Υδατάνθρακες: Είναι τελικά ο περιορισμός τους η «θεραπεία» για τον Διαβήτη;

Υδατάνθρακες Είναι τελικά ο περιορισμός τους η «θεραπεία» για τον Διαβήτη

Μια δίαιτα με χαμηλούς Υδατάνθρακες και υψηλής ποιότητας μακροθρεπτικές ουσίες μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η ρύθμιση του Διαβήτη γίνεται μέσω αρκετών παραγόντων του τρόπου ζωής και περιλαμβάνει αλλαγές τόσο στη Διατροφή όσο και στη φυσική άσκηση. Ο κάθε ασθενής, σε συνεργασία με το γιατρό του, θα πρέπει να καταλήξει σε ένα ιδανικό πλάνο για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σήμερα, καθώς τα ποσοστά του Διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως, αρκετές μελέτες εξερευνούν διάφορες δίαιτες και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρουν στους πάσχοντες.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care ασχολήθηκε με τους υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα αν ο περιορισμός τους στη διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη στους πάσχονες από Διαβήτη τύπου 2.

Όπως παρατήρησε η ομάδα, μια Δίαιτα με χαμηλούς Υδατάνθρακες και υψηλής ποιότητας μακροθρεπτικές ουσίες μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου στους διαβητικούς τύπου 2.

Διαβήτης και Διατροφή

Ο Διαβήτης είναι μία νόσος που μπορεί να προκαλέσει αρκετές χρόνιες επιπλοκές, επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη ρύθμιση της νόσου. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι οι προσαρμογές στη Διατροφή.

Οι Υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, επομένως οι πάσχοντες θα πρέπει να προσέχουν τις ποσότητες των Υδατανθράκων που καταναλώνουν καθώς συνδέονται άμεσα με τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος.

Οι Δίαιτες με Χαμηλούς Υδατάνθρακες Συνδέονται με Μειωμένο Κίνδυνο Θανάτου


Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλούς Υδατάνθρακες και τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2.

Στην έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα για περισσότερους από 10.000 εθελοντές από τις βάσεις Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study.

Οι επιστήμονες εξερεύνησαν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, την καρδιαγγειακή νόσο ή τον καρκίνο. Η ομάδα εξέτασε διάφορα χαρακτηριστικά της διατροφής του κάθε εθελοντή, όπως για παράδειγμα την κατανάλωση υδατανθράκων και την ποιότητα των μακροθρεπτικών ουσιών.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι δίαιτες με χαμηλές ποσότητες Υδατανθράκων συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια. Τα οφέλη ήταν μάλιστα περισσότερα αν οι δίαιτες αυτές είχαν ως βάση τα φυτικά τρόφιμα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι στους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 οι δίαιτες με χαμηλούς Υδατάνθρακες μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη, ανάλογα με τα τρόφιμα που περιέχουν. Συγκεκριμένα, παρατηρήσαμε ότι οι δίαιτες με χαμηλούς Υδατάνθρακες και φυτικά λίπη, φυτικές πρωτεΐνες και καλής ποιότητα υδατάνθρακες είναι αυτές που περιορίζουν περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και όλα τα αίτια», τόνισαν οι συγγραφείς.

Η ομάδα πρόσθεσε επίσης ότι οι παραπάνω δίαιτες σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος και η μέτρια-έντονη άσκηση, μπορεί να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου στους διαβητικούς.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι λόγω του σχεδιασμού της, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλούς Υδατάνθρακες και τον κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο pathologia.eu, αρκετοί ασθενείς που περιόρισαν τους Υδατάνθρακες στη διατροφή τους έλαβαν επίσης φάρμακα για το Διαβήτη. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος που εξετάστηκε ήταν καυκάσιοι επαγγελματίες υγείας, επομένως οι παρατηρήσεις της μελέτης πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα
Περισσότερα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να είναι οφέλιμη για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και να οδηγήσει σε μείωση του…