Η AstraZeneca διακόπτει προσωρινά τις δοκιμές του εμβολίου για τον κορωνοϊό, λόγω ανεξήγητης ασθένειας σε εθελοντή

Η AstraZeneca διακόπτει προσωρινά τις δοκιμές του εμβολίου λόγω ανεξήγητης ασθένειας σε εθελοντή
Η AstraZeneca διακόπτει προσωρινά τις δοκιμές του εμβολίου λόγω ανεξήγητης ασθένειας σε εθελοντή

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τις δοκιμές του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς ένας από τους Βρετανούς εθελοντές παρουσίασε ανεξήγητη ασθένεια.
Το  «σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν» που πιθανότατα συνδέεται με τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη, αλλά ένα ανεπιθύμητο συμβάν θεωρείται «σοβαρό» εάν απαιτεί νοσηλεία, είναι απειλητικό για τη ζωή ή θανατηφόρο.
Η Stat News ανέφερε ότι το άτομο αναμένεται να αναρρώσει, αλλά λίγα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για τη φύση του προβλήματος, που έχει ανακύψει. Ούτε ακόμη γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα σταματήσει η κλινική δοκιμή.
Αναμφίβολα, πρόκειται για αρνητική εξέλιξη και για την Ελλάδα, καθώς με βάση τη συμφωνία ΕΕ και AstraZeneca, στα τέλη Δεκεμβρίου θα παραδίδονταν οι πρώτες 400.000 δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας. Μετά τις νέες εξελίξεις είναι πιθανό το χρονοδιάγραμμα παράδοσης να πάει πίσω.
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι: «Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία αναθεώρησης που ακολουθούμε, διακόπηκαν οι εμβολιασμοί ώστε να μπορούν να αναθεωρηθούν τα δεδομένα ασφαλείας. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται όποτε παρατηρείται πιθανή ανεξήγητη ασθένεια σε κάποιες από τις δοκιμές, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους. Σε μεγάλης κλίμακας δοκιμές συμβαίνει οι συμμετέχοντες να αρρωστήσουν τυχαία, όμως η κάθε περίπτωση πρέπει να μελετηθεί ανεξάρτητα. Κάνουμε προσπάθειες ώστε να επισπεύσουμε την μελέτη της μοναδικής αυτής περίπτωσης. Η εταιρία μας έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των συμμετεχόντων και ακολουθεί τις υψηλότερες προδιαγραφές στις δοκιμές της.».
Νωρίτερα την Τρίτη, η AstraZeneca και 8 άλλες εταιρίες υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται ότι δεν θα προσπαθήσουν να λάβουν πρώιμη έγκριση για κανένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Με το σύμφωνο αυτό δηλώνουν ότι θα περιμένουν να συλλέξουν αρκετά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οποιοδήποτε από τα πιθανά εμβόλια λειτουργεί ασφαλώς.
«Οι εταιρίες που υπογράψαμε τη δήλωση, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε δεσμευτεί για την ανάπτυξη και την έλεγχο υποψήφιων εμβολίων για τον COVID-19 ακολουθώντας πολύ υψηλές ηθικές προδιαγραφές και ορθές επιστημονικές αρχές». Τη δήλωση υπέγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson &Johsnon, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer και Sanofi. «Πιστεύουμε ότι με το σύμφωνο αυτό θα διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού ως προς τις διαδικασίες αξιολόγησης των εμβολίων κατά του COVID-19 που μπορεί στο τέλος να εγκριθούν».
Το εμβόλιο της AstraZenea είναι ένα από τα εμβόλια που βρίσκονται στο τρίτο και τελικό στάδιο ερευνών στις ΗΠΑ. Τις δοκιμές επιβλέπει το Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων και Ασφαλείας και μπορεί να επιβάλει διακοπή στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποια παρενέργεια, όμως η AstraZeneca δεν ανέφερε ποιος έδωσε την εντολή για διακοπή των δοκιμών.
Συνηθισμένες παρενέργειες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια δοκιμών εμβολίων είναι ο πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στο σημείο όπου έγινε η ένεση και μυικός πόνος. Τόσο οι εταιρίες, όσο και οι ελεγκτικοί οργανισμοί, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην διαδικασία έγκρισης του εμβολίου.
Σύμφωνα με άρθρο του Virus, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε ως εξής την εξέλιξη:
«Σωστή κίνηση. Πρέπει να διευκρινιστεί τι συνέβη. Ίσως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά μπορεί και να είναι. Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει όλα τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ότι δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές. Θα ξέρουμε τις επόμενες ημέρες».
Πηγές: CNN.COM, virus.com.gr, stat news

Total
19
Shares
Σχετικά άρθρα
πολακης υπουργος υγειας, ποσσασδια, διαβητης, γλυκουλι
Περισσότερα

Ανακοίνωση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «“Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις του αναπ. Υπ. Υγείας Παύλου Πολάκη για τον ΕΚΠΥ»!

Δελτίο Τύπου με θέμα: «Στο στόχαστρο και πάλι ο διαβήτης! “Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις…
Περισσότερα

Ανοιχτή ακόμη η αντιπαράθεση ΕΟΠΥΥ – φαρμακοποιών για τα αναλώσιμα του διαβήτη – Σε μία εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Του Βασίλη Βενιζέλου Όλα είναι άκρως ασταθή και ρευστά σχετικά με την τύχη της αντιπαράθεσης των φαρμακοποιών της…