Άδειες ειδικού σκοπού και εξ αποστάσεως εργασία για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη που εργάζονται στο δημόσιο ζητά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Άδειες ειδικού σκοπού και εξ αποστάσεως εργασία για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη που εργάζονται στο δημόσιο ζητά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Άδειες ειδικού σκοπού και εξ αποστάσεως εργασία για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη που εργάζονται στο δημόσιο ζητά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Τη μη συμμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με επιστολή της προς τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπάλληλοι, που έχουν αναγκαστεί από την 1η Ιουλίου να επιστρέψουν στις εργασίες τους στο δημόσιο τομέα, βρίσκονται σε χώρους με πολύ κόσμο – εργαζόμενους και κοινό – όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προστατευτικά, ο εξαερισμός είναι ελλιπής, ενώ οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να μεριμνούν μόνοι τους για τις μάσκες και τα αντισηπτικά.
Οι υπάλληλοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στη χώρα μας, και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πανδημία βρίσκεται στα επίπεδα του Μαρτίου.
Η εγκύκλιος που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουνίου και ανακοίνωνε την επιστροφή των εργαζομένων στις υπηρεσίες ανέφερε ρητά ότι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παραμένουν σε θέσεις back office όπου αυτό είναι δυνατό, και θα πρέπει να τοποθετηθούν διαχωριστικά μεταξύ των εργαζομένων και του κοινού.  
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με την επιστολή ζητά να δοθεί στους εργαζόμενους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς και την επαναφορά της ειδικής άδειας, προκειμένου να προστατευθούν από πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό. Παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει προ ημερών και η ΕΣΑΜΕΑ
Παραθέτουμε την επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Θέμα: Ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων που εργάζονται στον Δημόσιο τομέα

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Από την 1η Ιουλίου καταφτάνουν συνεχώς διαμαρτυρίες στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) από ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και είναι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα.
Όπως αναφέρουν, η άρση της ειδικής άδειας και της δυνατότητας εργασίας εξ αποστάσεως και της επιστροφής των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στη δουλειά τους συναντά πλήθος προβλημάτων που αφήνουν εκτεθειμένους τους ανθρώπους αυτούς και συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.
Η λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, προκειμένου να προστατεύεται η υγεία των χρονίως πασχόντων,αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων, δεν ακολουθείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία τους, όπως είναι η παραμονή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους σε ενιαίο χώρο γραφείων όπου υπάρχει αρκετός κόσμος, υπάλληλοι και κοινό, χώροι που δεν αερίζονται, χρήση κλιματιστικών που δεν έχουν συντηρηθεί, wc για μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που δεν απολυμαίνονται μετά τη χρήση τους κλπ.
Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε εδώ ότι μέσα προστασίας που αναφέρονται στην εγκύκλιο, όπως απολυμαντικά, αναγκάζονται να τα φέρνουν οι υπάλληλοι από το σπίτι τους, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική και πολλές φορές δεν κάνουν χρήση αυτής ούτε οι υπάλληλοι ούτε οι πολίτες που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν, ενώ και τα προστατευτικά τζάμια δεν έχουν τοποθετηθεί.
Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, οτιδήποτε κι αν εφαρμόσουν τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, δηλαδή χρήση μάσκας, αντισηπτικό, γάντια, οι συνθήκες που επικρατούν σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες είναι αποτρεπτικές και γεμίζουν με εύλογο φόβο τους εργαζόμενους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την αύξηση των κρουσμάτων, τόσο των εισαγόμενων, όσο και των εγχώριων, των τελευταίων ημερών γίνεται φανερό ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε την απόφαση που έχει ληφθεί για την επιστροφή των ευπαθών ομάδων στην εργασία τους.
Ως εκ τούτου, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά να δίνεται η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως σε όσους υπαλλήλους είναι εφικτό αυτό από τη φύση της εργασίας τους,ενώ σε όσους αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, να δίνεται το δικαίωμα ειδικής άδειας.
Κύριοι Υπουργοί,
Η υγεία και η ανθρώπινη ζωή αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα όλων μας. Στην περίοδο αυτή που διανύουμε, όπου ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει και ο κίνδυνος δεν έχει εξαλει φθεί, η ατομική ευθύνη των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, δυστυχώς δε φτάνει για να προστατέψουν την υγεία τους. Απαιτείται συνολική ευθύνη και λήψη από πλευράς Πολιτείας των αναγκαίων μέτρων προστασίας της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού.
Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

Total
61
Shares
Σχετικά άρθρα