Άνοια: Η βιταμίνη που μπορεί να την κρατήσει μακριά

Άνοια: Η βιταμίνη που μπορεί να την κρατήσει μακριά

«Η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την άνοια» – Ποιες ομάδες μελέτης έδειξαν να ανταποκρίνονται καλύτερα.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου Hotchkiss του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά και στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και της άνοιας σε περισσότερους από 12.388 συμμετέχοντες του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 71 ετών και χωρίς άνοια όταν εγγράφηκαν.


Από την ομάδα, το 37 τοις εκατό (4.637) πήρε συμπληρώματα βιταμίνης D.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, η ομάδα διαπίστωσε ότι η λήψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με τη ζωή χωρίς άνοια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επίσης βρήκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας στην ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα.

Σε ολόκληρο το δείγμα, 2.696 συμμετέχοντες προχώρησαν σε άνοια σε διάστημα δέκα ετών. Μεταξύ αυτών, 2.017 (75%) δεν είχαν έκθεση σε βιταμίνη D σε όλες τις επισκέψεις πριν από τη διάγνωση της άνοιας και 679 (25%) είχαν έκθεση κατά την έναρξη.

«Η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων της βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την άνοια»

Ο καθηγητής Zahinoor Ismail, του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει κάποια αποτελέσματα στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη μείωση της άνοιας, ωστόσο μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας δίνουν βασικές πληροφορίες για ομάδες που μπορεί να στοχεύουν ειδικά στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Συνολικά, βρήκαμε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική».

Ποιες ομάδες μελέτης έδειξαν να ανταποκρίνονται καλύτερα

Ενώ η βιταμίνη D ήταν αποτελεσματική σε όλες τις ομάδες, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά μεγαλύτερα στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες. Ομοίως, τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα σε άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με αυτά που ανέφεραν σημάδια ήπιας γνωστικής έκπτωσης – αλλαγές στη γνωστική λειτουργία που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Τα αποτελέσματα της βιταμίνης D ήταν επίσης σημαντικά μεγαλύτερα σε άτομα που δεν έφεραν το γονίδιο APOEe4, που είναι γνωστό ότι παρουσιάζει υψηλότερο κίνδυνο για άνοια Alzheimer, σε σύγκριση με τους μη φορείς. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα άτομα που φέρουν το γονίδιο APOEe4 απορροφούν καλύτερα τη βιταμίνη D από το έντερό τους, γεγονός που μπορεί να μειώσει το αποτέλεσμα της συμπλήρωσης βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν λήφθηκαν επίπεδα αίματος για να δοκιμαστεί αυτή η υπόθεση.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην κάθαρση του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, η συσσώρευση του οποίου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη συσσώρευση ταυ, μιας άλλης πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της άνοιας.

Ο συν-συγγραφέας Dr Byron Creese, στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: «Η πρόληψη της άνοιας ή ακόμα και η καθυστέρηση της εμφάνισής της είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που επηρεάζονται. Η σχέση με τη βιταμίνη D σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας, αλλά τώρα χρειαζόμαστε κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουμε εάν αυτό ισχύει πραγματικά. Η συνεχιζόμενη μελέτη VitaMIND στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ διερευνά περαιτέρω αυτό το ζήτημα αναθέτοντας τυχαία στους συμμετέχοντες είτε να λάβουν βιταμίνη D είτε εικονικό φάρμακο και εξετάζοντας τις αλλαγές στη μνήμη και τα τεστ σκέψης με την πάροδο του χρόνου».

Διαβάστε επίσης: Επτά τρόποι για να αποτρέψετε την άνοια

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

«Λαϊκό»: Θεραπεύουν τον διαβήτη με μεταμόσχευση κυττάρων

Το τέλος στις επιπλοκές του διαβήτη τύπου Ι και την καθημερινή χρήση ινσουλίνης αναμένεται να σημάνει για 20 Έλληνες, η λειτουργία της νέας μονάδας μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στο νοσοκομείο «Λαϊκό».

Περισσότερα

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων Από Συγγενείς Καρδιοπάθειες ζητάει την προσοχή μας

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων Από Συγγενείς Καρδιοπάθειες καταγράφει τις εύλογες ανησυχίες μεγάλου αριθμού πασχόντων καθώς και των οικογενειών τους
θέση στάθμευσης ΑμεΑ
Περισσότερα

Να τα λέμε και αυτά: Έλληνας έσπασε το χέρι μετανάστη εργαζομένου, γιατί του είπε μην παρκάρει σε θέση που είναι για ΑΜΕΑ

Άγρια επίθεση δέχτηκε μετανάστης από το Μπαγκλαντές όταν πήγε να διώξει αυτοκίνητο από θέση στάθμευσης ΑμεΑ. Πρόκειται για…