Το υψηλό “ζάχαρο” προκαλεί …ρυτίδες

Το “ζάχαρο” όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το υψηλό σάκχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, προκαλεί πρόωρες ρυτίδες.
rytides
rytides

Το “ζάχαρο” όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το υψηλό σάκχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, προκαλεί πρόωρες ρυτίδες. Νέα μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου φαίνονται γηραιότερα από όσα έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το υψηλό “ζάχαρο” του αίματος που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανθυγιεινή σύγχρονη ζωή μας η οποία περιλαμβάνει κακή διατροφή, υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και έλλειψη άσκησης, έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με πολλά προβλήματα υγείας. Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Age» θεωρείται ότι είναι η πρώτη που μαρτυρά ότι το “ζάχαρο” επιδρά στην εξωτερική εμφάνιση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε επιπρόσθετη αύξηση του σακχάρου κατά 18 mg/dl πάνω από το φυσιολογικό προσθέτει πέντε επιπλέον μήνες στην «ηλικία» των χαρακτηριστικών του προσώπου (το φυσιολογικό “ζάχαρο” είναι κάτω από 100 mg/dl το πρωί πριν το φαγητό). Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά από μέτρηση του σακχάρου 602 ατόμων. Παράλληλα μια ομάδα 60 εθελοντών μελέτησε δύο φωτογραφίες του προσώπου του κάθε ατόμου προκειμένου να εξαχθεί ένα «σκορ» της ηλικίας του προσώπου τους. Όπως φάνηκε, τα υγιή άτομα με χαμηλό σάκχαρο αίματος φαίνονταν κατά μέσο όρο έναν χρόνο πιο νέα σε σύγκριση με όσα είχαν υψηλά επίπεδα σακχάρου, καθώς και 1,5 έτος νεότερα σε σχέση με τα διαβητικά άτομα.
Ζάχαρο και κολλαγόνο
Σύμφωνα με τη μελέτη, η γήρανση του προσώπου πιθανότατα οφείλεται στη συσσώρευση σακχάρου στον οργανισμό στο κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα ελαστικό, και δεν το αφήνει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Το κολλαγόνο είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη στο σώμα η οποία κρατάει τα κύτταρα “κολλημένα” όπως κρατάει το τσιμέντο τα τούβλα ενός σπιτιού.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γκαν από την εταιρεία Unilever που ήταν επικεφαλής της μελέτης «όσο υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα είχε ένας εθελοντής, τόσο πιο γηρασμένος φαινόταν. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην εμφάνιση».
Η Ντιάνα βαν Χιμστ από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία που συμμετείχε στη μελέτη τόνισε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος για την υγεία κατά την προχωρημένη μέση ηλικία. Η επίδραση του σακχάρου στην εμφάνιση ίσως αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να αποφασίσουν τα άτομα ηλικίας 50-70 ετών να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους οι οποίες θα τους προσφέρουν χαμηλό σάκχαρο και καλή γενικότερη υγεία».
Πηγή: healthyliving.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η ριβαροξαμπάνη πιο αποτελεσματική από τη βαρφαρίνη για τη μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

Η ριβαροξαμπάνη πιο αποτελεσματική από τη βαρφαρίνη για τη μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Η μελέτη RIVA-DM αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης έναντι της βαρφαρίνης σε ασθενείς με μη βαλβιδική…