορεί επίσης…