Παχυσαρκία: Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα

Παχυσαρκία ποσοστά Ελλάδα
Fat guy holding his fat in hand and stay near window

Το 2,4% του ΑΕΠ ή 4,3 δις. ευρώ κοστίζει η παχυσαρκία στην Ελλάδα με το μισό ποσό να αφορά απώλεια παραγωγικότητας – Ως το 2060 οι τρεις στους τέσσερις υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Ανησυχητική τροπή παίρνει η παχυσαρκία στη χώρα μας. Αρνητική πρωτιά όμως βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε ότι αφορά τα ποσοστά παχύσαρκων πολιτών. Την ίδια στιγμή, με ταχύτερους ρυθμούς αυξάνονται και τα παχύσαρκα παιδιά.

Δεδομένα του ΟΟΣΑ αναφέρουν ότι σήμερα το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού στον δυτικό κόσμο είναι υπέρβαροι και το 25% παχύσαρκοι. Την επόμενη 10ετία, εκτιμάται ότι το ποσοστό της παχυσαρκίας θα φθάσει στο 50%. Οι μισοί μάλιστα θα να έχουν νοσογόνο παχυσαρκία.

Στην Ελλάδα, το 2019, παχύσαρκος ήταν 1 στους 6 πολίτες (17%) και σχεδόν 1 στους 2 (50%) είχε βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Αντίστοιχη υψηλή συχνότητα παχυσαρκίας καταγράφηκε και στα παιδιά ηλικίας 7 – 9 ετών. Μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού έχει κανονικό βάρος

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία

Αναγνωρισμένη ως νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μια πολυπαραγοντική κατάσταση. Είναι στενά συνδεδεμένη με τις ατομικές συμπεριφορές, τις οικογενειακές συνθήκες και συνήθειες, και τα κοινωνικά πρότυπα. Αυτές οι πολλαπλές «ρίζες» του φαινομένου, δείχνουν και τη δυσκολία της αντιμετώπισής του.

Ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας Κώστας Αθανασάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, παθολόγος, Ευθύμιος Καπάνταης, η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ Αναστασία Μπαρμπούνη και ο καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας Νικόλαος Τεντολούρης, χαρακτήρισαν τη νόσο ως «μεταβολική βόμβα» που αναμένεται να απασφαλίσει, γεγονός που την καθιστά ως ύψιστη προτεραιότητα στην ιεράρχηση των εθνικών υγειονομικών στόχων.

Οικονομική επιβάρυνση

Όπως επεσήμαναν οι παραπάνω ειδικοί, η παχυσαρκία, επιβαρύνει σημαντικά τη νοσηρότητα του πληθυσμού. Παθήσεις όπως ο Διαβήτης τύπου 2, η δυσλιπιδαιμία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η κατάθλιψη, τα προβλήματα του μυοσκελετικού κλπ., συνδέονται άμεσα μαζί της. Έτσι επιβαρύνονται σημαντικά και τα οικονομικά της υγείας, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών περίθαλψης.

Με βάση εκτιμήσεις για την Ελλάδα, η συνολική οικονομική επιβάρυνση από την παχυσαρκία στη χώρα μας ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 2,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή περίπου σε 4,3 δις. Ευρώ ετησίως.

Πάνω από το 50% αυτής της δαπάνης αφορά σε απώλειες παραγωγικότητας, επηρεάζοντας το σύνολο της οικονομίας. Κάθε χρόνο, η νοσοκομειακή δαπάνη του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνδεόμενων με αυτή νοσημάτων, υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ, σε ένα σύστημα, το οποίο διαχρονικά, αλλά και ιδιαιτέρως στις μέρες μας, λειτουργεί με μεγάλο φόρτο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

«Έξυπνα» νανοϋλικά θα θεραπεύουν καρδιαγγειακά, καρκίνο και διαβήτη

Με τη χρήση «έξυπνων» νανοϋλικών θα μπορούν μελλοντικά να αντιμετωπίζονται οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις, χάρη στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική.

διαβήτης
Περισσότερα

Το διαβητικό παπούτσι και η κατάργηση της συμμετοχής των διαβητικών στα αναλώσιμα του διαβήτη στο επίκεντρο της συνάντησης ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ.…
ΗΔΙΚΑ, παθολόγοι, γιατροί, ιατρικός σύλλογος αθηνών, Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, γλυκουλι, glykouli, glykouligr
Περισσότερα

Ξαφνική απαγόρευση της παρακολούθησης των διαβητικών από τους παθολόγους! Ποια η θέση της ΕΕΠΕ

Για ενδεχόμενη σκοπιμότητα εκ μέρους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στην απαγόρευση της παρακολούθησης των διαβητικών ασθενών…