Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση του βάρους

γλυκαντικά

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι πληθώρα καλά σχεδιασμένων ελεγχόμενων μελετών σε ανθρώπους δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση του βάρους.

Παγκοσμίου φήμης επιστήμονες συμφωνούν ότι «υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα σε ανθρώπους που επιβεβαιώνουν με συνέπεια το χρήσιμο ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους και τη διαχείρισή του».
Στo πλαίσιo του 34ου Διεθνούς Συμποσίου για το Διαβήτη και τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, τέσσερις διακεκριμένοι στον τομέα τους εμπειρογνώμονες κλήθηκαν από τους διοργανωτές να συμμετάσχουν σε ένα διαφωτιστικό στρογγυλό τραπέζι με θέμα συζήτησης τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και το ρόλο τους στην παχυσαρκία και την επιδημία του διαβήτη.
Το 34ο Διεθνές Συμπόσιο για το Διαβήτη και τη Διατροφή, το οποίο διοργανώθηκε από την Ομάδας Μελέτης για τον Διαβήτη και τη Διατροφή (Diabetes and Nutrition Study Group, DNSG) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes, EASD), συγκέντρωσε παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες υγείας της διατροφής και του διαβήτη από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις με τις πιο σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη.
Στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Γλυκιά ζωή: Μπορούν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά να βοηθήσουν στην μάχη κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη;», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Ιουλίου, ο Καθηγητής Fred Brouns, η Δρ France Bellisle, o Kαθηγητής Peter Rogers, και ο Δρ James O. Hill παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων σχετικών μελετών τους και τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του βάρους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πάνελ, οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας σε ανθρώπους και οι συστηματικές ανασκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το 2016, προσθέτουν επιπλέον αξία σε μία ήδη πλούσια δεξαμενή δεδομένων που έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, καθώς και τα τρόφιμα και ποτά που τα περιέχουν, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη σακχάρων και ενέργειας (θερμίδων), όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός προγράμματος ελέγχου του βάρους, αντικαθιστώντας τα σάκχαρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές του πάνελ τόνισαν ότι «Με βάση ισχυρά δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός διαιτητικού προγράμματος ελέγχου του βάρους, τα τρόφιμα και ποτά που γλυκαίνονται με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τη συνολική θερμιδική τους πρόσληψη, διατηρώντας παράλληλα την επιθυμητή γλυκιά γεύση στα αγαπημένα τους τρόφιμα και ποτά».
Σε αντίθεση με ό,τι συχνά πιστεύεται, αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες δεν δείχνουν ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφίμων και ποτών που περιέχουν ζάχαρη. Τα άτομα που ξεκινούν να χρησιμοποιούν ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά φαίνεται να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους, προς όφελος ενός συνολικά βελτιωμένου διατροφικού προτύπου. Παρέχοντας γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, οι επιλογές με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ώστε τα άτομα να κάνουν έξυπνες επιλογές χωρίς να κάνουν συμβιβασμούς στην ευχαρίστηση της γλυκιάς γεύσης και ταυτόχρονα να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μια ισορροπημένη διατροφή και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Πηγή: http://www.daily-news.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα