Πολλά, συχνά και μικρά γεύματα, προλαμβάνουν την παχυσαρκία

Τα παχύσαρκα άτομα τρώνε λιγότερο συχνά από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας
Το πλούσιο σε πρωτεϊνη πρωινό βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 - Glykouli.Gr

Νέα Υόρκη
Τα παχύσαρκα άτομα τρώνε λιγότερο συχνά από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.
Αντιθέτως, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν χάσει πολλά κιλά, τρώνε συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε πιο συχνά έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να το αιτιολογήσει», σημειώνει η Δρ Τζέσικα Μπασμαν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριγουντ της Πενσυλβάνια.
Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της θέλησαν να διερευνήσουν λοιπόν τη σχέση μεταξύ του αριθμού των γευμάτων που τρώνε οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας και της ικανότητας να μην ξαναπάρουν κιλά μετά από μια δίαιτα.
Έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 250 άτομα για 12 μήνες, αναλύοντας τα στοιχεία που είχαν προκύψει από δύο μεγάλες κλινικές μελέτες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.
Στην μια εξετάζονταν οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 25 και 37, δηλαδή υπέρβαροι έως και παχύσαρκοι.
Στην άλλη μελέτη εξετάζονταν ενήλικοι άνδρες και γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ από 19 έως και 24,9), όπου οι μισοί είχαν χάσει τουλάχιστον 13,6 κιλά και είχαν διατηρήσει το νέο τους βάρος για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Κατά μέσο όρο, τα άτομα με κανονικό βάρος έτρωγαν τρία γεύματα και λίγο περισσότερο από δύο σνακς την ημέρα, ενώ η ομάδα των υπέρβαρων ατόμων έτρωγε κατά μέσο όρο τρία γεύματα και μόλις ένα σνακ την ημέρα.
Γενικά, αν και τα άτομα που είχαν χάσει βάρος στο παρελθόν κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, περίπου 1.800 ανά ημέρα, συγκριτικά με τα άτομα με κανονικό βάρος και τους υπέρβαρους, που κατανάλωναν 1.900 και περισσότερες από 2.000 την ημέρα, αντίστοιχα.
Η Δρ Μπασμαν εξηγεί ότι τα σνακς μπορεί να συντελούν στην πρόληψη της επαναπρόσληψης του βάρους, καθώς «κόβουν» την πείνα.
«Αν τρώμε πιο συχνά, αυτό σημαίνει ότι πεινάμε λιγότερο. Αν μεσολαβούν 10 ώρες μεταξύ των γευμάτων μας, είναι φυσιολογικό τα γεύματα αυτά να είναι μεγάλα σε ποσότητα», εξηγεί η ερευνήτρια.
Η Δρ Μπασμαν εξηγεί πάντως ότι όσοι είχαν χάσει βάρος, ήταν και πιο σωματικά δραστήριοι, «καίγοντας» περίπου 3.000 θερμίδες ανά εβδομάδα μέσω γυμναστικής και άλλων δραστηριοτήτων, συγκριτικά με τις 2.000 θερμίδες ανά εβδομάδα για τα άτομα με κανονικό βάρος και τις 800 θερμίδες των υπέρβαρων ατόμων.
«Τελικά διαπιστώνουμε ότι το να είναι κανείς υπερβολικά δραστήριος και να τρώει συχνότερα γεύματα, συντελεί στην πρόληψη της παχυσαρκίας», καταλήγει η ερευνήτρια.
Πηγή: http://www.in.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για τον διαβήτη από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Περισσότερα

Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για τον διαβήτη από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου σχετικά με τη νέα δράση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που…