Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, ακόμα και μια μικρή ορμονική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία. Και αυτή με τη σειρά της, έχει αντίκτυπο στη συνολική υγεία του οργανισμού.
Αν νιώθεις ότι οι ορμόνες σου έχουν απορρυθμιστεί, μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου μπορούν να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η ισορροπία, με φυσικό τρόπο.
Πίστεψέ μας, δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
1) Γυμνάσου
Το ήξερες ότι η φυσική δραστηριότητα επηρεάζει καθοριστικά τις ορμόνες σου;
Όχι μόνο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά μειώνει και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τα κύτταρα να δεσμεύουν τα σάκχαρα από το αίμα και να τα χρησιμοποιούν με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Ανισορροπίες στα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό αυξάνουν το ρίσκο, μεταξύ άλλων, για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Άρα, το να εντάξεις τη γυμναστική στη ζωή σου -ειδικά τη γυμναστική στη φύση- είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ρυθμίσεις τις ορμόνες σου.
Αν δεν μένεις σε μια περιοχή με πράσινο, ώστε να μπορείς να γυμναστείς στη φύση, μην ανησυχείς! Στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείς να κάνεις μαθήματα γυμναστικής. Μια απλή αναζήτηση στο Google ‘pilates Αμπελόκηποι’, ‘yoga Κολωνάκι΄ ή ‘crossfit Σύνταγμα’ θα σου εμφανίσει σίγουρα πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές!
2) Βάλε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των ορμονών σου!
Γιατί;
Επειδή η πρωτεΐνη παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να παράξει μόνος του, αλλά και επειδή βοηθά το σώμα στην παραγωγή ορισμένων ορμονών. Επίσης, η κατανάλωση πρωτεΐνης σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και μειώνουν την πείνα.
Πόση όμως πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνεις για να δράσει αποτελεσματικά στη ρύθμιση των ορμονών σου;
Η απάντηση είναι 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα αυγά, το ψάρι, το στήθος κοτόπουλο, και τα όσπρια είναι μερικές από τις τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορείς να εντάξεις στα γεύματά σου.
3) Κοιμήσου αρκετά
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα επιδιορθώνει τις βλάβες που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε, ένας καλός ύπνος είναι το Α και το Ω για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού!
Ο ύπνος είναι όμως και ένας από τους παράγοντες που σχετίζονται με την ορμονική ισορροπία. Αυτό συμβαίνει επειδή η αυξομειωση των ορμονών μέσα στην ημέρα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν 7-9 ώρες ύπνο κάθε βράδυ!
Μερικά απλά tips για καλύτερο ύπνο είναι να αποφεύγεις τις οθόνες (τηλεόραση, κινητό, tablet κτλ) για 2 ώρες πριν κοιμηθείς, να χρησιμοποιείς συσκευές λευκού ήχου (white noise), και να χαμηλώσεις μερικούς βαθμούς τη θερμοκρασία της κρεβατοκάμαράς σου.
4) Μείωσε τη ζάχαρη
Σύμφωνα με έρευνες, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας βασικός παράγοντας ορμονικής ανισορροπίας, πέρα από τις άλλες βλαβερές συνέπειες που έχει για τον οργανισμό!
Η μείωση της ζάχαρης που καταναλώνεις, μπορεί να βοηθήσει στο να επανέλθει η ισορροπία στα επίπεδα των ορμονών σου με φυσικό τρόπο. Δε χρειάζεται, όμως, να ‘κόψεις μαχαίρι’ όλη τη ζάχαρη που υπάρχει στη διατροφή σου!
Σαν πρώτο βήμα, προσπάθησε να μειώσεις τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα αναψυκτικά. Το ήξερες ότι αντικαθιστώντας το αναψυκτικό σου με ανθρακούχο νερό γλιτώνεις αρκετές κουταλιές ζάχαρης;
5) Μάθε να διαχειρίζεσαι το άγχος σου
Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ άγχους και ορμονικής ανισορροπίας.
Γιατί;
Επειδή το stress προκαλεί αύξηση συγκεκριμένων ορμονών, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι υψηλές τιμές των οποίων αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μερικοί φυσικοί τρόποι να διαχειριστείς και να μειώσεις το άγχος είναι η yoga, ο διαλογισμός, η μουσική, αλλά και εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός και το shiatsu.
6) Βάλε στη διατροφή σου τα καλά λιπαρά
Τα καλά λιπαρά συμβάλλουν στη ρύθμιση των ορμονών με πολλούς τρόπους: βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού, ρυθμίζουν την όρεξη, και βελτιώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.
Το να εντάξεις τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά στη διατροφή σου είναι πανεύκολο, αφού οι περισσότερες από αυτές σίγουρα υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σου!
Το ψάρι, το ελαιόλαδο, οι ελιές, ο λιναρόσπορος, η μαύρη σοκολάτα, οι σπόροι chia, τα αυγά, και οι ξηροί καρποί, είναι μερικές τροφές που όχι μόνο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρα, αλλά είναι και εξαιρετικά θρεπτικές!