Τα επίπεδα ωμέγα-3 συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

Πώς τα ωμέγα-3 προστατεύουν τον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε
Πώς τα ωμέγα-3 προστατεύουν τον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε

Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα –ένας δείκτης κατανάλωσης περισσότερων από αυτά τα υγιεινά λίπη στα τρόφιμα– συνδέθηκαν με σημάδια καλύτερης υγείας του εγκεφάλου σε ενήλικες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και η ρέγγα, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής. Αυτά τα λίπη έχει αποδειχθεί ότι έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία – συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της καρδιάς σε άτομα με διαβήτη, της μείωσης του κινδύνου πτώσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και ενός χαμηλότερου συνολικού κινδύνου πρόωρου θανάτου. Τώρα, η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τα ωμέγα-3 μπορεί να είναι ένα συστατικό τροφής που βοηθά στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας, μαζί με ευεργετικές ενώσεις όπως αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της υγείας του εγκεφάλου, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 στο αίμα σε 2.183 ενήλικες με μέση ηλικία 46 ετών. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό άνοιας ή εγκεφαλικού. Στη συνέχεια συνέκριναν τα επίπεδα ωμέγα-3 με τις μετρήσεις του εγκεφάλου των συμμετεχόντων όπως φάνηκαν στις μαγνητικές τομογραφίες –συμπεριλαμβανομένου του συνολικού όγκου του εγκεφάλου, του όγκου της φαιάς και λευκής ουσίας και του όγκου του ιππόκαμπου– καθώς και διαφορετικές μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικό τεστ για να αξιολογηθεί η επεισοδιακή μνήμη, η ταχύτητα επεξεργασίας, η εκτελεστική λειτουργία και η αφηρημένη συλλογιστική.

Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συνδέονται με καλύτερες μετρήσεις του εγκεφάλου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα συνδέονται με μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου στον εγκέφαλο – ένα σημαντικό εύρημα, καθώς ο ιππόκαμπος παίζει μεγάλο ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη. Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συνδέθηκαν επίσης με καλύτερες βαθμολογίες αφηρημένης συλλογιστικής στις γνωστικές δοκιμασίες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα δύο διαφορετικών τύπων ωμέγα-3 ξεχωριστά –DHA και EPA– βρήκαν παρόμοιες συνδέσεις με τον όγκο του ιππόκαμπου και την αφηρημένη συλλογιστική. Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συνδέθηκαν επίσης με ένα μέτρο της υγείας της λευκής εγκεφαλικής ουσίας, αλλά μόνο σε συμμετέχοντες που έφεραν μια γενετική παραλλαγή γνωστή ως APOE-e4. Αυτή η γενετική παραλλαγή έχει συνδεθεί σε προηγούμενη έρευνα με υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τα αποτελέσματά τους ως «διερευνητικά» και όχι ως οριστικά, αλλά σημείωσαν ότι προτείνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ευεργετικό ρόλο στη δομή του εγκεφάλου και στη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μέσης ηλικίας. Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση «δυνητικά διαφορετικών μεταβολικών μοτίβων ανάλογα με την κατάσταση APOE» – δηλαδή, διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία από τα ωμέγα-3 ανάλογα με τη γενετική σας κατάσταση– και για να επιβεβαιωθεί η συνολική σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και γνωστικής υγείας, σχολίασαν οι ερευνητές.

Total
47
Shares
Σχετικά άρθρα