Ο μολυσμένος αέρας αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μολυσμένο αέρα από την οδική κυκλοφορία, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο στοιχεία από αποτελέσματα έρευνας εμπειρογνωμόνων από τη Δανία.

Ερευνητές από την Εταιρεία Καρκίνου της Δανίας ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 52.000 κατοίκους δύο πόλεων της χώρας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στις αστικές περιοχές με υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου που εκπέμπεται από τα οχήματα, ενδέχεται να αναπτύξουν διαβήτη 4% περισσότερο από τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με καθαρότερο αέρα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που έχουν πλήρη υγεία, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, που για τα δραστήρια άτομα είναι 10%, ενώ για τους μη καπνιστές αυξάνεται 12% περισσότερο. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι στις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους, λόγο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η μελέτη αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες για τη σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη. Είναι η πρώτη του είδους της, η οποία δείχνει ότι τα υγιή άτομα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – ένα εύρημα που υποδηλώνει περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: http://www.ygeiaonline.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα