Τι είναι το σύνδρομο Raynaud;

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για το σύνδρομο ή φαινόμενο Ρεϊνό
Τι είναι το σύνδρομο Raynaud;

Σε όλους μας κρυώνουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών κατά καιρούς, ειδικά αφού μείνουν έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια κρύα μέρα. Αλλά μερικοί άνθρωποι βιώνουν κρύο στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σε ένα ακραίο σημείο όπου μουδιάζουν και το δέρμα γίνεται λευκό ή μπλε. Αυτά μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό).

Τι είναι το σύνδρομο ή φαινόμενο Raynaud;

Το σύνδρομο Raynaud πήρε το όνομά του από τον Maurice Raynaud, έναν γιατρό που περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την πάθηση το 1862, το σύνδρομο Raynaud είναι «μια κατάσταση που προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα να στενεύουν, περιορίζοντας τη ροή του αίματος», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων (NIAMSD) και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH). Μερικές φορές ονομάζεται νόσος του Raynaud ή φαινόμενο Raynaud, αυτή η κατάσταση συνήθως επηρεάζει (επιτίθεται) στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα αυτιά ή τη μύτη. Οι κρύες θερμοκρασίες ή το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση.

Υπάρχουν δύο τύποι συνδρόμου Raynaud:

Πρωτεύον: Αυτό συμβαίνει από μόνο του και δεν έχει γνωστή αιτία. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος.

Δευτερεύον: Αυτό μπορεί να προκύψει από τραυματισμό, άλλες ασθένειες ή ορισμένα φάρμακα και τείνει να είναι πιο σοβαρό και χρειάζεται πιο επιθετική θεραπεία.

Ποιος κινδυνεύει για το σύνδρομο Raynaud;

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από το σύνδρομο Raynaud, αλλά ορισμένα άτομα είναι πιο πιθανό να το έχουν από άλλους. Οι παράγοντες κινδύνου για τους δύο τύπους Raynaud είναι διαφορετικοί.

Το πρωτογενές Raynaud είναι πιο συχνό σε:

Γυναίκες

Άτομα κάτω των 30 ετών (συχνά ξεκινώντας από την εφηβεία)

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της πάθησης

Άτομα που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα (αλλά τα άτομα που ζουν σε θερμότερα κλίματα μπορεί να έχουν και Raynaud)

Το δευτερογενές Raynaud είναι πιο συχνό σε:

Όσους πάσχουν από ορισμένες ασθένειες, όπως ο λύκος, το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι διαταραχές της πήξης και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της ημικρανίας ή της ΔΕΠΥ. Τα αντισυλληπτικά χάπια, ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Άτομα που εκτίθενται σε ορισμένες χημικές ουσίες ή που χρησιμοποιούν μηχανήματα δόνησης.

Άτομα που καπνίζουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Raynaud;

Σύμφωνα με το NIAMSD, το σύνδρομο Raynaud συμβαίνει όταν επεισόδια ή «επιθέσεις» επηρεάζουν ορισμένα μέρη του σώματος, όπως τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, προκαλώντας το κρύο, το μούδιασμα και την αλλαγή χρώματος. Δείτε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης:

το δέρμα γίνεται χλωμό ή λευκό λόγω έλλειψης ροής αίματος.

Η περιοχή γίνεται μπλε και αισθάνεται κρύο και μουδιασμένο λόγω έλλειψης κυκλοφορίας.

Καθώς η περιοχή ζεσταίνεται και επανέρχεται η κυκλοφορία, μπορεί να γίνει κόκκινη και να πρηστεί, να μυρμηγκιάσει, να καεί ή να πάλλεται.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθούν πληγές στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών και μπορεί να εμφανιστεί γάγγραινα, προκαλώντας μόλυνση ή ακρωτηριασμό. Αυτό είναι σπάνιο, ωστόσο.

Συνήθως, επηρεάζεται μόνο το ένα δάχτυλο ή το δάχτυλο του ποδιού, αρχικά, αλλά μπορεί να μετακινηθεί σε άλλα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών. Οι αντίχειρες είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν. Οι εξάρσεις μπορεί να διαρκέσουν μερικά λεπτά ή μερικές ώρες.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Raynaud;

Δεν υπάρχει καμία εξέταση αίματος που να διαγνώσει το Raynaud – συνήθως, διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα. Εάν υπάρχει υποψία για Raynaud, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιήσει ορισμένες εξετάσεις για να προσδιορίσει τον τύπο του Raynaud (πρωτογενές ή δευτερεύον).

Τριχοειδές μικροσκόπιο νυχιών: Χρησιμοποιείται μεγεθυντικός φακός για την εξέταση της βάσης των νυχιών για τυχόν σημάδια αλλαγών στα τριχοειδή αγγεία, το οποίο είναι σημάδι δευτερογενούς Raynaud.

Τεστ αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ANA): Αυτή είναι μια εξέταση αίματος που μπορεί να υποδείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον ιστό του σώματος και ένα θετικό αποτέλεσμα είναι κοινό σε άτομα που έχουν αυτοάνοσες διαταραχές ή διαταραχές του συνδετικού ιστού, λέει η Mayo Clinic.

Ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων: Αυτή η δοκιμή μετρά τον ρυθμό με τον οποίο τα ερυθρά αιμοσφαίρια πέφτουν στον πυθμένα ενός δοκιμαστικού σωλήνα. Ένας ταχύτερος ρυθμός θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας αυτοάνοσης ή φλεγμονώδους κατάστασης.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Raynaud;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Raynaud. Η θεραπεία αυτής της πάθησης επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους, σύμφωνα με το NIAMSD:

Μειώστε τον αριθμό των επιθέσεων

Μειώστε τη σοβαρότητα των επιθέσεων

Αποτρέψτε τη βλάβη των ιστών

Δοκιμάστε:

Αποφυγή ή περιορισμός της εξόδου σε εξαιρετικά κρύο καιρό.

Ντυθείτε για το κρύο φορώντας στρώσεις και φορώντας θερμικά γάντια και χοντρές κάλτσες, καθώς και καπέλο.

Φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε κρύα ή κατεψυγμένα αντικείμενα.

Να έχετε μαζί σας πουλόβερ ή σακάκι όταν πηγαίνετε σε κλιματιζόμενους χώρους.

Διατηρώντας τα χέρια και τα πόδια σας στεγνά.

Μην καπνίζετε ή ατμίζετε, καθώς η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Επανεξέταση των φαρμάκων σας με τον παροχέα σας, καθώς ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν επιθέσεις.

Κάνετε το καλύτερο δυνατό για να περιορίσετε το άγχος.

Παραμένετε δραστήριοι — η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος.

Ενεργήστε γρήγορα σε περίπτωση έξαρσης, τοποθετώντας τα χέρια ή τα πόδια σας σε ένα ζεστό μέρος (δοκιμάστε κάτω από τα κοιλώματα των χεριών σας!) και κάνοντας μασάζ στην πληγείσα περιοχή. Ωστόσο, αποφύγετε το ζεστό νερό (το ζεστό νερό είναι εντάξει) και ζεστά ζέστη επιθέματα. Επίσης, μιλήστε με τον παροχέα σας για να μάθετε εάν οι θερμαντήρες χεριών είναι ασφαλείς για χρήση.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα