Οι Νεαροί Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 Πρέπει να Βλέπουν Οφθαλμίατρο Αμέσως, ενώ με Τύπου 1 σε 5 Χρόνια Οι Νεαροί Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 Πρέπει να Βλέπουν Οφθαλμίατρο Αμέσως, ενώ με Τύπου 1 σε 5 Χρόνια
Αρκετοί νέοι με διαβήτη δεν κάνουν τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια... Οι Νεαροί Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 Πρέπει να Βλέπουν Οφθαλμίατρο Αμέσως, ενώ με Τύπου 1 σε 5 Χρόνια

Αρκετοί νέοι με διαβήτη δεν κάνουν τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Προκαλεί διαρροές στα αγγεία των ματιών. Αυτό με τη σειρά του αλλοιώνει την όραση και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης, σύμφωνα με το National Eye Institute των ΗΠΑ.

Η πάθηση συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα όταν βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Αυτό ακριβώς είναι που καθιστά απαραίτητη την λεπτομερή εξέταση με βυθοσκόπηση από οφθαλμίατρο, ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα εγκαίρως.

Στα παιδιά και στους έφηβους, η ετήσια εξέταση για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μόλις κάποιος διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και μετά από 5 χρόνια αν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 – αυτές είναι οι συστάσεις των ειδικών.

Η συγκεκριμένη έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 5.400 άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 στη ηλικία των 11 ετών κατά μέσο όρο. Συμπεριέλαβε, επίσης, περισσότερους από 7.200 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος εμφανίστηκε κατά μέσο όρο στην ηλικία των 19 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 65% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 έκανε μια οφθαλμολογική εξέταση σε 6 χρόνια από τη διάγνωση. Μόνο, όμως, το 42% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είχαν λάβει οφθαλμολογική εξέταση μέσα σε 6 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από τα μισά παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και το ένα τρίτο των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 δεν έκανε τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Ο Δρ Joshua Stein του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, συγγραφέας της έρευνας, κατέληξε πως τα παιδιά και οι έφηβοι με διαβήτη που προέρχονται από φτωχές οικογένειες και αυτά που ανήκουν σε μειοψηφίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να εξετάσουν τα μάτια τους.

«Το να βρούμε τρόπους για να βελτιώσουμε την συνέπεια όσον αφορά στην οφθαλμολογική πρόληψη, συμπεριλαμβανομένων και των νέοων που βρίσκονται σε μειονότητες και μειονεκτικές κοινωνικές ομάδες, θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ώστε να μπορέσουν να αποφευχθούν οι επιπλοκές που απειλούν την όραση» έγραψε η ομάδα του Stein.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology και μπορείτε να την δείτε εδώ.

GlykouliGr

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares